Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 февруари 2010 г.

Ако има нещо по-прекрасно от Бойко Борисов, това може да бъде само половинката му Цветелина Бориславова

Цветелина Бориславова Карагьозова е родена на 27 септември 1958 г. в София. Баща ѝ Борислав Карагьозов, е служител на ПГУ-ДС и работи като материално отговорно техническо лице към български посолства. Майка ѝ, Веселина Карагьозова, е акционер в „Кемисол“ АД, Стара Загора – дружество, търгуващо с химически продукти.

До 18-годишната си възраст Цветелина живее с родителите си в чужбина: в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания. Завършва руска гимназия в Букурещ. В Румъния започва да следва философия, но след една година прекъсва поради завръщането на семейството ѝ в България. В София продължава следването си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и завършва философия, английска и испанска филология (с дипломиране в Мадрид). По същото време следва и в УНСС, специалност „Международни икономически отношения“.

Кариерата на Цветелина започва с първата й сватба за сина на бившия кандидат–член на Политбюро на ЦК на БКП и близък съратник на другаря Тодор Живков – Иван Абаджиев. По-късно след развода им, по ирония на съдбата Стефан Абаджиев се жени за първата жена на Бойко Борисов.

Едва завършила, Цветелина попада в икономическия елит на страната – фирмата ИНКО, където се подвизава и сина на известната фигура от тодорживковия репресивен апарат – ген. Нонка Серкеджиева.

След промяната Цветелина се захваща с частен бизнес, но най-популярна е като двигател на ИПОН. През 2003 г. тя получава предложение да вземе сериозен дял в СИ Банк. По онова време 33,89% от капитала на банката, които Бориславова поема, се равняват на 13 556 000 лева. Любопитно е как човек може да натрупа такива пари от работа в охранителни фирми като ИПОН?!

До придобиването на тези дялове, според пресата, директорката на СИ Банк контролира лично 4,065%, а други 4,825% като свързано лице (преди това акциите са се водили на две офшорки).

Днес тя управлява банката, но новият собственик – белгийската група КВС, изкупува нейните проценти в кредитната институция. Моментът е доста труден за финансовата групировка – за трето тримесечие на 2008 г. е обявена загуба от 900 млн. евро и отписване на активи за 1,6 млрд. евро.

Според въпросната информация на Banking Newslink, цитирана от авторитетни бизнессайтове, това е възможно да доведе до преразглеждане на рейтинга й. Най–важното предупреждение на Стандарт енд Пурс е рискът от бъдещи проблеми в Централна и Източна Европа (т.е. и в България) където според нея опасностите са най–големи.

(Препечатано със съкращения)

(Забележка: Препечатано от блога на Ангел Йорданов, а именно: НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 4)

1 коментар:

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Виждате ли как ги правят работите философите.