Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 15 април 2014 г.

На днешния ден Христос изгони търговците от Храма



Изгонването на търговците от Храма е епизод от живота на Исус Христос, описан в Евангелията. Действието се разиграва на Пасха, 6 дни преди Разпети петък в деня на Страстната седмица със Страстите Христови, последвани от разпятието, възкресението и възнесението на християнския Бог.

Описаният случай е един епизод от земния живот на Исус Христос. На празника Пасха в Йерусалим евреите от близки и далечни земи, идващи на поклонение, са били задължени според юдейската религия да дадат лептата си за храма, принасяйки като жертвоприношение в името на Бога нещо ценно, обикновено агне. За да принесат жертвата си в името на Яхве, поклониците ползват услугите на среброменителите и продавачите на жертвени животни и всички необходими атрибути за жертвоприношението, които са разположени на специални пейки при подходите към храма. Всичко това на практика превръщало преддверието на храма в пазар - понеже там се продават и вещи, нямащи нищо общо с жертвените ритуали.

Евангелията предават, че след влизането на Исус в Йерусалим, отива направо в храма и виждайки на площадката пред него търговците ги гони оттам, прекатурвайки масите на среброменителите и столовете на ония, които продават гълъби, казвайки им: "Моят дом се нарича молитвен дом, а вие го обърнахте на вертеп, разбойници".

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Митове и легенди за малки деца и наивници.