Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Десницата трябва на всяка цена да осуети заплашващата ни жестока българска трагедия



Срещнах във Фейсбук една мисъл на И.Костов, която предизвиква доста дебати и то по съдбовно важни за страната въпроси. Наложи ми се и на мен да се включа в тях; ето какво казва Костов, неговата мисъл е твърде кратичка, а пък по-долу е моето разсъждение по поставения проблем:

Докато дясното се оглавява от Бойко Борисов, то няма шанс да избуи.

А ето по-надолу и моя коментар:

Б.Борисов - длъжни сме непременно да признаем това - открадна дясното, присвои си го, "приватизира" го по мутренски начин. Силите, които му възложиха тази задача и които финансираха медийния му възход, проправил път към политическата му кариера не желаеха да имат автентично, интелигентно и безкомпромисно дясно, дясно от типа "Иван Костов". Възникналото менте-дясно тип "Борисов" е хем "добро" (неопасно) - ясно за кого е добро и неопасно - хем му е възложено да играе едно твърде удобно за господстващата у нас руско-българска ченгесаро-кагибистка и антиевропейска олигархия театро за малоумници; бяха замислили у нас да се играе политическо театро от путинистки тип, което да осигури дълговечно господство на същата тази олигархия, а в перспектива и проваляне на европейското членство на България с оглед връщането й в орбитата на Русия. Този замисъл на задкулисните сили си пролича особено ясно в тази последната година по времето на правителството на Олигарски и беше осуетен както благодарение на натиска от Брюксел, така и най-вече благодарение на протестиращите в София ангажирани граждани и на активисти на неправителствени организации.

Сега, след като се осъзна това (Дали обаче всички го съзнават? Колцина прочее го съзнават?) идва задачата пред автентичната десница, чийто гръбнак е в Реформаторския блок: да успее да спечели достатъчно доверие на изборите, дотолкова, че да осуети, да обърка, да провали тия злокобни планове на въпросната проруска ченгесарска олигархия. И България да запази достойното си европейско бъдеще, да съхрани перспективата за бъдещия си просперитет. Ще продължим да пребиваваме в бедност докато страната не се изкопчи от примката на тази същата руско-българска и ченгесаро-кагебистка олигархия и мафия - това поне е сигурно и трябва да се съзнава от всички. Всичко това трябва да бъде обяснено на избирателя, на масовия избирател, който пък трябва да се раздели с простодушната си наивност, която позволява така лесно да бъде лъган с оглед да бъде, за кой ли път, обран до шушка от тази същата разбойническа олигархия.

Тия неща, които пиша не от вчера, не трябва да бъдат спестявани - с идеята, видите ли, да не обидим Б.Борисов и да осуетим едно следизборно взаимодействие между ГЕРБ и Реформаторския блок. Б.Борисов трябва да докаже, и то на дело, не на думи, не с перчене и репчене, че не е продукт на политическата инженерия на ченгесарската проруска мафия и олигархия. Или ще докаже това, или ще изчезне от политическата сцена както изчезна довереника на КГБ Симеон. Трябва за му се даде шанс да го докаже, но компромиси не бива да се допускат, сакън, да не би да вземем да го обидим. Политическите мъже не се обиждат от тежките разговори, в които лъжите трябва да бъдат безжалостно разобличавани и изгонвани. Факт е: Б.Борисов не се направи сам, не се измъкна от блатото със собствените си ръце, някой му помогна да стане политически фактор; помогнаха му същите тия сили, които домъкнаха от Мадрид Царо с оглед да осуетят европейския възход на България, започнал при Костов. Ще има ли той сили с оглед интересите на страната да измени на тия сили, да заработи за истинските интереси на страната и по този начин да си осигури достойно място в българската история?

Аз в чудеса не вярвам. Признавам си, не вярвам, че Борисов се е самосътворил "ей с тия две ръце", тия приказки за малоумници той да ги разправя не на мен. Ако се премълчават неудобните въпроси за да не би да обидим "нашите от ГЕРБ", ако отново бъде потъпкан моралът и лъжата остане недокосната, доникъде няма да стигнем, нещо повече, чакат ни нови големи беди. Иска се катарзис. Пречистване, от което мнозина ще ги заболи. Понякога се налага и хирургия, изрязване на болестотворната тъкан. Трябва нещата да бъдат поставени на чисто. Много очистителни дискусии трябва да бъдат проведени и то в кратък период, та да си отиде всяко нещо на точното място.


Много е вероятно в ГЕРБ да се стигне до разцепление, щото авторитаризмът в тази партия бие на очи, а такива неща десните политици и партии не бива да допускат. Не може десницата да е недемократична в собствените си среди, недемократично е да се премълчават неудобните и болезнените въпроси. Без диалог доникъде няма да се стигне. Ако Б. Борисов продължи да бъде все така крайно недиалогичен с РБ и не търпящ нито критика, нито неудобни въпроси, ако тия две политически сили не успеят да се сработят с оглед на едно ефективно дясно управление след изборите, включващо целия потенциал на десницата, страната ни я чакат още по-големи беди, по-големи дори от украинската трагедия.

Ако Б.Борисов и лидерите в РБ не осъзнаят огромната отговорност, която историята им е възложила в този исторически момент и не отговорят на нуждите на момента, ще стане страшно. Игрички с огъня не трябва да се допускат, това поне Б.Борисов, бидейки по професия пожарникар, трябва превъзходно да го знае. А той до този момент си играе постоянно детински игрички тъкмо с огъня.

Аз съм песимист, не вярвам много в "решителните кардинални поврати" в личността и поведението на този или онзи човек или политик, но ми се ще да вярвам, че нещо добро за България в бъдещите месеци ще се случи, че ще се стъпи на здрава почва и че политиците, имащи претенцията че са десни, наистина ще се окажат такива. И заедно ще заработят за решаването на тежките проблеми пред страната. Ако това се случи, ако се създаде такова ефективно и истинско дясно управление, работите ще потръгнат към добро; ако това обаче не стане, случващото се в Украйна ще избледнее пред чакащата ни жестока българска трагедия.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

12 коментара:

Анонимен каза...

Michaela Tabakova:

"Какви реформатори, бе?!"

Б.Б.

Анонимен каза...


Vasil Todorov:

Какъв ББ, бе?! :-)


Анонимен каза...

Георги Шереметов:

Ами той май само реформатор още не е бил - това генерал, това доктор на науките, това мъж на годината, това голмайстор и още много други постижения. Но този път ще му се наложи да прави и реформи, че няма да му се размине нито отвътре, нито отвън. А ако иска да го приемат насериозно - ще си намери и реформатори, а не само фенове и блюдолизци. Иначе пак ще мине в опозиция защото и без това досега не се е видяло някой да иска да обсъжда нещо с хора, които не признават други освен себе си.


Анонимен каза...

Димитър Христов:

ако стане реформатор аз ще стана дарт вейдър :-)

Анонимен каза...

Petko Karamotchev:

Кога? Къде?


Анонимен каза...

Michaela Tabakova:

Бойко, нали бехме осъдени да бъдем заедно... разби ми сърцето.......


Анонимен каза...

Krasi Konova:

Г-н Шереметов, бъркате. ББ в едно свое култово изказване каза, че България не е имала по-реформаторско правителство от това на ГЕРБ.

Анонимен каза...

Димитър Христов: сега ще си лъсна лазерния меч :-)


Анонимен каза...

Michaela Tabakova:

И култовата Соня Колтуклиева повтаряше това по едно време нон стоп....

Анонимен каза...

Emiliya Tumayan:

Демокрацията не се присвоява нито краде,тя е създадена да се прилага.

Сергей Печевски:

АКСИОМА: ''Каквото и да е правил или говорил г-н Костов,накрая печелят комунистите и/или Русия''... обратен пример НЯМА


Ангел Грънчаров каза...

Погрешна е тази аксиома ако се отнася за Костов. Неправилно допускане сте направил, което влиза в пълно противоречие с фактите. И изопачава тия факти, не ги тълкува вярно. Вашето тълкуване в тази аксиома, забележително е, повтаря изцяло тезата на така ненавиждащите Костов медийни ченгета и мерзавци, които са доказано верни слуги на същите тия комунисти и на Русия. Сфанахте ли, таваришч, накъде доведохте работите Вие самият?!

Анонимен каза...

Грънчаров, правилно гербовачката Анастасова те уволни - ти си направо непоносим. Предполагам заповедта за уволнението ти е дадена лично от генерал Борисов. Такива като теб заслужават не уволнение, а нещо много повече, няма да уточнявам какво....