Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 29 юни 2012 г.

Бляскав образец на хомофобско скудоумие

Хич не е лесна работата на политиците и на ония, които искат да се занимават с политика. Винаги трябва да се нагаждат спрямо разпространените в страната, сред природонаселението й представи и настроения. Да се нагаждат и да угаждат с оглед печеленето на прословутите политически дивиденти. Ако един политик у нас, да речем, не се съобрази с преобладаващите хомофобски настроения и каже нещичко в защита на конституционното право на "обратните" публично да демонстрират, че са против сегрегацията на сексуална основа, то такъв "загубил ума си политик" мигом ще стане ненавистен на преобладаващата част от гласоподавателите, сиреч, ще се самоубие политически. Ето защо умните политици предпочитат да мълчат по такива проблеми, което пак си е израз на нагаждачество, но този път пасивно.

От тази гледна точна никак не съм склонен да заменя позицията си на свободен гражданин с позицията на вечно съобразяващ се с настроенията на електората политик; демагогията сякаш е неотстраним дефект на политическото говорене, който само смели политици от голяма класа могат да го надмогват и преодоляват. Ето един прекрасен и най-свеж пример в това отношение: (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

Две неща. Първо, именно заради такива смели граждански позиции аз посещавам този блог, макар да не съм съгласен с политическите пристрастия на автора му. Имате моите най-искрени поздравления г-н Грънчаров, че оказвате подкрепа на едни нещастни хора, които искат да имат правото да живеят нормално, без страх, че някой ще ги размаже от бой заради това какви са. Това е истинската цел на прайда - по същество това е митинг с молба за зачитане на елементарното човешко достойнство за участниците. В този смисъл всяка подкрепа като вашата е жизненоважна за нашето развитие като нормална европейска държава.
Второ, за съжаление позицията на консерваторите не ме учудва. На Запад десницата традиционно е против хомосексуалните и се умилква около ретроградните елементи в обществото - по-ниско образовани хора, нетолерантни и невъзприемчиви към съвременните ценности. У нас е различно, тъй като тази функция се изпълнява от БКП. Аз съм сигурен, че на Запад г-н Грънчаров нямаше да е десен или поне нямаше да е консервативен...

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=JpmnvbTv2vI&feature=youtu.be

Анонимен каза...

Грънчаров Ангел,ти защо не си постави очилата да видиш какво пише,А!
"МКК призовава всички политически партии и организации, за които семейството, традициите и християнския морал представляват ценност, да изразят своето отношение срещу планирания гей-парад."
Партия ли си ,та се изказа по "такива мероприятия",А!Айде не така,те нали портиите нашенски все леви от БКП мероприятия,то и природонаселението "християнско" леви "такива мероприятия".
Аз понеже пък нали както рекъл съм "партиино сираче съм"(демек несъм партия),само съм с десни наклонности мноого консервативен Християнин,нямам право да се изкажа по "такива мероприятия".Мислех да разкажа една история от време оно,но нямам вре (готвя от нищо нещо за баща ми,пък и кафе трябва да си сготвям,че нали чичко доктор викал течности трябвало да се пият достатъчно).
Тъ само на кратко консервативно - казвал съм "несъм твои тип,не ми се натрапвай,ако искаш седи да си говорим(или когато работа има да се работи да си работим работата),ако не ,не те задържам,свободен си да си търсиш твоят си "тип".Та така на кратко Много съм консервативен Християнин десен,много!
Мислех да припомня за Конституцията,но нали пък не е в сила!
А нали закон (май на физиката беше) "всяко действие предизвиква съответното противодействие",така май беше някак консервативно!
Айде,че гозбата!
Румен Бърцов