Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 16 август 2014 г.

Продължение на моите лекции по курса "Как да стана пълноценна личност?"



Личността като фасада и като маска



Още малко за метода на нашия курс



Кога личността се... зачева, кога душата се оплодява?



Свободата е "семенцето", от което един ден ще се роди суверенната личност



Кога родителят не греши?

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

10 коментара:

Анонимен каза...

Имате проблем с разбирането на елементарни етични и логически понятия, г-н Грънчаров. Вземете една книга по етика например и се осведомете какво е "лицемерие". Наричате лицемерие нещо, което няма никаква връзка с лицемерието.
Освен това сте твърде лош оратор - преливате от паразитни изрази. Всяко трето изречение завършвате с "и така нататък".
Упражнявайте се в лекторското изкуство, преди да се опитвате да изнасяте беседи.

Ангел Грънчаров каза...

Ний, таварищ, сме оригинално мислещи и оригинално изразяващи се, туй нещо вий, комуноидите, няма как да го разберете и - опазил ни Бог! - да го оцените. Освен това не сте наясно с това що е философия, страдате от една доста банална представа. Аз този курс го правя за човеци, не за комуноиди, тъй че се успокойте, той не е за вас. Идете в близкия клуб по комунизъм, там ще ви учат за ленинското разбиране за материята, бързайте да не го изпуснете! А иначе за личността не се мъчете да разбирате, свине от бисери разбират ли?

Анонимен каза...

Не ми се сърдете за това, че ви критикувам. Наместо това, проявявайте повече старание в усвояването на материята, която ви е интересна. След това вече ще имате какво да кажете на хората, които не са запознати. Първо трябва самият вие да сте наясно. Неправилната употреба на понятията прави твърде лошо впечатление.
И отново, не се сърдете на критиките. За тях по-скоро би трябвало да ми благодарите.
И не приемайте всичко толкова лично и с толкова много гняв и жлъч.

Поздрави

Ангел Грънчаров каза...

Вижте какво, не зная дали се усещате, ама сте доста ограничен човек; разните понятия могат да бъдат тълкувани по различни начини, работата е да се постигне един по-богат смисъл. Няма едно-единствено тълкуване на това или онова понятие. В тази област има възможности за новаторство, за творчество и пр. Вашата представа за тия неща е хем бедна, хем немодерна. Дето се вика, на краставичар искате да продавате краставици. Щом сте толкова напреднал в тази област, за какъвто се представяте, вземете сам направете една лекция, запишете я, с интерес ще я видя. А така с мрънкане нищо не става, нали така? Мърморковци у нас колкото щеш, виж хора, дето нещо по-смислено правят, са кът. С мърморене нищо ценно няма да постигнете. Бъдете здрав!

Анонимен каза...

Всеки е ограничен човек. Всеки си има някакви ограничения и рамки. Както аз, така и вие. Не ставайте дете и не приемайте лично критиките ми.
Понятията могат да се тълкуват разнообразно, но ако ненадейно се предефинират, както правите вие, комуникацията губи смисъл. Думите значат нещо и не можете да ги накарате да означават нещо друго - освен са самия СЕБЕ СИ, разбира се.
Това какво е модерно няма кой знае какво значение. Важно е каква е истината. Знам, че за вас обективна истина не съществува и е една буржоазна измислица, но всъщност не е така. Истината е важна. И истинска.

Ангел Грънчаров каза...

Глупости, хората са различни! Изказванията Ви говорят на опитния във философията човек, че чудесно демонстрирате поведението, известно като "мислене на кон с капаци", сиреч, представяте се като един дървен "философ". Просто не е добре човек да се изказва неподготвен по теми, от които не разбира.

Давайте да видим видеото с Вашия запис, в което Вие ще ми продемонстрирате как е правилно да водя лекцията си! :-) С интерес очаквам това видео...

По Вашата "логика" излиза, че всички хора трябва да мислят еднакво - щото има един-единствен "правилен" начин на мислене. Мисленето Ви е на нивото на 30-те години в СССР...

Ангел Грънчаров каза...

Това, че сте "бил знаел", че за мен "истина не съществувала", и че била "буржоазна отживелица", откъде пък Ви хрумна? Хей, човече, събудете се, 30-те години на ХХ век отдавна са отминали...

Анонимен каза...

"Просто не е добре човек да се изказва неподготвен по теми, от които не разбира."

Най-после да кажете нещо разумно! Последвайте съвета си, Грънчаров, и ще напреднете в живота. Обещавам ви. Вярно е, че сте на възраст, но сте сравнително интелигентен и ще постигнете все нещо.

Хайде да ви помогна в началото. На първо време отворете Библията и прочете малко от Битие, за да не се излагате по този грозен начин, като твърдите, че бог забранил на Адам да яде от дървото "на познанието". Ако се образовате по въпроса ще научите, че в християнския мит става въпрос не за дървото на познанието, а за дървото на познанието НА ДОБРОТО И ЗЛОТО. Схващате ли разликата? Надявам се, че да.

Анонимен каза...

Ето ви библейския цитат, Грънчаров:

"И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш."

Виждате ли, аз ви подготвям домашното вместо вас.

Ангел Грънчаров каза...

О, мерси, колко сте проницателен, поправихте ми грешката, не зная как да Ви се отблагодаря!

Вие сте философ, колега сте, така ли? Кажете, няма нищо лошо да сте философ, защо се страхувате толкоз? Ако не е тайна, с какво се занимавате? Поразителна е Вашата информираност, компетентност, тъй че е напълно резонно любопитството ми.

А пък може би Вие сте от тази така разпространена порода от хора, които разбират от абсолютно всичко? Та кажете, моля, каква е областта на Вашата професионална компетентност...

Апропо, кога ще направите своето видео, в което да изнесете образцовата лекция, съдържаща единствено правилния начин на философстване?