Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 23 юли 2014 г.

Аджеба, откъде иде самочувствието на Б.Борисов че от всичко разбира - и че всичко умее да оправя?!



Б.Борисов се бил изказал днес, че ако не спечели пълно мнозинство, нямало да прави никаква коалиция с реформаторите, а пак щял бил да мине в опозиция, та да ни управляват пак комунистите и догановците, барабар с дудуците, с капутите де. Тази закана така е уплашила широките народни маси на фейсбук че са се отпочнали, гледам, широки дебати, касаещи нашето незавидно бъдеще. Аз пък в тази връзка рекох да напиша ето какво, чини ми се, че тия неща си заслужават да бъдат настойчиво поставяни, белким повече хора осмислят нелеката ситуация и вземат верни, разумни решения:

Наистина, откъде идва самочувствието на Б.Борисов, че дръзва да се изказва по толкова много теми, от които е очевидно, че нищичко не разбира? Някои казват от... многото пари имал туй самочувствие, което ми се вижда достоверно, психологически погледнато. Други подхвърлят, че самочувствието му се дължало на мощните задкулисни сили, които стояли зад него, има се предвид сили от оста ДС-КГБ. И това ми се вижда достоверно, така е, мощни сили осигуриха възхода му от пожарникар и бодигард до... спасител и оправител на цялата ни нация.

Някои пък смятат, че дилетантството, да не кажа простотията, му били помпили самочувствието, за учили-недоучилите наистина е характерно такова едно самочувствие, хората, които са истински специалисти в поне една област не дръзват да се изказват по въпроси от други области, щото добре знаят колко е лесно да се изложи човек когато дръзне да говори по въпроси от области, по които е несведущ. Но тоя, дето поназнайва "по нищо от всичко", такъв има самочувствие и се изказва по всички въпроси, ето от тая категория явно принадлежи и нашият народен кумир.

И вероятно с това и впечатлява мнозинството от народната ни простодушна природопопулация, щото масовият българин, заради калпавото ни образование, също има фалшивото самочувствие, че разбира "от всичко", докато всъщност от нищо не разбира дори задоволително. Бойко имам чувството, че даже и в областта на пожарникаро-каратистските науки (нали от тази област е и дофтор?) не е кой знае колко напреднал, а по едно време, на основата на бодигардстването си, се смяташе за голем спец и в областта на полицейско-милиционерските науки. И щом му провървя да се изказва съвсем неподготвен по тия две сфери, сега той вече без смущение се изказва по най-тънки въпроси не само от финансовата сфера, но и от всички останали сфери (международни отношения, стратегии и какво ли не още).

За хората, които са напреднали в тия сфери, приказването на Боко наподобява разсъжденията на квартален пенсионерски дървен "филисоф" (нарочно така изписах тази дума), като разликата е само в това, че кварталните дървени "филисофи" със своите компетенции не могат да навредят никому, докато он, имам предвид нашият бивший и будущий премиер-оправител на нацията и държавата ни, може да ни нанесе със своето кухо всезнайство такива поразии, че ум да ни зайде в един момент. Може да ни нанесе такива поразии, че поразиите, дето ни нанесе правешкия простак ще ни изглеждат тогава като невинна детска игричка. Да вметна още нещо в тази посока: помните ли навремето другарите комунисти как се изказваха "компетентно" по всички въпроси и от всичко разбираха, и от култура, и от земеделие, и от краварство, и от дипломация даже, от всичко, сега не мога да изредя всичко онова, от което другарите разбираха; е, тук имаме явно същия случай, разликата само е тази, че тогава бяха 50-70-те години на ХХ век, е сега веке сме второто десетилетие на XXI-я век!

Казвам това не току-така, за едното нищо, а защото тия неща все някой трябва да ги каже, и то докато не е станало късно. Боко требе да разбере, че ако до него няма една мощна експертна подкрепа от страна на Реформаторския блок (където, както и да го погледнем, са най-образованите, най-умните, най-свестните ни политици), колкото и да се перчи като селски бабаит, то управлението на държавата с едно голо перчене не става, а се иска и акълец, и познания, и дарбици, и моралец също така се иска, сиреч, искат се все неща, в които той, милият, доста издиша - и това е видно с просто око.

Това е. В живота винаги така става: тялото и първичната мускулна сила приемат опасна, хипертрофирана и гарантирано катастрофална посока на развитие ако не се управляват от съзнанието, от акъла; същото, което е валидно при човешкия организъм, е валидно явно и при социалния и държавен организъм; само с мускули държавата не може да се управлява; даже и на конската или волската каруца седи отгоре на капрата един разбиращ нещата човек, който с остена и камшика направлява цялата работа, иначе нещата съвсем няма да свършат добре, каруцата доникъде няма да стигне...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

16 коментара:

Анонимен каза...

Нина Първанова:

А бе,а на вас откъде ви идва самочувствието, с 4% подкрепа ли?Или от Радан ГъзЪ? Или от Пръмовица? От кого и от какво?Разбихте синята идея и надигате глави!


Анонимен каза...

Народът, народът стои зад Бойко от подкрепата на народа иде и силата, и самочувствието му на исполин какъвто той наистина е!

Анонимен каза...

Диана Тодорова:

Борисов не е десен, нито ляв. Той просто е един смешник със самочувствие.

Анонимен каза...

Elena Markova:

Клоунът-ТИКВА !

Ангел Грънчаров каза...

Един приятел от фейсбук, с когото прочее се зная и на живо от много години, още от преди 1989-та година, като написах днес едно разсъждение по адрес на Б.Борисовото огромно самочувствие, ми писа на лични, че не бивало така, че Бойко трябвало да го щадим, щото той бил... единствена реална сила, способна да се противопостави на комунистите; трябвало да не се джафкаме с гербоваците като им казваме какво мислим за тях и за лидера им, щото сме щели били да ги... обидим, поради което те щели били да се откажат от коалиция с реформаторите след предсрочните избори и т.н. Аз пък му отвърнах, че такива неща като "обиди" и прочие чувства в истинската политика не бива да имат никакво влияние, щото разните политици се занимават с политика, предполагам, не от суетност, не и за да бъдат... обичани, а за да бъдат критикувани, да бъдат най-безжалостно обсъждани от гражданите, които следва да им казват всички кусури право в очите, а не да им се мазнят и да им се подмазват. Ако трябва да бъдем някога съюзници с ГЕРБ те трябва достойно да понесат всяка критика и да си направят подобаващите изводи, а не да се цупят, щото политиката не е детска игра, а най-сериозно занимание, в което емоции от рода на обиждане и пр. не трябва да имат никакво значение. А ако имат значение, ако на основата на такива субективни чувства се вземат кардинално важни политически решения ("Е, ако не ми дадете пълно мнозинство, коалиция с никой нема да правя и ставам опозиция!") то това, простете, означава, че съответните политически субекти с претенции да са лидери и дори държавници, явно са още на някакво съвсем инфантилно ниво, щом във всеки момент могат да бутнат масата и да изкрещят: "Не ща повече да играя с теб, на си ти куклата, дай си ми парцалките!". Бързо требе да пораснат тия политици и да почнат да се държат като мъже, а не за щяло и нещяло да крещят като ощипани булки. Разберете бе, драги ми политикантстващи субекти, оня, който те критикува, който ти казва кусурите, той ти прави добро бе, то ти е изгодно, щото ти дава шанс да се поправиш бе, какво тук има да се обиждаш?! Спирам. Казах каквото трябваше. За всичко се иска поне малко акъл и капчица достойнство в добавка...

Анонимен каза...

Emiliya Tumayan:

ГЕРБ И Борисов са си точно десни, така че не са само Костовистите и РБ.


Анонимен каза...

Chavdar Kamenarov:

ГЕРБ и Боко, дали са леви или десни, го определя ЕНП, нито аз, нито някой друг! Тук в БГ всичко е объркано, с главата надолу, нали БСП в тандем с ДПС и АТАКА управлява? То не може да бъде и друго! Ако беше обратното, тогава щеше да бъде новина, невероятно!

Анонимен каза...

Emiliya Tumayan:

ГЕРБ СА ДЯСНА ЕВРОПЕЙСКА МОДЕРНА ПАРТИЯ.


Ангел Грънчаров каза...

Подлизурковците покрай Бойко, дето му се хилят и го насърчават да прави изцепки, дето го величаят че бил гений и пр., те именно ще го съсипят, те ще го ликвидират като политик, а тия, дето го критикуват, те му и помагат, толкова е просто това, нима не може да се разбере? Критикуващите също така внасят известен морал в политиката, ако бяха лицемери и ако искаха да постигнат кариера и те щяха да се мазнят безсрамно пред Боко, но ето, те проявяват достойнство и съзнание за дълг, щото милеят за страната...

Анонимен каза...

Диана Тодорова:

Ето това са ГЕРБ:

"Не можеш да си позволяваш да се държиш с него като че ли е десница, а той всъщност е абсолютен фалшификат”, каза тъмносиният лидер. Това, според него, е причината да не бъдат заедно с ГЕРБ.

„Зад това, което ще говори ГЕРБ, се крие една голяма измама”, каза Костов. Според него, предишното правителство, без да вдига шум, е построило повече – повече пътища и магистрали.

„Затъвайки в икономическата криза, изчезнаха 1/3 от строителните фирми. Почти фалира пазарът на недвижимата собственост. Борсата ни е във фалит заради този тежък упадък”, сподели Костов. По думите му, в този период не е създадено нищо, което да може да се сравни със създаденото в миналото."

Анонимен каза...

Emiliya Tumayan:

Каквото и да се говори лошо за ГЕРБ тя е първата водеща политическа сила в България и предпочитана от Е-С.

Анонимен каза...

Диана Тодорова:

Да, приета е там, защото е най-голямата партия, която се пише, че е дясна. А е най-голяма защото има най-много прости и необразовани хора.

Анонимен каза...

Alexander Pavlov:

Колкото са европейска, толкова са и дясна партия. Надолу по веригата има дясно-мислещи и про-европейски настроени хора, ама лидера им е фен на Путин, Живков и Доган, за съжаление :-(

Анонимен каза...

Emiliya Tumaya:

От многото акъл и образование сме толкова бедна държава.

Анонимен каза...

Любка Анжел:

Точно за доброто на България не трябва да има общо управление , стига се е подигравал този човек с нас! Искал мнозинство, така призоваваше хората да гласуват за ГЕРБ, да има 121 гласа, а реформаторите АКО искат да ги подкрепат! Това е Борисов, самонадеян, важен, нагъл......

Анонимен каза...

Vasil Todorov:

"Оказва се че всеки „михлюзин” (по Захарий Стоянов), минаващ наоколо, стига да викне „долу БКП”, веднага е припознаван като „десен”. Това, че за да си десен трябва да притежаваш определен набор от ценности и качества, се оказва без значение. Може по своите нагласи да си най-фундаметалния възможен комунист, но ако викнеш „долу БКП” незабавно ставаш „от наш’те”. Който е способен да вижда във физиономията на елементарна мутра лицето на десен политик е способен на всякакви самозаблуди. И колкото е по-умен, толкова по-страшни са самозаблудите, на които е способен."

проф. Евгений Дайнов