Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 1 октомври 2010 г.

Ето че и Бойко веке също почна най-старателно да рипа казачок под руската, под путинската свирка

Снощи мернах по една телевизия, че Бойко Борисов дава интервю на Сашо Диков, ама сметнах, че това е старо интервю, и затова не му обърнах особено внимание. А е трябвало. Ето сега тази сутрин от Комитата разбирам, че интервюто е съвсем ново-новеничко: Нежни души. Подбрани извадки от интервюто могат да се прочетат ето тук: Борисов пред Сашо Диков: И в мен има напрежение, кой ще ми плати здравето?. Не е зле да се прочете или прегледа това интервю, та да може повече хора да усетят вътрешната трагедия на наший сегашний народний спасител и "оправител" (нарочно не пиша "управител", смятам, се разбира защо го пиша сгрешено, с "о").

А ето сега един по-сюблимен момент от интервюто, в което Бойко Борисов, един вид и така да се каже, "си разголва" душата, а именно, говори "отворено%", като като "същински пич" - он си е и такъв де, нема що да си кривим душата! - със събеседника си Сашо:

Сашо: Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.

Бойко: Имаме различно мнение. Дянков има много други трески за дялане и ако не си ги поправи, действително ще има проблем с мене. Относно финансовата дисциплина той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.

Сашо: Къде са?

Бойко: Надявам се.

Сашо: Бил влюбен. Няма лошо.

Бойко: Ние с тебе сме последните, които трябва да му даваме акъл в тая посока.

Сашо: Така е. Радваме се, ако е така.

Бойко: Дай Боже човек да е влюбен.

Сашо: И аз това казвам.

Бойко: Не се меся в тези неща.

Какво ще кажете, а? Бива ги и двамцата, ала Бойко е неповторим. Страшен е, а! Пред него и един друг "народний чиляк", именно правешкий простак Тодор Живков, ряпа да яде: тоя го натика в миша дупка по... "народностност"! Тъй да се рече де. Щот, вервам, се сещате що имам предвид под "народностност"...

Както и да е де. А ето сега още един момент, от по-сюблимните и важните; но, повтарям, целото интервю си струва да прочетете, стига да имате време за губене; та ето какво си гукат милите събеседници за АЕЦ "Белене":

Сашо: Кириенко (Сергей Кириенко – ръководител на държавната руска корпорация „Росатом“ – б.ред.) е казал вчера в Китай, че сте се разбрали с тях и продължава строежът на „Белене”…

Бойко: Разбира се, разбира се. Проблемът на „Белене” беше цената. Аз съм дал крайна цена, която, ако се съгласят, ще продължим. Мислят. Плюс европейски инвеститори – има „Белене”. Най-вероятно тука до месец ще ги обявим. Нека първо те да дойдат.

Сашо: Т.е. проектът на „Белене” продължава, така ли?

Бойко: Разбира се. Това е европейски проект. Ние ще го направим европейски проект. Много е важно. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 години или 10 години ние ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора – пети и шести, на „Козлодуй”. Така че аз правя нещо добро за държавата, не изпълнявам на някой друг. Нека да подберем думите. Изправени сме пред – 2020 г. изтичат пети и шести реактор на „Козлодуй” и България вече няма ядрена централа. Нали така? Ако направим първи и втори на „Белене”, ще имаме два реактора и тогава ще удължим срока, защото руснаците само те имат право да удължат срока на реакторите, ще ни удължат срока на реакторите в „Козлодуй” и ще имаме толкова, колкото и Турция. Така че нищо лошо не съм направил, а нещо добро правя. И освен това, искам от над 7 милиарда, колкото е централата в момента, да я сваля поне със 700-800 млн. евро.

Сашо: От вчерашното съобщение излиза, че все едно нещо сте се договорили скришом с руснаците, а пък не се казва на народа.

Не сме се договорили скришом, като вие забравяте ли, че ние имаме подписан договор и сега септември месец трябва да платим първия реактор, за който сме предплатили 300 млн. евро. Той е действащ договор. Ако го прекратя, това означава те да ми кажат утре – ето ти двата реактора са ти готови, плати си ги, мойто момче, по 1 милиард и си заминавай. И си ги дръж, където искаш. С една дума аз съм свършил много добра работа за държавата. И строим „Белене”, ако се съгласят на цената, която искаме, плюс европейски инвеститор.

Та такива работи си гукат милите събеседници-пичове (всъщност, грешка: и двамата са от пич нагоре, не требва да ги подценяваме!). Значи Бойко веке също е взел да рипа казачок под руската свирка, под свирката на таваришч Путин. Рипа като горкия Гоце, който цел живот пък с тоя пусти казачок си е вадил лебо; рипа и маат с кърпите над главата си. Машалаах! Бравос! Тъй и требе!

Впрочем, ако трябва да говорим сериозно, ставащото в тая област е прецизно анализирано от "гадняра" Иво Инджев в статията му Иде ли митичният европейски инвеститор в АЕЦ „Белене“?. Та "мръсникът" Инджев се яде и не прощава и тоя път: ами ако митичният европейски инвеститор не доде?! А, Бойко, шчо че праиш тагда?! С руски парички ще платиме централата, а пък после и внучетата на внучетата ни да я плащат тая пуста централа, тъй ли?! Тая пуста централа, дето, като капак на всичко, сме почнали да я строим в оня гьол, който пък е в земетръсен район! Та като едното нищо като гръмне централата, не само себе си ще затрием, ами и на половин Европа ке й видим сметката!

Руснаците здраво барат, тъй че, рипай си казачоко, драги ми Бойко, та затуй продължавай да рипаш! Уж беше бабаит, уж немаше да се огънеш, ама ето, сега се виеш под бодрите звуци на руската балалайка така, както се вие танцовчица в балета на Бальшой театър. Значи си бил и ти не друго, ами бошлаф работа, въздух под налегане, както сега по-модерному го думат.

Това исках да кажа за момента по замечателното интервю на наш Бойко. Може още много да се пише, ама стига толкоз, пък и нема особена полза. Други ке пишат по другите моменти-изцепки на туй замечателно интервю, както е сторил веке Комитата или Радан Кънев. За душевните терзания на Бойко аз сега няма да пиша, щото темата си заслужава по-големо внимание. Айде чао засега, а аз да почна да се стягам за работа та да не закъснея; лек ден ви желая!

Няма коментари: