Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 8 август 2013 г.

И паметника на съветската армия-"освободителка" да си вземат като тръгнат да напущат България тия червени руски подлоги!



И паметника на съветската армия-"освободителка" да си вземат като тръгнат да напущат България тия руски подлоги, нека да си го замъкнат и него, халал да им е!

Източник на изображението

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Ако се има предвид ЦЕЛИЯ български политически „елит”, а не само БКП-БСП, лозунгът е хубав и правилен. Опасявам се обаче, че ако руските подлоги се изнесат от България, в страната няма да останат особено много хора :) Освен това лозунгът е утопичен, защото както пише полският консервативен политик Антони Мациеревич:

„На практика процесът, чрез който Русия контролира независимостта на окупираните по-рано страни, е сложна тема. Но същността на системата се крепи на ОГРОМЕН И ВЛИЯТЕЛЕН ЕЛИТ, който е създаден и контролиран от Съветската система.”

За съжаление няма как, Източна Европа е обречена да бъде в руска орбита и тук не помагат никакви напъни и протести и никакво членство в НАТО и ЕС. Напротив, именно чрез членството на тези страни в ЕС и НАТО Русия превзема тези организации.

Bacho Кольо каза...

Когато русофобията се отече в канализацията на историята и от нея остане само един горчив привкус, нашите наследници с възхищение ще гледат този величав монумент, символ на признателността на българите към обикновения руски войник - Спасител на Европа от нацизма.

Ангел Грънчаров каза...

"Освободител" ли рекохте? Явно не разбирате що е свобода щом си позволявате да употребявате тази дума. Не може "освободителят" да поробява народите и то с не по-малко злото иго на комунизма. Ако "освободителят" поробява, или, ако, по-точно казано, поробителят "освобождава", то тогава не ни остава нищо друго освен да прегърнем прочутия лозунг на Оруел, а именно СВОБОДАТА Е РОБСТВО, нали така, другарю Колю?!

Ангел Грънчаров каза...

а, вий сте употребил думата "спасител", значи все пак Ви беше неудобно да употребите думата "освободител", добре, правилно! И от какво ни спаси руският солдат? От... свободата ли ни спаси?! :-) Свободата значи за вас, комунистите, е нещо страшно, така ли, другарю?!

Bacho Кольо каза...

"Освободител" ли рекохте?

Не, не рекох. На освободителите паметниците са на Шипка, над Плевен, в Горни Дъбник и срещу сградата на Народнто събрание.

Ангел Грънчаров каза...

Народ, съставен предимно от роби - руският - не може да бъде нечий "освободител"; това е аксиома, таваришч; когато Цар Освободител направил своята реформа и освободил крепостните селяни, те почнали да се тръшкат и да плачат пред батюшките си и да ги молят отново да ги превърнат в роби: "На кого ни оставяш, батюшка, молим ти се, вземи ни пак!". Та такива са били наште "освободители", а ти щом ги смяташ за такива, явно съвсем не знаеш какво е това свобода, дарагой таваришч...

Та да заключа: "по освободителите им ще ги познаете" колко сами струват. Щом за нас "освободители" били такива роби като руснаците, правете си сметка тогава ний самите какви сме - и колко струваме изобщо!!!

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, ония, които разбират що е свобода, те изобщо не чакат някой да ги "освобождава", щото добре знаят, че свободата не се дава и подарява; Левски, горкият, затова е обикалял Отечеството да агитира да се освобождаваме сами, ала не е бил чут от кой знае колко много българи. Не е имал чак толкова следовници. Оставихме се да ни "освобождават", и възприехме за "освободители" таман тия, дето са по-големи роби от нас самите и ето, в резултат, е пълно с българи около нас, които хал хабер си нямат що е това свобода, яде ли се туй нещо, пие ли се, или пък се лиже...

Анонимен каза...

Да вметна: не са толкова много народите по света, които сами са се освободили от чуждо господство, но българите са между тях: Петър и Асен в 1185. 1878, разбира се, е по-различно. Освен това освобождаването май невинаги е нещо абсолютно положително: може да се спори например доколко някои бивши английски и френски колонии са спечелили от „независимостта”. Неслучайно Франция днес е пълна с араби, а Англия с индийци и пакистанци, до степен, че това май вече са Францистан и Англистан. Тази народи уж се бориха за свобода, самоопределение и независимост, а днес се стичат в бившите метрополии.

Колкото до „роби”, Европа и днес е пълна с такива: баски, каталунци, корсиканци, шотландци, ирланци, корсиканци и т.н., някои от тях вече са се примирили с робската си участ и не се борят за свобода.