Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 ноември 2009 г.

Интерес към списание ИДЕИ даже и в Америка!

Тази нощ открих в имейла си едно писмо, което ме развълнува дотам, че решавам да го предложа на вниманието и на читателите на този блог; понеже, струва ми се, то говори много за това как по съвсем различен начин "външните българи" реагират на моето предложение да си сътрудничим - в сравнение с т.н. "вътрешни българи". За това как реагираха тези последните ще публикувам тия дни един-два отзива, които, като ги чете човек, може да се хване за главата, а и по-чувствителните нищо чудно и да припаднат от изненада; както ми се случи на мен: все бях очаквал безразличие и арогантност, но такова чудо на природата не бях предполагал че е възможно! Но да оставим за момента това, а ето сега какво ми пишат от Америка:

Здравейте г-н Грънчаров,

Казвам се Анелия Петрова и съм автор/редактор на множество статии, публикувани в сайта Българите в Детройт. С ентусиазъм приемам предложението Ви за сътрудничество, отправено към екипа на единствената в Детройт интернет страница, предназначена за българи. Въпреки, че от години живея в чужбина, аз не спирам да следя ежедневно новините, свързани със социалната, политическа и битова реалност в съвременна България.

Интернет страницата Българите в Детройт се актуализира постоянно, а електронният вестник, който предлага на читателите си излиза веднъж месечно. Читателите го получават чрез email адреса си и имат възможност да го прочетат и чрез директен линк от заглавната страница на уеб сайта. С удоволствие ще запозная читателите ни със списание ИДЕИ и целите на творческият му екип.

Бих искала да получа повече информация за формата и структурата на списанието. Освен в печатен формат, списанието има ли и електронна версия, т.е. може ли да бъде четено по интернет? Как обособявате излизащите материали - имате ли тема на броя, за която приемате статии или сте отворени към всякакъв вид материали? Как организирате редакционният процес и какъв е крайния срок за получаване на материали преди излизането на всеки брой? Имат ли възможност читателите в чужбина да си закупят броевете или абонират за списанието?

Ще ви бъда благодарна ако имате възможност да ми изпратите десетина броя от списанието на адрес: ... West Bloomfield, MI ..., USA. С мен можете да се свържете и на телефон +001 24872... и на email: ...

Поздрави, Анелия Петрова

Отговорих на това толкова приятно писмо ето така:

Здравейте, г-жо Петрова,

Много Ви благодаря за любезния Ви отговор и за готовността Ви да представите списание ИДЕИ пред читателите на вашия сайт в Америка и по света. За нас, авторите и издателите на сп. ИДЕИ това е ценна подкрепа и специфично признание за необходимостта на това, с което сме се заели.

Ще отговоря на Вашите въпроси, но също така и ще Ви изпратя част от уводните материали, публикувани в брой първи на списанието, в които нашият екип подробно обяснява замисъла и идеята на самото списание. Ето линк към Издателската идея на списание ИДЕИ. Също Ви предлагам да се запознаете и с това: Защо списание от рода на сп. ИДЕИ ни е съдбовно необходимо?. Също ще Ви е от полза за представата да погледнете и тази Анкета с първите читатели. А ето, накрая, и Съдържанието на първия брой на списание ИДЕИ. Мисля, че тия материали ще Ви помогнат по-пълно да се ориентирате в характера на списанието и неговата насока.

С това вече отговорих на повечето Ви въпроси. Списанието има нещо като онлайн-издание, в което обаче засега не предвиждаме да публикуваме всички статии, излезли в съответния брой. То е по-скоро място, в което ще поместваме различни съобщения, свързани с излизането на книжното издание. Чрез него читателите на списанието от "реалния свят" ще могат да се информират за ставащото около самото списание, което обаче би могло да четат единствено от книжното издание. Иска ни се по този начин в някакъв смисъл да реабилитираме и да покажем незаменимостта ефекта върху душите, който имат книжните издания (книги, вестници, списания). Списанието ще излиза веднъж на три месеца, ето, примерно, следващият брой ще излезе в края на януари; всички материали, които ще влезят в него, трябва да са изпратени в редакцията месец преди това, т.е. в случая до края на декември. Няма да имаме тема на брой, според която да се съобразяват всички статии в него. Интересуващите се от списанието, които живеят в чужбина, също биха могли да се абонират за списанието, както могат да се абонират за всяко друго книжно издание от България, това може да стане като дадат поръчка до редакцията. Като с това по специфичен начин ще подкрепят материално излизането му, понеже засега то се издава с лични средства на неколцина от авторите в него.

Ами това е в общи линии. Ако има нещо друго, моля, попитайте, ще Ви отговоря. А иначе съм впечатлен от Вашия интерес, за което искрено Ви благодаря. Ще се радвам да си сътрудничим и в бъдеще.

С поздрав: Ангел Грънчаров

Няма коментари: