Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 4 януари 2009 г.

Спасителният вариант е: най-широка коалиция на всички граждани и политически сили, които са против антиевропейската политика на управляващите

Понеже смятам, че диалогичността е най-ценно качество на личността, напоследък водя всякакви разговори с най-различни хора, които се въртят все около най-горещите български проблеми. Ето един такъв разговор, който, смятам, ще е от полза за ония, които търсят истината, които не искат да се оставят на страшното чувство за безнадеждност и обреченост, овладяло сякаш големи слоеве от нацията ни:

Mickey рече: Tъй като вашия сайт се появява по форумите и събуди интереса ми! И в последно време тече ОЧЕВИДНА кампания, за прехвърляне на власта от една комунистическа конструкция (БСП) на следващата по ред комунистическа конструкция (ГЕРБ) - и двете произлезли от вечно управляващата ни ДС-БКП! И ДС–БКП ползват тежката си артилерия за постигането на тази цел - и преметването отново на света и ЕС! Бих желал във видео-блога ви да видя ваш коментар по този въпрос, за да си изградя мнение кой сте всъщност.

Наблюдавал съм в последно време много уж-ПЛЮВАЧИ на БСП (ами те БСП са ясни вече за всички), които също уж критикуват и ГЕРБ (добронамерено), които, като ги попиташ ”Ами защо самия Костов каза, че ГЕРБ са “алтернатива” на БСП?”, отговарят, че така било щото е ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА, и че ГЕРБ (и дори Атака) били по-малкото зло! Вие от тях ли сте?

Ангел Грънчаров рече: Любезни господине, Костов не е казвал че ГЕРБ е алтернатива на БСП, имате грешка или някой Ви е подвел: такива глупави думи не може да излязат от устата на Иван Костов. Обикновено по-умни хора като Костов у нас съвсем не ги разбират и преиначават смисъла на думите им. А за това какво е моето мнение за ГЕРБ и за Атака съм го изказвал многократно не само в клипове, ами и в много мои статии. Пишете в търсачката интересуващата Ви дума, и ще се открие списък с мои публикации по съответния проблем.

ГЕРБ и АТАКА в настоящия контекст са наистина “по-малкото зло”, а пък ако наредим нещата те да вземат властта, нищо чудно да се окажат и по-голямото зло, ама това е малко съмнително. БКП-БСП трудно може да бъде изпреварена по злодеянията си от някой, тя е ненадмината в това отношение. Друг е въпросът какво са ГЕРБ и АТАКА. Аз по този въпрос много пъти съм се изказвал та да има смисъл сега наново да се повтарям…

Mickey рече: Любезни господине, разбира се че Костов (ДСБ-ръководството), са ги казвали тези неща. И тези неща се пробутват тихо и полека: виж тук, там и още по-натам

БКП-БСП трудно може да бъде изпреварена по злодеянията си от някой, тя е ненадмината в това отношение.

Правите малка, но СЪЩЕСТВЕНА неточност! След тирето на БКП не се нарежда само БСП. БСП е една от креатурите на БКП (и на стожера й ДС), верно най-важната и обявена за наследница, но просто е една от креатурите! Резервните креатури за имитация на демокрация са НДСВ (ще ме оспорите ли и в това), ДПС (или и вие я смятатате за партия, създадена от ТУРЦИЯ?), ГЕРБ създадена като новия “СПАСИТЕЛ” и АТАКА създадена за да консолидира ДПС вота и да контролира националистическия вот! Съгласен ли си с мене до тук?

Ако, да: Как се връзва писанието ви, че “… ГЕРБ и АТАКА в настоящия контекст са наистина “по-малкото зло”… ”, след като на практика ще си управлява времено пак БКП, но чрез тях???

Ако пак получа хлъзгав отговор и вас ще ви причисля към бригадата от “антикомунисти”-”Юлиян Поповци”, които говорят упоително срещу БСП (която си го заслужава, разбира се), но не с цел да се освободим от комунистите, а просто за да ни набутат в ПОРЕДНИЯ комунистически КАПАН!

Ангел Грънчаров рече: Драги господине, напълно споделям Вашата оценка за ДПС, НДСВ, АТАКА, ГЕРБ, точно така е, те също са най-зловредни творения на ДС и креатури на БСП. Но аз все пак допускам, че в тази многолика ченгесарско-комунистическа гмеж има някакви тенденции, различия, битки за кокала и пр., не може да няма. И понеже ние, многострадалните мислещи граждани на България, демократите и европейски мислещите българи сме останали едно нищожно малцинство, нямаме друг изход, освен да търсим някакви пролуки в техния единен строй, та ако се възползваме от противоречията им и вбием клин, белким успеем да разстроим и да намалим огромната им тежест, която ни смазва и задушава.

Ето по тази причина аз смятам, че ГЕРБ и даже АТАКА не бива да бъдат отблъсквани от автентичните демократични сили (ДСБ и СДС), напротив, щом ония искат да се пишат "антикомунисти", дори "десни" или "крайно десни", ще се преструваме, че им вярваме, ще се опитаме да ги използваме, доколкото това е възможно, за целите на европейска и демократична България, за доброто на нацията. Според мен е необходимо да се приложи към разноликата комуноидно-олигархична маса, която имаме срещу себе си една операция КЛИН, което може да стане, ако временно припознаем в лицето на ГЕРБ и АТАКА нещо като съюзници, използваме ги, доколкото това е възможно, поне да върнем България в европейската орбита, да се спрат поне санкциите, щото комунистите и ченгетата от БСП, ДПС и НДСВ се оказаха руски мекерета, които съзнателно работят да ни откъснат от Европа.

Та според мен ако в българската посткомунистическа олигархия има две крила, две ориентации, проруска и прозападна, нека да имаме благоразумието да използваме това обстоятелство за доброто на страната, т.е. да се опитаме да използваме ГЕРБ и даже АТАКА за да може да откъснем отново страната от връщането й в гибелната руска орбита. Така мисля аз и по тази причина смятам, че трябва да се постъпи по-прагматично, несектантски, реалистично. Защото животът, в това число и политическия, рядко се развива според нашите желания, а си има свои закономерности и реални фактори.

Мисля, че ме разбрахте. Една такава политика отговаря на коренните интереси на българската нация. Дължни сме да направим всичко, за да сблъскаме проруското и прозапданите крила на българската олигархия, да се опрем на прозападното, да изтикаме московските мекерета далеч от властта, което, според мен, в тази ситуация, е добро за България и за всички нас. Мисля, че всеки разумен човек ще се съгласи с духа и идеята на една такава прагматична и спасителна политика.

Аз залагам също и на това: само в делата може да се познае кой какъв е наистина, а не какъвто иска да се представя. Бойко иска да бъде признат за десен, ок, ще му дадем този шанс. Ако успее да защити с дела това признание, няма лошо, но ако се продъни, пак няма лошо, негов избор. И ние дори и тогава пак печелим, щото тогава тия, които са го подкрепили, ще разберат какво наистина той представлява, ще отрезвеят, ще се освестят - и това също е ценен резултат. Няма друг начин да се разбере кой какъв е и колко струва освен като му се даде шанс практически да покаже същината си. А априори да се казва този е такъв, онзи е не знам какъв си, не бива, човек тогава рискува да сбърка.

А иначе правилно сте ме надушили: аз съм доста различен от разните там "юлианпоповци" и други подобни грандомани, които, впрочем, също страшно ме мразят и се преструват, че не забелязват съществуването ми. За да ме мразят толкова явно това, което пиша в блога си, е крайно различно от това, което те ни пробутват. Но дори и такива като тях, които все пак искат да бъдат припознавани като демократи или като десни, не трябва да бъдат отблъсквани: никой не трябва да бъде отблъснат. А пък тия "юлианпоповци", щом са демократи, щом са европейски настроени, нищо че си имат някакви свои си странности и илюзии, всички сме така, но наистина сега времето ни зове да се обединяваме, а на да се разделяме. Политиката наистина е изкуство на възможното, не на желаното, не на онова, което ни се иска. Но като се опрем на възможното, нищо чудно да се доближим и до желаното. Няма друг път, впрочем.

Ами надявам се, че задоволих отчасти интереса Ви. Виждам, че сте търсещ истината човек, затова и Ви отделих подобаващото внимание. Трябва да се обединяваме, дори хора от кол и въже ще се наложи да съберем, само и само да бутнем управляващата мафиотска коалиция, която е толкова вредна за страната. Никой не трябва да бъде отблъснат ей-така или бутнат във всичко поглъщащата, всеядна паст на комунистите. В тази велика битка всеки човек е важен. Защото залогът е прекалено голям: България.

(Забележка: Много ми е интересно какво ще отговори на това моят събеседник. Ще ви известя за неговия отговор непременно.)

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

3 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря…
Моят отклик може да е само положителен, но големият въпрос е как да се постигне това, което предлагате: инициативни комитети ли да се формират, или някакви други форми да будителство? Аз лично нямам рецепта и знам, че за хората е много важно КОЙ именно ще ги обединява. И точно това се оказва препъни камъкът.
Нямам месианско самочувствие да посочвам “правилния” изход и затова правя каквото мога ( и надявам се-умея), като пиша своите текстове.
Ако си мислех нещо друго за себе си, вероятно щях да съм станал политик. А така, както мнозина ( и вие също) имат основателно високи изисквания към журналиста, така и аз си позволявам да имам такива спрямо политика, който се е нагърбил с тежката задача да дава тон на своите съмишленици и да ги представя в институциите ( или пък пред гражданството).


Коментар от: Иво Инджев | януари 4, 2009, 15:05

Unknown каза...

На коментара - да, не знам дали многобройни комитети да се създават, но просто нет-пространството ни ограничава в дискусиите. Нито време ни достига,нито личен контакт. Мисля че трябва да се организира поне един клуб на общество със съвременно демокретично разбиране и гражденственост.А кой какво говори там - по делата и идеите ще се познаем.И нека всеки, който не желае да се крие зад анонимност да участва в дискусиите, които неминуемо далеч по-бързо ще доведат до интелигентни решения за гражданственост,реална демократичност и проевропеизъм.Нямаме време да се чудим кое ще ни е по-малкото зло.А впрочем личностите ще се изявят, от които дясната политика без друго е безкрайно бедна.Пък и защо журналисти и философи да не са активните демократи ?

Ангел Грънчаров каза...

Това за клуб, но извън интернет, в реалния свят, където на живо да общуваме и да обменяме идеи и да обсъждаме разни инициативи е много хубаво предложение. Аз лично съм правил такъв клуб преди много години (наричахме го ФИЛОСОФСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ) и добре зная, че атмосферата на живото общуване е незаменима с нищо друго. Готов съм да се включа и да помогна, дори - понеже Пловдив е сякаш в средата на България - съм готов да уредя помещение за срещи. Важното е да се намерят хора, които искат да бъдат членове и активисти на клуба. Ще чакам мнения по този въпрос и от други хора...