Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 7 февруари 2009 г.

Българския индивидуализъм е по-опасен от егоизма на българина

Достопочтений г-н Грънчаров,

Относно българския индивидуализъм бих искал да направя една корекция, която ми се струва уместна.

В България не се прави съществена разлика между егоизма и индивидуализма, макар тази значителна разлика да се явява твърде съществена. Българският егоизъм е едно страстно, приповдигнато себелюбие, което замъглява съзнанието на хората и ги кара да фокусират всичко през призмата на собствените въжделения (“Аз вярвам само в себе си” , “Аз срещу брат ми… аз и брат ми срещу света…”).

Българският индивидуализъм обаче е пресметнато, мирно светоусещане, което почива на възгледа за изолация от масата, на желанието за предпазване и отделяне на собственото семейство и приятелски кръг от обществото. Българинът с удоволствие изоставя обществото на самотек, в името на собственото си малко общество за лични цели.

Българският егоизъм е най-обикновен животински инстинкт. Българският индивидуализъм обаче е почива в основата си на греховни чувства, неговата обосновка витае из грешния път на духа му. Егоизмът му убива зародиша на всяка добродетел. Индивидуализмът му унищожава семката на държавническата добродетел.

Така погледнато българския индивидуализъм е по-опасен от егоизма на българина, защото той отрича в същността си основите на държавата. И ако приемем, че държавата като конструкция се състои от три елемента - народ, територия, право, то винаги ще се получават неестествени дисбаланси между тях.

Българският индивидуализъм е вероятно първопричината съвременният българинът да не е в състояне да подреди държавата си. За това може би той често спекулира с думата “народ”. За него винаги са приятни думички като “република”, “братство”, равенство”, “в името на народа”, тъй като те са абстрактно необвързващи.

Нещо повече, такова е и поведението му в чужбина. Където и да живеят в странство, 95% от българите остават най-обикновени икономически емигранти, водещи паразитния живот на гнидата. Те се интересуват единствено и само от материалното си просъществувание и у тях липсва всякакъв културен интерес към страната, в която живеят. Могат да прекарат десетки години някъде си, без дори и да се заинтерсуват за историята и културната традиция. Втората генерация, техните деца родени вече в чужбина пак нямат абсолютно нищо общо с България. Като закономерна реакция, естествено.

Бъдете здрав!

(Автор: Konstantin)

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

Няма коментари: