Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 24 юли 2010 г.

Евгений Тодоров, много добър, без преувеличение казано, сладкодумен разказвач

Чета книгата ЗАПИСКИ НА НОСТАЛГИКА, която авторът Евгений Тодоров ми подари наскоро с думите: "А тази книга нищо чудно да не ти хареса съвсем, щото е за социализма!"; и допусна грешка в преценката си; напротив, книгата много ми хареса; чудесна е, а пък историите са разказани така увлекателно, че човек трудно може да се откъсне и чете едва ли не със затаен дъх.

Преди време прочетох предишната му книга, именно книгата ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД, от нея също останах с много хубави впечатления, които сега се затвърждават: явно Евгений е много добър, без преувеличение сладкодумен разказвач. Разказва така увлекателно дори и когато пише за най-дребни неща, че човек благодарение на думите му се пренася в една отдавна отминала действителност - и я усеща плътно, дори с кожата си.

Същевременно онова, което така оживява текстът, по моя преценка, е духовитостта на автора, неговото остроумие, умението му да погледне на нещата от живота с една одухотворяваща всичко ирония, благодарение на която се одближаваме до автентичния им смисъл. За по-младите хора, които нямат спомен от онова време, книгата на г-н Тодоров им дава възможност да се потопят в нещо непреживяно, чудновато и парадоксално (според днешните представи и разбирания), а пък за такива като мен, които сами имат спомени за онова време нейде дълбоко в душата си, благодарение на неговите разкази съумяват да оживят собствените си спомени, т.е. да се пренесат наново в онова време, което, така или иначе, отмина, но въпреки всичко си остана вътре в нас, понеже пое в себе си нашето детство и нашата младост. Книгата има и ред чисто литературни достойнства, което говори не просто за голямата ерудиция на автора, но и за неговия несъмнен литературен талант.

Ето един пример в това отношени, ето един малък откъслек от книгата му, който много ме впечатли тъкмо в насоката, за която стана дума:

... Не знам дали ми отива да се вживявам в ролята на героя на Пруст, но когато прочета описанието на нещо, което съм пропуснал или забравил, и веднага до него съзнанието ми започва да подрежда нови и нови избледнели картинки, чиито цветове постепенно се засилват, стават все по-ярки и след малко застиналите образи започват да оживяват, идват и забравени аромати, шемове, неизвестно откъде изплуват откъслечни реплики, след тях идва ред на лицата на забравени хора, не разбирам какво ми говорят, но чувствам какво искат да ми кажат... И вече не знам дали те са дошли при мен, или аз съм се върнал в тяхното време. В нашето време... Май Марсел Пруст започна да ми влияе...

Понеже започнах да давам примери за моменти от книгата, които ме впечатлиха силно - а открих много, прекалено много такива силни моменти - ето още един, който не знам как ще ви прозвучи, ала мен лично ме накара да се смея през сълзи; понеже всичко в тази книга ми звучи така познато, до болка познато:

... Един ден из Пловдив тръгна страшен слух - пуснали са Кока-Кола. Напитката, от която се напиват американските войници - както пишеше в нашите вестници. С вкус на дървеници - както разказваха познавачи.

Шокът би бил същият ако някой беше казал, че в кварталния смесен магазин са пуснали свободно дънки или плочи на "Бийтълз". Трябва да е било някъде в средата на 60-те години, бяхме още ученици...

Много такива извадки на особено силни моменти си отбелязах, но тук да ги привеждам е излишно: който иска от душа да се наслади на носталгичната, ала и така жизнеутвърждаваща ирония, с която е пропита тази забележителна книга, трябва да я прочете сам. Аз почти я прочетох и при това забелязах, че колкото повече напредвам в четенето, толкова ми става по-тъжно - не толкова заради леещата се и пенлива носталгия, която сякаш тече от страниците на книгата, а по-скоро заради това, че скоро ще изчета всички страници на книгата, а удоволствието, което изпитах, неминуемо ще пресекне.

По това най-вече се познават хубавите книги: че читателят не очаква с нетърпение края им, а му се иска удоволствието от четенето да продължи безкрайно...

Няма коментари: