Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 6 април 2011 г.

Белене - първата руска АЕЦ на територията на Евросъюза!

Арогантна подигравка с българите

Подписалият - уволнен, но АЕЦ Белене ще се строи: тази парадоксална ситуация се очерта, след като гръмна сензационната новина, че шефът на НЕК е ангажирал България със строежа на централата, без да е оторизиран за това.

Какво е това - абсурд или игра зад гърба на българския народ, пита Елена Никлева в гледната си точка:

Значи всичко вече е предрешено и България ще стане първата държава в Европейския съюз, която ще строи руска атомна централа? Няма да има мораториум след Фукушима, както обеща правителството? Няма да има референдум за АЕЦ Белене, както предложи президентът? Няма да има преразглеждане на проекта, както поиска ЕК?

Енергиен театър на абсурда

Докато българското обществено мнение бе обърквано с противоречиви сигнали буквално всеки ден, се случи най-изненадващият, най-абсурдният вариант – едва ли не по грешка, без да е оправомощен за това, директорът на държавната компания НЕК подписва обвързваща клауза, задължаваща България да подпише окончателното споразумение за АЕЦ Белене до 1 юни. После подписалият бива светкавично уволнен, но подписаното от него остава – ангажиментът на България да строи руската централа! Това театър на абсурда ли е, или водевил?

Значи не ресорният министър, не министър-председателят на една държава носят отговорността за присъединяването на България към руския ядрен проект, а служител, който си е превишил правата и после е бил уволнен. Значи носещите отговорност си измиват ръцете и казват – АЕЦ Белене ще се строи, но ние нямаме нищо общо с това! Подписал го е друг. Някой, който не е имал право на това. Значи един директор може да подпише нещо, което не е съгласувал с началника си и така да определи съдбата на една държава?

Нелепият български отговор

Кой в България ще повярва на тази игра зад гърба на българския народ и на Европейската комисия? Енергийната политика на една страна се определя от най-високото правителствено равнище. Канцлерката Меркел направи завой след аварията във Фукушима и наложи мораториум върху по-рано взетото решение за удължаване живота на ядрените реактори. В България бъдещето на атомната енергетика се решава с подписа на един директор?

Това ли е българският отговор на катастрофата от Фукушима – обвързването със строежа на атомна централа в земетръсен район, при това руска централа, от служител, превишил пълномощията си? Значи на 1 юни договор с руснаците ще има, независимо какво ще покажат експертизите по сигурността и оценката на риска. АЕЦ Белене ще се строи без дебат и без допитване до българското обществено мнение. Едва ли може да има по-голяма арогантност към собствения народ.

Bye byе, Eвропа! Здравствуй, Москва!

На България бяха нужни десетилетия, за да се присъедини към ЕС и НАТО. Извършваха се болезнени реформи, изпълняваха се критерии, отваряха се и затваряха глави в преговорните процеси, развитието на страната бе обект на мониторинг и критичен анализ. След целия този труден и продължителен процес на прозападна ориентация, буквално в един миг, с един подпис, страната се преориентира към руската атомна енергетика. Няма защо да се заблуждаваме – за всички държави-бивши съветски сателити обвързването с руската енергетика е геополитическо решение. Фактът, че тъкмо в България ще се строи първата руска АЕЦ в ЕС е достатъчно показателен.

Грижа ли ги е българите?

Пита се: защо българското обществено мнение позволи да бъде разигравано? Защо на протеста срещу АЕЦ Белене излязоха само 300 души? В Германия срещу ядрената енергетика демонстрираха 250 000 души.

Какъв е изводът от фарса Белене? Че всеки народ има управниците, които заслужава? Или медиите, които заслужава? Или енергетиката, която заслужава? Или бъдещето, което заслужава? Какво завещание за бъдещите поколения е АЕЦ Белене?

Фукушима показа, че ядрената енергетика е неуправляема дори за високотехнологични нации. Няма никакви гаранции, че дори днешните съвременници да оцелеят, децата ни не са застрашени от ядрен инцидент. Българите вече не си купуват руски коли, но ще завещаят на децата си руски атомни централи. Оказа се, че бъдещето на една страна може да зависи от един “неоторизиран” подпис...

Автор: Елена Никлева, Редактор: Александър Андреев

Няма коментари: