Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 27 март 2013 г.

Руски блогърстващ наглец демонстрира имперско презрение към българите и ни нарича "глупаци"!

В блога ПОЗИЦИЯ попаднах на любопитен текст (преведен от писание на руски блогър за събитията в България от последните два месеца), който ми се струва, че е добре да бъде прочетен от колкото се може повече хора; да видите как тоя руски наглец ни се подиграва и ни нарича "глупаци", представя ни като съвсем малоумни, да почувствате също така и омразата, която блика от думите на този престарал се в изразяването на истинското отношение на овладените от имперско самочувствие "братушки" към нас, българите. Ето въпросния текст в превод на български, иска ми се да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ; за което благодаря много на преводача, на собственика на блога ПОЗИЦИЯ Александър Лютов; впрочем, прочетете и неговата позиция по случая в блога му, заслужава си да се узнае какво той мисли:

Болгары дали жару, Блогът на Алексей Рощин.

Забавни събития стават в България! Отначало на референдум (!) те гласуваха против развитието на атомните централи и за закриване на наличните АЕЦ (N.B. май колегата блогър тук нещо се бърка или информацията, до която имат достъп, е такава [бележката е моя, А.Л.). А след това, когато „неочаквано” цените на електроенергията в страната рязко се качиха, те устроиха мини-революция, непрекъснати „протестни маршове” – и принудиха правителството да подаде оставка. (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

4 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Туй "Болгары дали жару" на мен ми се чини, че може да се преведе като "Българите се опариха", не зная, но на мен така ми звучи, да се изказват по-големите специалисти по руския език, аз така мисля...

Анонимен каза...

Според мен "дали жару" е по-скоро "дадоха жега". Не мисля ,че текста е антибългарски, в един исъщ контекст се коментира българската и руска демокрация.Авторът изхожда от презумпция за евтино гориво,липса на разходи за екология,и липса на отговорност към капиталовите разходи,което съответства на руските реалности....И просто не знае,че за да се осигури натовареност на новата АЕЦ,трябва да се спре старата с евтиния ток,която вече е изплатена....

Анонимен каза...

Според руския тълковен речник тази разговорна фраза може да има две значения: 1. Причинять кому-л. сильное беспокойство. 2. Делать что-л. азартом, в полную силу.

А иначе българите често се заблуждават за геополитическия статус на своята страна, смятайки я за периферна и незначителна. Тя наистина се намира в края на Европа, но Европа не е нищо повече от един голям западен полуостров на Азия и от тази гледна точка веднага се вижда, че България се намира на ключово място в Евразия и на централно място на Балканите. Оттам и специалното внимание, което Русия (и други велики сили) открай време отделят на България.


След оставката на БМБ даже Михаил Леонтьев намери за необходимо да направи дългъл коментар по програма «Время» на ОРТ. Това е показателно, защото какъв интерес би могла да има Русия към една уж незначителна страна, при това членка на НАТО и ЕС?

Така че щастието и нещастието на България е в нейното геополитическо положение. Малки страни, намиращи се на геостратегически важни места, открай време са тормозени от великите сили. Поне 80% от проблемите на България се дължат на силното руско влияние, но това често не се разбира и се търсят какви ли не обяснения, обикновено в напълно погрешна посока. Даже бих казал, че е аксиома каквото и да се случва в България, винаги първо да се търси руската връзка.


Анонимен каза...

Между другото имам идея как България може наистина да се „оправи” и тя не е никак сложна. България е прекрасна страна с чудесна природа и хубав климат, хубави градове с нелоша архитектура и въпреки че българите се оплакват даже с не толкова лоша инфраструктура, но както казах, бедата й е в нейното геополитическо положение и оттам в силното външно и най-вече руско влияние.

Ами дайте в такъв случай да говорим с правителството на Индонезия да отпусне един остров на българите и целокупният български народ да се премести да живее там, максимално далеч от взора и влиянието на Русия (макар че Русия влияе във всички точки на земното кълбо) Убеден съм, че далеч от Русия и нейните попълзновения българите най-после ще изявят докрай своите положителни качества, че нищо чудно дори да се „оправят” в рамките на прословутите 800 дни. А на критиците на българите бих предложил да дойдат да поживеят в опразнената от българите територия. Мисля, че в първия момент ще бъдат очаровани, но много скоро ще изреват, защото ще започнат руските идиотщини. Русия не се интересува от българите, а от населяваната от тях територия и ще се отнесе по аналогичен начин с всеки, който живее там.