Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 август 2010 г.

Явно не само за българската държава, но също, оказва се, и за българския бизнес, българското образование е последна грижа

Преди доста време изпратих специално писмо до много български издателства с предложение да издадат новата ми книга със заглавие Идеи за една нова философия и стратегия на образованието в България. В онова мое писмо между другото се казваше:

... Книгата структурирах по един провокиращ мисълта начин; дадох й (засега) заглавието ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ (виж съдържанието й). Тя вече е напълно готова, редактирана и чака участта си.

И ето, дойде най-трудното: търсене на неин издател. В тази връзка се обръщам към Вашето издателство: ако една книга за българското образование се съгласува с Вашите издателски планове, с профила на издателството Ви, ако проявите интерес към издаването на книгата ми, моля да ме известите. Готов съм по Ваше желание да Ви предоставя и ръкописа на своята книга. Ще се радвам една необходима и полезна за българското образование книга да излезе във Вашето издателство. С поздрав и пожелание за успехи във Вашата благородна дейност: Ангел Грънчаров, философ

Изминаха месеци, интересното е, че с малки (всъщност само с две) изключения никой не ми отговори. Няма да казвам сега-засега кои български издателства проявиха такова грозно високомерие и не счетоха за нужно даже да ми отговорят, но сред тях са и най-"авторитетните", както се казва.

Ето обаче че вчера получих отговор от едно издателство; мисля, че той е показателен, ще го публикувам, като запазя анонимността на издателя и наименованието на издателството, понеже не съм искал разрешението им да публикувам писмото; ала го публикувам, понеже то е интересно и е изразително спрямо реалностите, в които живеем; пък в него се пишат и важни неща; ето какво пише този все пак достоен човек:

Здравейте, г-н Грънчаров,

За съжаление ситуацията на българския книжен пазар през последните години е изключително неблагоприятна към художествените и научните книги от български автори, чудесни книги на известни писатели, публицисти и учени се издават в символични тиражи и въпреки това все по-трудно стигат до читателите. Затова българските издателства днес не рискуват с подобни проекти без предварителното им финансиране.

Финансирането на книгите може да стане от автора, от намерен от него спонсор или чрез някоя от малкото останали програми за подпомагане на българската книга, каквато е например съответната програма към Министерството на културата (следващата сесия би трябвало да се открие през пролетта на 2011 г.). За да се подготви проектокалкулация за необходимите средства, трябва да се уточнат редица издателски и полиграфски параметри, свързани с книгата, като тираж, авторски тираж, формат, обем, вид хартия, картон и консумативи, цветност и др.п.

Ако успеете да осигурите финансирането на книгата "Идеи за една нова философия и стратегия на образованието в България", издателството ни с удоволствие ще се включи в проекта. Издателството ни извършва цялостната дейност по подготовката на ръкописа и отпечатването на книгата като редактиране, стилово редактиране, коригиране, илюстрации, художествено оформление, техническо редактиране, предпечатна подготовка, издаване на международен ISBN номер. При договореност издаване на паралелно електронно издание на книгата, осигуряване на авторските права, бар-код, отпечатване, реклама на изданието, при договореност залагане за разпространение на тиража или на част от тиража и пр.

Извинявам се за забавения отговор.

Пожелавам ви здраве и успехи!

Ако имате въпроси към мен, можете да ме потърсите на тел.: .....

К.Г., директор на издателство "..."

А ето и моя отговор на писмото на този човек:

Здравейте, г-н Г.,

Благодаря Ви за писмото и за готовността да се включите в издаването на книгата "Идеи за една нова философия и стратегия на българското образование". Благодаря и за разясненията относно това какви са начините за осигуряване на финансиране. Търся средства от спонсори, безуспешно досега. Явно не само на българската държава, но също, оказва се, и на българския бизнес, българското образование е последна грижа.

Тъжно е, но такава констатация мога да направя за момента. Продължавам да търся изход от трудната ситуация, пък да видим какво ще се получи.

Желая Ви здраве и успехи!

Ангел Грънчаров, автор

Няма коментари: