Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 30 май 2008 г.

Управниците ни вече действат по принципа "а след нас и потоп"

Публикация в Медиапул с автор Десислава Лещарска привлича вниманието ми тази сутрин: МС опита да даде 560 дка край Балчик на Гриша Ганчев. Ето най-изразителните факти, пък след това ще кажа какво те означават според мен:

"Литекс Комерс" на Гриша Ганчев трябваше да получи над 560 дка гори и земи с решение на правителството да изключи терените от горския фонд, включено в дневния ред на редовното заседание на Министерски съвет. Новината дойде няколко дни след избухването на скандала с ударните замени на над 4 хил. дка гори край морето, от които са облагодетелствали неслучайни бизнесмени - Красимир Гергов, Христо Ковачки, Тодор Батков и фирми, свързани с Васил Божков и Гриша Ганчев. Юридически проблеми със собствеността на земята, част от която вече принадлежи на частни лица, наложиха отлагане на решението. Терените, които Ганчев трябваше да придобие в четвъртък, се намират в землището на с. Топола, община Каварна. Те "са необходими за създаването на нови отделни урегулирани поземлени имоти извън урбанизираните територии", според обосновката на вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, който внася предложението. Новият собственик ще заплати за промяна на предназначението на земите 3 584 195.49 лева. Така декар от апетитното място излиза 6 400 лева. Около 25 000 евро струва декар земеделска земя в същия район, сочат данни в сайтовете за недвижими имоти.

Знаете ли, като чета за подобни истории, изобилстващи напоследък из медиите, се радвам с някаква странна, почти перверзна радост. Защото те ми показват, че управниците ни, както и обръчите от фирми към тях, вече се държат според принципа: "Дайте да мъкнем и да грабим каквото можем, щото времето ни изтича!". Така се действа в последните мигове на всяка грабителска власт; принципът е: "... а след нас и потоп". Явно правителството на голямата далавера, което беше създадено с едничката апетитна цел за "усвояване" на еврофондовете, като направи всичко, за да пресекне доверието на европейските ни партньори, а това пък доведе до спиране на субсидиите от Европа, та това правителство вече гледа, сякаш продусеща сетният си час, да ограби каквото поне може. Затова са тия всекидневни шеметни заменки и прочие гешефти.

И кое му е радостното в тия неща ли? Ще кажа. Ами радостното за мен е, че такива факти, първо, няма как да не отекнат някак си в свръхапатичните съзнания на мнозинството от нашите търпеливи съграждани и, на второ място, че явно властите, понеже все пак са доста по-добре информирани от нас, с действията си признават, че ЕС вече ги е отписал, т.е. вече не иска да работи с тях. А у нас, знайно е, тъкмо заради апатичността и заспалостта мнозинството от т.н. гражданско общество вече стигнахме дотам да не може да стане никаква промяна под действието на вътрешни фактори, а всичко става само под действието на външни фактори. Управниците ни сега действат панически защото имат доста сигнали, че от Европа ще им отрежат квитанциите съвсем скоро: та затова гледат да доограбят каквото може да се доограби, пък след това ако ще да дойде и потоп.

Ивайло Калфин, смиреният мънкащ европоцентричен и уж социалдемократеещ се гоцев човек в правителството е опитал да прокара през МС тази далаверка, нищо чудно и под натиска на самия Гоце. Щото тоя Калфин се мъчеше да изглежда поне малко по-почтен, ама явно е било маска. Все са си същите и надежда да станат поне малко по-други няма и не може да има. Чувате ли бре, наши дремлювци, дето допускате и търпите точно такива вълци в овчи кожи да пазят стадото ви?! Щото да сложиш някой за управник у нас е точно това, да го туриш да пази стадото. А че сме си още стадо, явно го потвърждаваме за кой ли път вече.

Ей, хора, няма ли надежда да престанем да бъдем повече стадо, а? И кога ли ще дойде този наистина радостен ден? Кажете де, що мълчите така гузно?!

Няма коментари: