Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 август 2008 г.

Инициатива: да напишем заедно книгата "Една чисто българска, весела и занимателна политология за простаци"

Хей, докога ще чакаме, дайте да почваме книгата с такова заглавие, за която от толкова време все някой се обажда, че трябва да напишем?! Време е: животът около нас бъка от примери, сюжети, преизпълнен е с грандиозни характери и масово-психологически реакции, които просто плачат да бъдат описани.

Аз самият на няколко пъти се гласях да почна пиша такава книга, но сега ми хрумва нещо друго: да предложа в блогосферата да напишем заедно такова нещо, какво ще кажете, а? Ако всеки, който все пак обича да пише, се постарае да напише едно поне разказче, и ако 30-40 човека са нагърбят с такава задача, ето ти, че книгата ще бъде написана за седмица-две, ако не и за по-малко! Пък после ще подберем най-доброто и ще съставим книгата. А че това е една потребна книга, струва ми се, че всеки разбира, и затуй изобщо не е нужно да се убеждаваме поне за това.

Аз преди време съм писал на два пъти нещо като разкази или есета, в които сякаш съм засегнал подобни теми. Ето примерно тези две неща: Интимната изповед на един… “атакуващ” и също Импресия по Бокачо, или единственото средство български министър да подаде оставка. Което показва, че човек може да напише подобно нещо, стига да се захване, стига да се постарае. Но ми се иска и други хора да се включат, и тогава може да стане нещо наистина забележително.

И ето, предлагам: да опитаме заедно да напишем една такава книга, а? Нещо като алековия Бай Ганя, ала поставен в днешни условия. И как се учи, горкият, все още на култура и на демокрация. Ето, сега се сещам: защо някой не напише едно разказче примерно за бат си Бойко? Ами то този случай просто си плаче да бъде описан! Вземай направо от живота, греби с пълни шепи, нали така?! Ами за Сидерова да напише нещо човек - какъв благодатен пример е пък той! Ами за другите, и то не само за смешните ни и простовати лидери, ами и за тяхната самоотвержена публика от фенове и симпатизанти може да се пише - поогледайте се само наоколо. Ще стане превъзходна книга, помнете ми думата. Аз лично ще направя всичко, което е по силите ми тази книга да бъде написана и издадена. Но приканвам всеки, който иска да се включи в реализацията на замисъла, да заповяда и да помогне с каквото може. Та по-бързо и по-добре да изпълним задачата си. Надявам се, че ще се намерят ентусиасти, които ще се ангажират, почти съм сигурен, че това е възможно да стане. Дори и у нас. Даже и в този толкова назрял и презрял исторически момент. Затова и предлагам. Да опитаме, а?

Разбира се, всичко, от наименованието на книгата, та до стила и пр. технически работи подлежи на дискусия. Ето, нека да започне още днес тази дискусия. Всеки каквото се сети, да предлага. Аз лично ще поканя различни хора и блогъри да вземат участие както в обсъждането, така и в писането на самата книга. Нека да бъде тази книга израз на съвъкупния български гений. Ще стане нещо велико, убеден съм! Стига, разбира се, да бъде подкрепено от повече хора. С общи сили можем повече - това лозунг на БСП ли беше? Е, и те да кажат нещо свястно най-после! Е, те са имали предвид, че могат повече в краденето де, и го доказаха, наистина могат те, милите, много повече могат да крадат като са заедно! В тристранната коалиция, разбра се, могат повече, щото по социалистически се съревновават кой повече ще открадне, и видяхте, надминаха себе си даже!

А защо трябва да бъде написана такава една весела и смешна книга ли? Ами ясно е защо: защото само смеейки се човечеството се разделя с миналото си, ето за какво. Съвсем вярно и дълбоко е казано това, и смятам, че не се нуждаем повече от убеждаване относно това, че такава книга не само ни е нужна, тя просто ни е съдбовно потребна. Защото миналото ни тежи като воденичен камък около врата, имам предвид на всички нас, като нация. Така мисля аз де, не е задължително и вие да мислите така. Ама не е и забранено да ме подкрепите де...

Ами това е. Ще разпратя писма за участие до някои по-изтъкнати представители на блогосферата още днес. Ще ги помоля да рекламират самата идея. А също и да се включат в инициативата по написването на самата книга. Всеки може да предложи сам това, което смята че е способен да направи. Всеки може като помисли да каже примерно какъв сюжет смята да развие. И да почне опитите си. То, писането, е дяволска работа: искаш едно да напишеш, получава се често съвсем друго. Ала няма проблеми: в тази книга ще трябва да изразим себе си, така че трябва да сме съвсем свободни и непосредствени. И тогава ще стане. И не е толкова трудно. Хайде да почваме, а?

2 коментара:

Радо каза...

Привет. Аз направих отделна страничка / секция в сайта си, посветена на тази идея и ще помогна с каквото мога.
Можете да хвърляте по едно око тук: http://radobg.wordpress.com/ideas/

Предложението ми за име на тази игра е "Политика за глупаци", тъй като "политология" съдържа "логос", което е наука (а простаците мразят науката). И освен това "глупаци" е някак по-благо. ;)
Съгласен?

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за подкрепата! А иначе за заглавието, съдържанието и пр. предстоят тепърва много обсъждания, та да се избере най-сполучливия вариант. Трябва да се мисли, вашето предложение си има своя смисъл. Ще мислим...