Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 27 юни 2008 г.

Масовото безкултурие е най-влиятелната сила у нас, не само политическа, ами и всякаква друга...

Тази сутрин разбирам, че кметът Б.Борисов, въпреки железния си характер, се бил огънал (виж и това, а също и това) под натиска на простолюдните хомофоби, и бил преместил провеждането на гей-парада: натикал бил в Южния парк хората, които искаха да заявят своето човешко право на различност. Коментарите за тази наистина мъжкарска постъпка на Кмета ще бъдат разнопосочни, но е факт, че мъжкарско-пичовската част от човечеството - знайно е, че мнозинството от нацията у нас се е юрнало поголовно да стават пичове, и то тъкмо като бат си Бойко! - ще остане възхитено от неговия най-нов текущ подвиг.

Тия пък като мен, които добре помнят, че в ранното време на новата българска демокрация комунистите натикваха опозиционерите също така в Южния парк, та да си протестират и крещят там на воля, щото там никой няма и да ги чуе, та такива като мен няма да пропуснат да отбележат, че с пичовската си проява бат ви Бойко за пореден път демонстрира, че не е нищо друго освен най-обикновен роден комунист. Популизмът, както и национализмът, не са нищо друго освен по-меки и приемливи имена на разноликия иначе българско-руски комунизъм.

Наистина този гей-парад се оказа по неочакван начин нещо като тест или лакмус за това какво по-точно е чудото, което аз предпочитам да наричам дон Бойко. "Дон", защото той сам предпочита да се нарича "неформален лидер", сиреч, на мафиотски език казано, "дон". И ето че нашият роден простолюден дон на мафията всекидневно нарушава законите, като в качеството си на кмет, сиреч на държавен служител, целодневно, от ранна утрин до късна вечер, понякога дори и нощем, не прави нищо друго, освен да се занимава с политика; а знайно е, че на държавните чиновници, пък било и кметове, им е забранено да се занимават с политика. Четох оня ден някъде, че на донът вече започнало съвсем да не му стига светлото време на деня, за да дава интервютата си, поради което той съвсем бил престанал да ходи на работа в кметството. Но както и да е, да му берат за това дерта софиянци, които си го избраха, а ето че сега с тази си постъпка донът-кмет категорично показа, че няма нищо общо с дясното - една негова претенция, която се оказа толкова несъстоятелна както и претенцията му, че вече не е комунист. Неслучайно бат ви Бойко е пряк наследник и продължител на неръкотворното народно дело не на кой да е, ами директно на правешкия селяндур бай ви Тодор Живков! Кво искате тогава, ръкопляскайте и туйто, друго не ви и остава май...

Ще кажете защо ли? Ами защото ония, които са десни, не просто зачитат човешките права, като при това за тях човешките права на мнозинствата не са по-важни от всички други - да смяташ, че правото на мнозинството е по-право от правото на малцинството не е демокрация, то е болшевизъм! - ами и защото автентичните десни правят нужното, особено когато са на власт, всеки индивид и всяка социална група да може да се ползва от всичките си права, т.е. да й се даде шанс да бъде при совободата си. Десните се стремят да угаждат не на мнозинството, а на истината, която е полезна както за мнозинството, така и за малцинството: ето, например, от повишаването на тока и горивата у нас страдат както "нормалните", така и "обратните" граждани, нали тъй, госин Кмете? Защо тогава едните да са "втора категория граждани", и то само защото не са бабаити като кмета си ли!? Ако кметът на София, който се лакоми сега за цялата власт в държавата въпреки крещящящата си лична, морална, политическа и всякаква друга недостатъчност за тази роля - ама то щом Станишев и Гоце могат, оти да не може и Кмето?! - беше малко от малко десен и толерантен човек, то той щеше да направи нужното, за да даде шанса на едно малцинство да защити своето право на различност. Истината за десните е по-важна от гъделичкането на настроението на простолюдните мнозинства, ето че кметът, който всъщност друго не прави, освен да ласкае най-долните страсти на тълпата, съвсем не е десен, напротив, освен че си остава популист, той показва за сетен път и болшевизма си.

Пропуснат беше шанса да се възпита поне малко търпимост и култура в зашеметеното от простотия, пичовщина и чалга наше общество - благодарение на кмета, естествено. Е, кво от това, важното е че он, като пръв народен чиляк, държи здраво същата тази простотия до своята партия, щото, знайно е, у нас се докопва до властта само оня, с когото е простотията: масовата простотия у нас е най-влиятелната сила, не само политическа, ами и всякаква друга.

А бат ви Бойко стана символ и живо въплъщение на тази най-влиятелна в съвременния български живот сила. Ето защо и негово е и бъдещето. Тогава какъв интерес би имал той културата да победи безкултурието, а търпимостта да срази самата простотия?! Той няма да тръгне срещу самия себе си я?!

4 коментара:

Анонимен каза...

Вижте, в едно демократично общество трябва да се зачитат правата и на нормалните хора. Не само на болните, кривите и отвратителните. Бойко щеше да ги дискриминира, ако им беше забранил парада.
Но никой не е ДЛЪЖЕН да гледа уроди по време на съботната си разходка. Решението на Бойко е соломоновско, но е най-хубавото, което е правил в последно време.

Анонимен каза...

Събитията в София следват тези в Москва. Така, че изненадани не би трябвало да има ...

Ангел Грънчаров каза...

Извинявай, но "болните", "кривите" и "уродивите" по-нискокачествена категория хора ли са? А ти самият си от по-висшата, така ли? А не смяташ ли, че и теб самият някога може да те сполети това, да речем, да станеш болен, контузен, инвалид и пр.? И как ще се чувстваш тогава когато "по-висшата раса" те гледа с презрение?

Анонимен каза...

Никой не знае как би реагирал в такава ситуация, господин Грънчаров. Въпроса е некоректен. Ще ми се да вярвам, че не бих пречил на останалите.