Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 13 февруари 2009 г.

Пример за това как може да се постигне ефективно блогърско, интелектуално или гражданско цунами върху властта

В своя блог г-н Инджев, в статия под сполучливото заглавие “Eдната бие друга, а пък… ” е написал между другото следното:

Двете управляващи партии не допуснаха да бъде съставена парламентарна анкетна комисия във връзка със серията от случаи, които опозицията (и със сигурност – много граждани) определят като полицейско насилие. Чадърът на тандема БСП-ДПС беше разпънат по някакво съвпадение в деня, когато официалната статистика регистрира рекорд в оттеглянето на гражданската подкрепа за дейността на същата тази полиция – спад от цели 10 на сто и дъно от 17 процента одобрение (почти толкова малко, само с два пункта разлика, колкото има правителството, бележещо по този показател върхово ”постижение” за всичките изминали 20 години демокрация в България и за Европа в наши дни).

По повод на подетата от него тема рекох да се включа и аз в коментарите със следната реплика:

Това, за което говори колегата Инджев, е показател за едно: една дискредитирана по всички линии и изцяло провалена власт е способна на всякакви ексцесии, за да защити стоенето си във властта, на което вече няма право.

Но това, което правят, именно понеже е така абсурдно, показва също, че са обречени: ония, на които Бог е отредил неминуема гибел, на тях той най-напред им взема ума.

Следователно изводът е от всичко е: екстравагантното в абсурдността си и калпаво по всички линии, също и така вредно правителство стои на власт само защото ние, гражданите, нямаме достойнството и смелостта да си свършим своята част от работата. А нашата част от работата е: да бутнем това правителство, да изритаме от властта управниците, заради които станахме за резил пред целия свят!

Тоест, другояче казано, от нас се иска просто да изнесем трупа - господа, нима не усещате, че трупът на това мъртво правителство вече смърди?!

Впрочем, искам тук да отбележа и нещо друго, което според мен има значение. Ето горното показва как ние с г-н Инджев осъществяваме една "междублогова диалогичност", за която навремето апелирах аз, но която изглежда не беше схваната от блогърите: не всеки блог да съществува сам по себе си, а блоговете най-спонтанно да си координират усилията, т.е. когато някаква значима тема бъде подхвърлена от някой, другите блогове да го подкрепят, от което ефектът ще бъде многократно по-голям. Аз тогава нарекох подобно взаимодействие "блогърско цунами", също "интелектуално цунами", наричал съм го и "гражданско цунами". Ала моята инициатива, както обикновено, не беше възприета от "елитните блогъри", мнозинството от които продължиха самодоволно да си пребивават в своите "кули от слонова кост".

Но ако и те дръзнеха чат-пат да нарушават толкова възвишеното си мълчание и подкрепяха било И.Инджев, било някой друг, то тогава "цунамито" върху властта щеше да е много по-силно, щеше да е истинско цунами. Такива цунамита помитат много по-стабилни правителства, а пък ето нашето, което е съвсем дискредитирано и слабо, си стои - може би и заради прословутата пошла българско-блогърска себичност.

Случи се обаче, че моят коментар бил 5000-ят в блога на г-н Инджев. Ето какво написа в тази връзка той в коментарите:

Г-н Грънчаров, за статистиката (ако това представлява интерес за Вас и останалите, които виждат тази бележка): Вашият постинг е НОМЕР 5000, който електронната търсачка отбелязва в блога, откакто беше създаден миналия април! Смея да твърдя, че благодарение на невероятните възможности, които дава интернет, тази обратна връзка е нещо, с което никой пишещ, говорещ или показващ се журналист в България (а и не само журналист, може би и шоумен) не може да се похвали в т.н. конвенционални медии. Не знам дали тези 5000 коментара са много, или малко, спрямо други, сравними авторски изяви в мрежата, но и не е толкова важно (защото нямам амбицията да участвам в такова “състезание”). Но участието на коментаторите тук, както казах, е внушително - със сигурност през цялата си журналистическа кариера (28 години) не съм получвал общо толкова писма, обаждания и под каквато и да било форма коментари, колкото са тези тук за някакви си 8-9 месеца. Да живее прогресът!

Много посетители в тази връзка най-сърдечно поздравиха домакина. Аз пък му отвърнах така:

Поздравления и от мен, драги г-н Инджев! Радвам се, че случайността (а може би и… неслучайността!) направи така, че тъкмо моят коментар е довел до това кръгло число, което е много голямо - като се има предвид късия период на съществуване на блога.

За сравнение ще ви дам следната статистика от моя блог: Total views: 535 162; Busiest day: 3 166 — Wednesday, August 29, 2007; Views today: 13; Общо постове: 1 711; Коментари: 8 688

Моят блог обаче съществува от октомври 2006 г. Средно на статия имам, следователно, някъде към 4-5 коментара. Вашите статии са много повече коментирани и предизвикват много по-голям отзвук.

Което е съвсем заслужено: Вие поставихте нов, недостижим от нашата журналистическа колегия, и по същество евро-американски стандарт за честна и истинска българска журналистика. В страна, в която Кеворкян минава за “добър журналист”, вие сте едно най-показателно изключение. Което именно според мен е основанието за популярността на блога Ви!

Желая Ви всичко добро и много успехи в личния живот и на професионалното поприще!

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

Няма коментари: