Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 5 септември 2008 г.

Властта прави това, което й позволяваме ние, гражданите

Вчера излезе брой 2, година първа на в-к ГРАЖДАНИНЪ. Името му показва, че това е вестник на гражданите, на свободните и на политически активните хора. Защото да си гражданин означава да не си индиферентен спрямо проблемите на страната, в която живееш.

Да си гражданин условието е да си по-напред личност. Правете си сметка в каква ситуация се намира личностното начало у нас след като фактите говорят, че гражданско общество у нас нямаме, т.е. налице е остър дефицит на личности.

Вестникът, наречен ГРАЖДАНИНЪ, ще работи упорито та да стане така, че все повече и повече хора у нас да започнат да се самоосъзнават като загрижени за страната си и действащи за променянето й към по-добро граждани. Това е неразорана нива в българската душевност и затова усилията на всеки орач са добре дошли.

Вестникът, наречен ГРАЖДАНИНЪ, не се подкрепя от никой, негов единствен капитал са читателите на моя блог, за които се надявам, че ще го подкрепят като поне се абонират за него, та да могат да го дават тук-там на някой свой скептично и неразбиращо гледащ на случващото се у нас свой приятел. Та белким и у него се запали гражданско съзнание. Та белким по този начин, малко по малко, един ден България стане друга.

И какво сега, ще се абонирате ли за в-к ГРАЖДАНИНЪ? Един негов брой, състоящ се от 20 страници, има производствена цена 1 лев. (Отпечатва се засега най-примитивно, на ксерокс, не мой ксерокс, аз нямам такива неща, ами на един ксерокс до университета, дето ми вземат за един лист А3 20 стотинки.) Ако вие, бъдещите читатели на вестника, го подкрепите сега, при раждането му, вестникът ще започне съвсем скоро да се печата в печатница и ще стане три пъти по-евтин. От вас зависи това да стане колкото се може по-скоро. Авторът и издателят на този вестник, именно моя милост, ще ви го изпрати на свои разноски по пощата. Това е.

Ако някой иска да получи файл с вестника, за да го разгледа, нека да каже, ще му го пратя. Ако някой иска, може да използва файла и да го размножи и разпространи в своя град, нямам нищо против. И така нататък. Ако някой по-състоятелен, заможен гражданин реши да подкрепи финансово излизането на един свободен и търсещ истината вестник, нека да каже, помощта му ще бъде приета с благодарност. България има нужда от инициативни хора. Има нужда от свободни хора. От граждани има нужда нашата България...

Ще завърша с това, което днес чух от г-жа Новодворская. Тя заяви две неща, които силно ме впечатлиха, първото е по Хемингуей: "Не питай за кой бие камбаната: тя бие за теб!". И също така каза нещо много вярно: "Властта прави това, което й позволяваме ние, гражданите". Една от тия две толкова верни мисли ще бъде мото на следващия, на третия брой на в-к ГРАЖДАНИНЪ. Един вестник, какъвто до вчера нямаше в България. Но ето че днес вече има. И това вече я прави съвсем друга...

2 коментара:

Анонимен каза...

Vidaihteli bloga na N. Pavlov?

Анонимен каза...

Vidaihteli bloga na N. Pavlov?