Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 26 май 2009 г.

Иван Костов, погледнат от една съвсем човешка гледна точка

По повод на една моя публикация, заради която неколцина читатели на блога едва ли не ме проклеха заради "измяната" (сред тях е, например, и известната ви вече Гергана от Лондон!) си поговорих с една моя приятелка, която ми разказа следната интересна и поучителна според мен история:

Искам да ти разкажа един случай от времето на частичните местни избори в София, когато Софиянски се оттегли и кандидат на ДСБ бе Гаврийски.

Аз бях в ръководството на Слатина и казаха, че Костов обикаля по районите. И че ще се съберем три общински ръководства - Слатина, Подуяне и Сердика в клуба на Подуяне.

Костов дойде с шофьора си, беше много сърдечен. Веднага рече:

- Казвайте набързо какво куца в кампанията на Гаврийски! Събирам мнения и всяка вечер съм във връзка с него по телефона. Само моля не ми говорете за бездомни кучета и боклук! Искам съществени предложения.

И след кратък размисъл добави:

- Тази кампания нарочно я правим да не е политизирана и не наблягаме на партийността, а на приоритетите на местната власт.

Въпреки всичко разните (познати нам) сини бабички пак започнаха да говорят за кучетата и боклука. В един момент ми хрумна нещо и вдигнах ръка:

- Г-н Костов, аз не съм съгласна, че кампанията не трябва да е и политическа. Струва ми се, че Гаврийски, който е перфектен професионалист, е много притеснителен като човек и не привлича хората. Защо не направите едно обръщение Вие лично да го подкрепите? Дайте му едно рамо.

Разгорещих се, и след малка пауза добавих:

- Всъщност хората гласуват за Вас в София. Вие може и да не се обичате по върховете с ръководителите на СДС, но обикновените седесари Ви обичат, аз съм говорила с много от тях. (Тогава СДС бе издигнало Герджиков.)

Костов попита:

- Какво да им кажа? Къде да се обърна?

- Във вестници, по радиа, при Дачков, където можете.

- Но тия от "24 часа" ще ми искат пари! - засмя се той.

- Е, г-н Костов, като окрадохте България, защо не си спретнахте една телевизийка за чудо и приказ, за да не се чудите сега къде да се промушите?! - питам го аз.

- Под дюшека съм ги надиплил парите! - засмя се той.

- Ами ще дръпнете малко от дюшека - казвам му.

Накрая Костов направи обобщение на срещата и специално се обърна към мен:

- Да, аз ще подготвя едно изказване пред медиите, ще се обърна към дясномислещите.

И в неделята веднага се появи при Явор Дачков, предния ден по Дарик радио. И в "24 часа" излезе едно интервю от него.

Искам да ти кажа, че той се вслушва, ама около него има само ласкатели, които не го съветват. Въпреки че той би трябвало за толкова години да се е научил да общува с хората, но май не успя - характер.

Ако успеем да накараме хората да погледнат на Костов непредубедено, откъм човешката страна, от това той само ще спечели. Щото е голяма личност. Въпреки кусурите си. Определено Костов - с плюсовете си и с минусите - е ярка политическа личност. Определено дясното в България до голяма степен, да не кажа изключителна, се свързва с него.

Нека този мой кратък разказ да не бъде израз на митологизирането на Костов, защото аз също все повече виждам много негови грешки. Само че мисля, че трябва да му се помага заради преобладаващата положителна страна в качествата му на най-добър и полезен за България политик в този решаващ момент. Докато се появи някой ден по-добър от него политик...

Това е по-достойно отколкото да се използва името му - за добро или зло, но за користна лична употреба - както мнозина правят. Да не изброявам сега имена. Понеже те се държат подобно на кърлежите, търсещи начини да смучат кръв от силния и жизнен организъм.

(Автор: Добрата)

10 коментара:

Анонимен каза...

Знаете ли, този проблем идва, че у нас партиите са изграждат като тоталитарни - така знаем, така можем - като луковица. Водача е в центъра на луковицата, около него са най-близките и те му говорят само хубави неща...

Анонимен каза...

Анонимен, Вие точно ми вземате думите от устата. Много съм си мислила дали е необходимо да се правят уж модерни партии по този остарял комунистически тертип. Търсим масовост, независимо от личните качества на отделните членове в партията. Аз имам лични впечатления от една районна организация в София, трябва да Ви кажа, че съм напълно убедена откъде идва провалът на проекта ДСБ. Не от Костов или от парламентарната група - те са направо перфектни. Но спедният ешалон е направо в плачевно състояние - никаква инициатива, нищо друго не ги вълнува освен как на едни предстоящи избори /независимо какви/ да се кандидатират я за кмет, я за абщински съветник, я за депутат. А пък за наличния състав от възрастни пенсионери, които в партията намират утеха да поклюкарстват или да избият комплекси въобще не ми се говори. Ето, оттам е бедата - много млади и качествени хора бяха отблъснати именно от местните организации, а не от действията на ръководството на партията.
Dobrata

Анонимен каза...

Както е казал народа, царя дава, пъдаря не дава... тъжна работа.
Sparhawk
П.С. Горния пост беше мой.

Анонимен каза...

Sparhawk, тъжно е цял живот да използваш някого за лична употреба, тъжно и жалко. В случая с Костов - доста политици и журналя направиха кариера само като го славославят или пък оплюват. Важното е името му да стои в заглавието им - това привлича. Всъщност те правят добра услуга на него и лоша на себе си, рано или късно те потъват в забвение, а за него се говори. Вместо да потърсят собствения си коловоз, както пееше Висоцки.
Dobrata

Анонимен каза...

Смятам че никой човек не е бог. Ние седесарите не трябва да произвеждаме митове за собствените си лидери иначе не сме различни от старите комунистите.

Всеки човек си има кусури, и се радвам че някой честно може да сподели какви са кусурите на Костов. Той е нито пророк нито дявола, а един човек като всички останали.

Дойчин

Анонимен каза...

---Г-н Иван Костов е символа на демократично мислещтите българи. Той е държавника, чиято мисия е да спаси България от злокобната тройна коалиция и да върне България в лоното на Европа. Бог да го пази и закриля!!!

Стоян Стоянов каза...

Иван Костов стана лидер на СДС през 1994г. точно, когато тази коалиция разкъсвана вътрешно от пре многото агенти на ДС, беше загубила изборите, беше предадена от президента си и беше забравена от избирателите си. 2години по късно, коалицията пълна със ченгета, беше най силната партия в България, имаше нов Президент(пореден предател), кмет на София, над 2млн. гласоподаватели. Това се случи заради качествата на Иван Костов.
1997г. Иван Костов пое една фалирала държава, с шенгенски визи, убиващо я югоембарго и с перманентна ганкстерска война. Остави една държава със стабилна валута, прегавори зА ЕС и НАТО, с пъти по ниска престъпност. И това пак заради качествата на Иван Костов. Последните избори, в които Иван Костов беше Председател на СДС, партията спечели повече от 800хил. гласа, нека всички плювалници малко се замислят.
Иван Костов - е символ на правилата, добре свършената работа, антикомунизма, демокрацията...
Затова е единсвения значим политик, от началото на прехода до днес е Иван Костов.

Ангел Грънчаров каза...

Колкото и да е неприятно за ония, които са приели на 100% внушенията на ченгесарските медии, становището на гореизказалия се господин Стоянов точно отговаря на самата обективна истина и на фактите, поради което и го споделям изцяло...

Анонимен каза...

Аз също споделям напълно мнението на г-н Стоянов!
Dobrata

Анонимен каза...

Не знаех, че все още има хора които са готови да му лижат з....ка на тоя.