Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 7 октомври 2007 г.

Пример за дискриминация на едни блогове за сметка на други, и то по политически причини

След като блогът ми беше изхвърлен от Блогосферата на в-к ДНЕВНИК - и, впрочем, ми беше обяснено, че това не било така, ами било по съвсем принципни подбуди: блоговете уж били класифицирани по някакъв доста неясен признак! - сега пък се оказа, че блогът ми се радва на специално внимание и от другия блогагрегатор, този на в-к КАПИТАЛ. Ами просто момчетата, които го завеждат, явно по своя самоинициатива, решили да направят така, че да излизат само последните две заглавия от моя блог в агрегатора. А заглавията на всички други, по-раншни публикации, да се крият от ползвателите на тази услуга.

Открих също, че и още един блог - този на Иван Бедров - е ощастливен с такова специално внимание. Разбира се, веднага реагирах и писах на администратора. Отвърна ми това момче - Еленко - ето така: "Здравейте, Предполагам, че има проблем с вашата RSS емисия. Нито един участник в Мегафон не изпитва подобен род проблеми. Еленко, Икономедиа". Което, сами разбирате, не отговаряше на истината, и аз не се забавих да му го кажа писмено, понеже съм силно привързан към тази, пустата му истина - поради което явно си и патя. И Еленко, изобличен, естествено, млъкна, но не оправи проблема - изглежда, кой знае защо, се заинати. А пък на мен ми се чини, че този проблем е доста принципен. Та по тази причина му написах нижеследующото писмо, та да му покажа до що се свежда този проблем и че той не е така безобиден, както изглежда на повърхността:

Здрасти, Еленко, писах ти, ама явно не си получил писмото ми или си пропуснал да ми отговориш. Оказа се, че и на друг участник в блогагрегатора на КАПИТАЛ - Иван Бедров - също не му излизат темите. Което показва, че причината не е в RSS емисията, както ми отвърна на предишното писмо. Хайде, колега, Еленко, не се ебавай, ами ни пусни всички теми в Мегафон, а? И то не за друго, ама заради великия принцип: хората имат еднакви права.

Не е справедливо, признай, на някои постовете им да се кипрят цяла седмица там, а пък на други - и то на по-активно пишещи като нас с Бедров - постовете да стоят само по час-два. И също това не е честно спрямо хората, които ползват тази услуга - нищо че тя е частна, уважението към клиента е нещо, което важи особено за частните медии и институции. Защо не е честно ли? Ами защото де факто така криете от своите клиенти огромната част от заглавията на нашите публикации. Смятам, че това наистина не е честно.

Пиша това само от свое име, защото на Бедров явно му е писнало да се занимава. Не че на мен не ми е писнало, но пиша това, защото просто такава е задачата на моя блог: да защищава човешките права и ценности навсякъде, където те се нарушават. Сиреч въпросът е принципен. Ако се допусне такъв прецедент - дискриминация на едни блогове за сметка на други, и то явно по политически причини - това хвърля лоша сянка върху фирмата, на която служиш, Еленко. Но, повтарям, мен лично ме интересуват по-специално човешките и гражданските свободи и права на личността и само по тази причина пиша своето възражение. Убеден съм, че ще вникнеш в чистотата и благородството на мотивите ми, вярвам също и в твоята привързаност към свободата и човешкото достойнство, поради което разчитам, че ще поправиш несправедливостта.

С най-добри пожелания: Ангел Грънчаров

Публикувам тези писма, понеже проблемът има и известен обществен нюанс. Нищо не пречи да проведем и дискусия по него, аз лично обичам твърде много дискусиите. Смятам, че всеки ако си излее свободно мислите и емоциите, ще му олекне, това ще има освобождаващ от напрежението ефект, и знам добре, че това е нормалното. А трупането на абсурдна злоба към този или онзи, ебаването му, дискриминацията на едни и толерирането на други и пр. са лоши и недостойни прояви, говорещи са личностна слабост и негодност. Аз по тази причина съм привърженик на откритостта. А откритостта - "незабулеността"! - по идеята на един велик философ е другото име на истината.

6 коментара:

Unknown каза...

Не знам какъв агрегатор използват в Capital, но изказаната причина от Еленко е напълно възможна. Аз персонално си мисля, че Google подават в RSS само "не архивираните" емисии, а Megafon използва само RSS данните за да ги показва. Така, че ако си активирал "архивиране всеки ден" е много възможно това да е ефекта. Така, че провери първо дали това е проблема, и после обвинявай хората за проблеми вероятно в твоят телевизор, за които те не могат нито да знаят как са породени, нито как да ти ги оправят, нито е тяхно задължение.

Ангел Грънчаров каза...

Не, проблемът не е в моя телевизор, това е на 100% сигурно: в Мегафон се подава другия ми блог, онзи в Уърдпрес, на който този тук в Гугъл е само допълнение...

Unknown каза...

Аз проверих предположението си вчера и се оказа, че Google показват не само неархивирани емисии. Втората проверка, която наравих бе дали проблемът е само за теб или са всички и установих, че го има и за мен. След това проверих дали има изключения и не видях да има и един човек с повече от 2 последни статии, така че реших, че са преценили, че ще се показват само по две статии на човек, в което има някаква логика. Та ти писах и на другият коментар. Днес видях, че и са те изключили. Аз лично не приемам изключванията, защото те са форма на цензура. От друга страна приемам, че агрегаторът е частен, както съм споменавал не веднъж, и за нас е привилегия да сме включени, а не право, доколкото не е обществен. Така, че приемам, че те може да са преценили това за свой ход. Може би е редно да се направи някой обществен агрегатор на тема политика, в който всеки да може да се записва, а читателите да избират кого да четат. Така ще е справедливо за всеки - читателите определят кого да четат, а всеки може да се запише без ограничение.

Ангел Грънчаров каза...

Да, наистина не е зле да се направи обществен агрегатор, макар че частните такива все пак имат интерес да не отблъскват читатели и клиенти като им предлагат ощетена информация. Но това вече си е техен проблем...

D-lander каза...

Ангеле, от реакцията ти човек остава някак объркан в първия момент. Ти в края на краищата имаш своята трибуна и тя е тази - личния ти блог. А сега изведнъж си почнал да подскачаш наляво и надясно и да пищиш, че са ти взели близалката-микрофон. Сякащ си някой партизанин, дето аха да разгроми фашистките узурпатори и някой взел, че му извадил пълнителя от автомата. Само че твоят си е на място - нали словото е в главата ти? Щом от Блогосферата и Мегафона не са ти идвали кой знае колко посетители, защо изведнъж така се разпали?
"Въпросът е принципен!", ще кажеш. Но от това, което пишеш, не лъха на принципи, а на обида. От писмото ти до Еленко също не текат реките на възпитанието и добрия тон. Може би за миг през главата ти е минала мисълта, че има вероятност Еленко да има и други важни дела, но както изглежда ти бързо си я пропъдил с енергично махане на ръка. Може би малко повече търпение и няколко нормални обръщения биха били добър подход, с по-благоприятен за теб изход. Но ти сигурно имаш желязната си аргументация.
Очевидно си запознат с теориите, че нета действа на принципа на пчелната пита и истинското му очарование и сила е в това, че дори да отчупиш опловината пита, другата половина ще си действа без проблеми. Съзнавайки това, ти разбираш, че без блогът ти, нета няма да осиротее, но също така и ти не осиротяваш без агрегаторите и все така имаш трибуната да изказваш мислите си.
Но разбираш ли... тоя дисидентско-конспиративен подход наистина е много, много смешен.
По-добре недей... излагаш се.

Ангел Грънчаров каза...

D-lander, мерси за съветите, но все пак етичността изисква да даваш съвети само когато някой те е помолил за това. Разбира се, имаш си право на позиция, човек или може да се подмазва на тия, дето гонят и забраняват, понеже са силни и с оглед и него да не изгонят, или пък смело да застане на позиция, която и да е губеща за момента, но пък му дава правото да спи с чиста съвест...