Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 23 април 2014 г.

Свободата без Бога неминуемо се превръща в трагедия

Историята обаче показа, че истински прогрес не може да съществува без Бога, нито едно общество не може да бъде наистина прогресивно и щастливо без свобода. Но истинската свобода се придобива само в нашето пребиваване до Бога и историята на ХХ век по трагичен начин потвърди тази истина.

Човечеството изпита ужаса, дошъл от Централна Европа и донесъл милиони жертви в расовите преследвания през време на Втората световна война. Заедно с това беше и ужасът, посеян от така наречените прогресивни сили, извършили в името на свободата престъпления с равна големина и жестокост в Източна Европа. По такъв начин тоталитаризмът като плод на човечеството без Христос не признава разномислието и негов естествен резултат става разрушението и смъртта. Всичко това потвърждава, че всеки опит за постигане на свобода без Бога е обречен да се превърне в трагедия.

На това господство на силите на тъмнината Църквата отговаря с благодатта и силата на възкръсналия Христос. Този, Който взе върху себе си страданията и немощта на всеки човек, предлага също така на света чрез Своето Възкресение увереността в това, че смъртта е обречена.

Светата Пасха 2014

+ Вартоломей Константинополски

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

14 коментара:

Анонимен каза...

нормално е Вселенският патриарх така да каже, но религията е служила за опора на изключително тиранични режими и продължава да го прави. А самата идея, че отгоре има невидим цар, който следи всяко твое действие е антитеза на свободата по самата си същност...

Ангел Грънчаров каза...

Това, прощавай, са глупости! Не бива да се изказваш по въпроси, от които изобщо нищо не разбираш. Говориш като върл агитпропчик на комунизмо-атеизма.

Анонимен каза...

Живейте спокойно. Няма небесен диктатор, няма небесен Ким Ир Сен. Небето е празно.
Религията ВИНАГИ е подкрепяла диктатурата и никога свободата. Самата религия е класическа диктатура.

Ангел Грънчаров каза...

Пишете пълни глупости. Страховете Ви са напълно безпочвени: има Бог! Не е зле да се прегледате при психиатър, щото атеистичната Ви бесовщина се задълбочава и става все по-натрапчива...

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, смело раздавате диагнози за това кой е за психиатър и кой не, но се сърдихте, когато директорката на училището ви диагностицира като невротик. Мен обаче ми е интересно защо реагирате така остро на чуждото мнение... сякаш самият вие не сте убеден в съществуването на Господ и затова подскачате всеки път само при мисълта, че има хора, които не са убедени, че някой ги следи 24 часа в денонощието какво правят и какво не правят.
Мен лично не ме интересува особено дали вие вярвате или не, щом се чувствате щастлив от това супер. Стига да не насилвате и другите да вярват не ми пречите.

Ангел Грънчаров каза...

За разлика от любимата Ви директорка аз съм психолог и моите "диагнози" имат някакво значение. От друга страна не аз, а Вие постоянно агитирате срещу съществуването на Бога в блога ми и подскачате всеки път, когато се спомене думата "Бог", без дори и най-малко да се замисляте каква нелепица изобщо си позволявате да казвате или пишете. А лично мен слабо ме интересува в какво Вие лично вярвате, ако искате, продължавайте да си се кланяте на Ленин, на Путин или на когото си искате там.

Анонимен каза...

Там ви е грешката. Аз не се кланям никому. Вие сте този, който прави чупки в кръста към небесни господари, а и към драгалевски такива.
А понеже споменахте Капутин - той непрекъснато вади такива тези за това, че без религия няма свобода и резултатът е съвременната и нетолератна Евразийска Русия. Поздрави!

Ангел Грънчаров каза...

Имаш напълно погрешна представа за същината на религията и вярата, която си придобил в кръжоците по воинстващ атеизъм, които си посещавал, предполагам, доста усърдно. На глупостите на путинистите за "православния" кагебизъм се връзват само малоумници като твоя милост...

Анонимен каза...

Много съм млад да съм посещавал кръжоци... за разлика от вас.

Ангел Грънчаров каза...

Изобщо не сте млад, тия ги разправяйте другаде... обременеността Ви си личи отдалеко; комуноидността не се предава по наследство...

Анонимен каза...

хаха, слаба ви е психологията, господине ;)
но както казах и преди, имате право да вярвате в каквото си искате, това е хубавото на демокрацията

Ангел Грънчаров каза...

Самият факт, че се криете показва и доказва, че лъжете...

Анонимен каза...

Всъщност вашият бог - християнският - е Ленин, Сталин, Путин и Ким Ир Сен в едно, само дето е много по-зъл и психясал от тях.
Ония идиоти поне не са раздавали ВЕЧНИ наказания, за разлика от вашия бог. Отврат.

Ангел Грънчаров каза...

Доста си зле умствено, затуй съвсем не можеш да разбереш що е Бог, таваришч. Щом го сравняваш с Ленин и другите комунистически уроди, явно съвсем си психясал от комунизъм. А малоумието ти е потресаващо. Избива те на идиотизъм. Горкият...