Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 август 2011 г.

Искате ли да подемем полезен и потребен разговор за самоидентифицирането на нашенските десни?

Мой коментар по повод на публикация под заглавие Думите и куршумите, която тази сутрин откривам в блога на Комитата:

Г-н Комита, поздравления за превъзходния летен, да го наречем засега така, "интелектуален коктейл", който сте успели да ни забъркате. Както и подобава, според сезона, в него има и сок от диня, но и сок от моркови, има кашица от ягоди, но има и изстискани домати, има дъх на боровинки, но долавям и ясно долавящ се дъх на... гнили краставици, а пък като капак на всичко в течността плават не само блокчета лед и топки сладолед, но и парчета от... недобре сдъвкани кебапчета. Да не пропусна: коктейлът е освежен и с порядъчни дози евтина ракия. Няма да нарека текста Ви "интелектуална повръщня", щото съм прекалено изискан, но ми се струва, че Вашият интелектуален коктейл е нещо като превъзходен зеленчуково-плодов-месен миш-маш или буламач.

Да го отдадем всичкото това на сезонни причини, когато съвсем не е рядко явлението човек, заради неумерено ядене на всякакви природни дарове, да го хващат най-неприятни стомашно-чревни разстройства и инфекции. Само дето обикновено човек не поднася на публиката за всеобщо обозрение продуктите на разстроения си стомах, но пък за интернет това сякаш е обичайна практика. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 коментара:

Анонимен каза...

Поздравление за отговора ви на Комитата. Не знам дали е реагирал с нещо на него, но мисля, че му изяснихте какво е консерватизъм, нещо от което той явно и имал крещяща нужда. Аз тамън взех да се пуля и да мисля какво да му пиша в отговор на изначално добрите и прочее, но намрих Вашият коментар.

Към другите текстове на Лонги дори и не влизам, защото там ще трябва цял ден да пиша за това какво е християнство и как може религиозен фундаменталист християнин да вземе пушката, да вземе наркотици и да мечтае за проститутки, и пак няма да ме разбере...

Поздрави

Ангел Грънчаров каза...

Аз често се обаждам с коментари в разни блогове, някои по тази причина силно са ме намразили, щото обичам споровете, а у нас масово обичат не търсенето на истината, каквото по същество е един спор, а обичат тъкмо най-инатливата и неразумна защита на собствения си предразсъдък. Счита се у нас, че най-мил и хубав е тъкмо собствения предразсъдък, собствената илюзия, моето лично заблуждение. :-)

Но точно по тази причина трябва много да се разговаря и спори, та малко по малко поне смисъла на използваните понятия да започне да се прояснява...

Ангел Грънчаров каза...

А истината у нас, за жалост, съвсем не влиза в сметките...