Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 2 август 2014 г.

Интересен правен казус се оформи и около сп. ИДЕИ, в нашата тъй шеметна татковина явно няма невъзможни за случване неща

Славният докторант по философия от СУ Узунов наскоро ме заплаши, че ще ме даде под съд (!) ако публикувам в хартиеното издание на списание ИДЕИ проведен помежду ни (в епистоларна форма) диалог, вече публикуван в този блог. По този повод ние проведохме нов диалог, който тия дни, щом имам повече време, ще публикувам също тук. В тази връзка, размишлявайки по казуса (напоследък ми се налага да водя доста съдебни дела, ето примерно дялото по повод моето уволнение от длъжността преподавател по философия в ПГЕЕ-Пловдив, също така дялото по повод обидна, клеветническа квалификация за моето психично състояние, която директорката на същото учебно заведение си позволи да впише по мой адрес в един официален документ; между другото, вчера получих призовка от съда, дялото за клевета вече е насрочено, знае се точната дата на началото му, за което допълнително ще Ви информирам!), та значи, размишлявайки за тия всичките изпитания, които немилостивата съдба ми сервира напоследък, установявам, че още едно съдебно дяло, признайте, ще ми дойде множко, нали така? Е, с оглед някак да се помиря с докторанта Узунов поне с оглед да не стигаме до съд, тази сутрин реших да му напиша ново писмо с едни доста компромисни и разумни, по моето възприятие предложения, ето го това писмо, на което ще чакаме отговор тия дни:

Здравейте, драги ми докторант Узунов!

Нещо млъкнахте, но това явно означава, че сте зает с мислене, което е похвално! Така и така разговаряме, най-често за не дотам смислени неща, а пък Вие се една необичайно образована и учена личност, та понякога, признавам си, ми хрумва да Ви предложа за сътрудничество със екипа на списанието, да Ви използвам в качеството Ви на експерт, ето, примерно, тази сутрин ми хрумна да Ви предложа следната взаимно-изгодна сделка.

Първо, Вие ме заплашихте, че ще ме дадете под съд ако публикувам нашата кореспонденция-дискусия (епистоларна дискусия) по повод на списание ИДЕИ и Вашата тъй безпощадна критика към него, по-скоро към мен като негов главен редактор и създател; заплашихте ме със съд и то при положение, че аз вече съм дал трибуна на същата тази дискусия в блога си, тя вече в него е отпечатана (с Вашето знание, предполагам и със съгласието Ви). Да, но ето, Вие сега твърдите, че ще ме дадете под съд ако тя излезе и в хартиеното издание на списанието, чиито тираж е значително по-малък от практически безпределната аудитория на интернет. Понеже ми се губи смисъла на Вашата заплаха, не мога да постигна нейните основания, та ми се налага да разсъждавам по този казус; ето какво ми се върти в главата:

1.) Аз Ви давам трибуна, в която Вие да изразите напълно свободно позицията си, Вие ме заплашвате, вместо благодарност, със съд, със съдебна репресия, простете, но това Ваше отношение ми се вижда неоснователно, абсурдно, немотивирано, не зная как да го нарека, щото наистина не мога да схвана смисъла, а знаете, че ний, философите, докато не открием смисъла на нещо, не мирясваме;

2.) Вече този диалог-дискусия-епистоларен продукт и пр. вече е достояние на четящата публика, какво още Ви смущава, ето това не мога да разбера? Може би сте се замислил за своята репутация в бъдещата духовна история на человечеството ли?

3.) Ако се срамувате от някои свои излагания-издънвания (да го наречем така) или изпускания (нека да бъдем все пак културни и да не употребяваме по-изразителни, ала вулгарни думи!), то аз съм готов, предвид Вашата тъй трогателна загриженост за репутацията си в бъдещета история на човечеството да Ви позволя да видите ръкописа на нашия диалог и да внесете каквито си искате промени във Вашите изказвания (писма), макар че това ще наруши живостта, искреността, непринудеността, спонтанността и пр. на диалога, която аз оценявам като несъмнено достойнство; пък и ще заприличате на "Министерството на истината" на Оруел, което, както Ви е известно (Вие сте тъй начетен, учен и образован човек че не допускам да не знаете това!) се е занимавало с това да преправя, да препечатва всички стари броеве на официалния вестник с оглед публикуваните там думи на Големия брат точно да съответстват на последвалите след това събития; накратко казано, силно ще се изложим пред человечеството ако почнем да постъпваме по досущ същия начин, да практикуваме онова, което се е правило в Оруеловия свят, нали така?


4.) Както и да е, готов съм, предвид гореказаното, да се откажа от тази публикация на нашата кореспонденция и да лиша читателите на ИДЕИ от запознаване с Вашата тъй убедителна разгромна критика на списанието при едно условие: да ми дадете за публикация в него преведен от Вас текст (с не по-малък обем, като страници, от нашия диалог) на Едмунд Хусерл, за философията на който Вие сте голям познавач, изследовател, преводач и пр., сиреч, сте компетентен човек. Ако сте съгласен да приемете моето предложение (не вярвам да го възприемете като "изнудване" от моя страна, и сянка на такава мисъл нямам в момента, аз съм загрижен най-вече за това благодарение на Вас да повдигнем научното ниво на списанието, което, така или иначе, вече е феномен на културния живот на нашата скъпа татковина. По този начин и ще запазим Вашата репутация чиста и неомърсена в очите на бъдещите поклонници на Вашия несъмнен талант, сиреч, в очите на културната бъдеща част на прогресивното человечество;

5.) Ако Ви се вижда прекалено моето настояване да дадете текст на Хусерл за сп. ИДЕИ, преведен от Вас, тогава мога да се съглася в замяна да Ви използвам, ако позволите, като експерт по Хусерл (или по цялата съвременна немска философия?) и в това Ви качество да Ви включа в екипа на списанието. Какво ще кажете, как Ви звучи такова едно мое предложение?

6.) Какво ще правите като сътрудник на списанието ли? Ами ще давате компетентни съвети когато сме затруднени по някакъв въпрос, разбирането Ви ще бъде отчитано, ето сега, примерно, ми се ще да Ви запитам: какво е Вашата преценка за научните постижения (достойнствата) на Петер Прехтл (Peter Prechtl) и за качествата на публикувания в новия брой на списанието негов текст Husserl zur Einfuhrung, който преведе наш преводач, поради Вашето упорито нежелание да ни сътрудничите; няма да отречете, че аз и преди Ви предлагах това, което по-горе отново Ви предложих, именно сътрудничество под каквато искате форма); ето, Вашето становище за текста на Прехтл ще ми бъде много полезно. Вие сте несъмнено учен и образован човек, от когото можем само да се възхищаваме. Ползвам се от случая да Ви съобщя, че новата книжка на ИДЕИ е посветена на Хусерл, на корицата е турен неговия портрет, в тази връзка е публикувана първата част от текста на проф. Прехтл, с когото все още не можем да се свържем за да искаме съгласието му за публикацията, ако можете да ни съдействате в тази посока, ако се познавате с него, ще съм Ви благодарен с Ваша помощ да решим по-скоро казуса - щото той бави излизането от печат на вече готовата книжка.

7.) Каквото ми отговорите, това ще бъде. Ще се съглася с всяко Ваше предложение. От Вас зависи всичко. Аз много уважавам свободата на другите хора. Стига и те да уважават моята свобода. Примерно, не се ли досещате, независимо от учеността си, че с неразрешаването да публикувам нашия диалог Вие накърнявате моите права на свободно изразяване, пък и моите авторски права, щото аз все пак съм равностоен (въпреки необразоваността си, по Вашата така меродавна оценка!) в сътворяването на един текст, върху който би следвало да имам поне 50% от авторските права, което обаче Вие не ми признавате; разбира се, невъзможно е да публикувам само моите отговори без Вашите тъй прочувствени писма, ще са унищожи единството и органиката на диалога, нали така? И давате ли си сметка какво излиза в крайна сметка от Вашето настояване диалогът да не излиза и от заплахата Ви, че ако излезе ще ме дадете под съд?

Това в общи линии исках да Ви кажа. Ако се сетя за нещо друго, ще Ви пиша пак. Е, ако не приемете тъй резонните ми предложения от тази сутрин, това означава, че ще се наложи да се срещнем пред съда; той наистина е цивилизовано място за решаваме на спорове, макар че философите биха могли да спорят и на други места, не непременно пред съда, нали така? Но пък ние с Вас ще бъдем уникални, ще проведем, ако се наложи, един философски спор пред съда, нали така? (Апропо, ето, личи си, че съм необразован или поне съм крайно лошо образован човек, за малко да забравя, че на Сократ също се е наложило да води философски спор и пред съда, завършил обаче доста злополучно за него, пък и още по-злополучно за ония, които са го дали под съд).

Бъдете здрав!

С поздрав и почитания: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

20 коментара:

Анонимен каза...

Многоуважаеми другарю Грънчаров,

за Ваше съжаление моята докторантска особа няма да бъде в София (и може би в България) почти до края на август месец. За съжаление освен на себе си и приятели си, почти няма да мога да Ви обърна подобаващо внимание. Колко съжалявам.
Относно предложението за "трибуна" - мисля, че каквото съм имал да кажа, съм го каза. Казал съм го както по отношение на Вас (и това, че преди 1989 г. Вашата свобода е била напълно химерична) така и по отношение на сп. Идеи (което се пише на хамалски език, а употребата на "идеи", поне от гледна точка на модерната философия, е остарял и мирише на (пост)социализъм). Не мисля, че има друго какво да споделям с Вас?
Всеки наш опит за "диалог" приключва с няколко възможни "изхода":

а) обиди към доценти и професори от университета; или към колеги докторанти/студенти

б) безсмислена препратка към Вашите трудове (които аз не мисля, че ще имам време, поне не и през този си живот, да прочета);

в) някакъв опит да бъдете забавен и хаплив и да използвате цветуща терминология, взета от ниския регистър на уличния език;

Надявам се и Вие ще имате ползотворно лято. Предполагам, че освен мен съществува(т) и друг(и), с който/които Вие спорите усилено. А относно Вашата публикация в бъдещ брой на сп. Идеи, Ви заявявам, че "при употреба на думи/текст от лична кореспонденция, който е публикуван в публичното пространство и се РАЗПРОСТРАНЯВА С ТЪРГОВСКА ЦЕЛ" то при подобна употреба Вие (колкото и да се прекланям пред пост-пост-комунистическата Ви личност) ще си понесете необходимите санкции.
Предполагам сте достатъчно грамотен и правите разлика между 1. блог и 2. списание, което е регистрирано и се продава, т.е. разпространява.

Иначе Ви пожелавам ползотворно лято, т.е. желая Ви все някои от хората, които мразите да продължи да Ви обръща внимание и през август месец.

С уважение към пост-комунистическата Ви особа!

Докторант Узунов

--
"Щом стигнеш третия метър, ще ти повторя накъде да вървиш - иначе току-виж си забравила. На четвъртия ще ти кажа "Довиждане". А на петия ще си отида."

из Алиса в огледалния свят, Луис Карол

Ангел Грънчаров каза...

Почитаеми докторант Узунов,

Отговорът Ви затвърждава впечатлението ми, че понеже се ръководите от някакви досадни емоции, от които не можете да се отървете, често мислителната Ви способност е изцяло блокирала, Вие очебийно не можете да разграничите съществено от несъществено, поради което повтаряте като развален грамофон все едно и също, независимо какво другата страна Ви говори. Ето и сега сте си изпял песничката, имам чувството, че като ми отговаряте, треперите от нерви; докторанте, млад човек сте, контролирайте се поне малко!

ОК, като се овладеете, прочетете пак писмото ми, опитайте да схванете за какво всъщност става дума и след това опитайте да ми отговорите смислено. Щото това, което ми пишеше, е лишено от смисъл.

Ето един пример. Бълвате глупости. Думата "идеи" била "немодерна" и "понамирисвала на социализъм"? Защо не идете да се прегледате при специалист, който може да изследва и мисленето Ви? Знам ли, може пък поради прекомерната си ученост и образованост нещо сте се повредил? Това може да бъде сериозно. Нима според Вас самият Хусерл (да не говорим за други модерни мислители) като употребява толкова често думата "идея" е... "немодерен"?! Е, той според доцентската мъдрост, на която Вие сте такъв горещ поклонник, може да е "теводерен", но това, да Ви кажа под секрет, се дължи на ненавистта на почти съвъкупното доцентско съсловие спрямо него, щото тия същите учени доценти по начало не могат да търпят един кадърен и мислещ човек; ето, и аз съм пример за това, с голяма част от доцентите имам крайно обтегнати отношения, обект съм на тяхната нескривана ненавист.

Да се остави един мъж на чувствата си (мисленето обаче е мъжкото качество, това, че не сте чел моята психология постоянно си личи и оказва своето вредно въздействие върху тъй учените Ви опити да мислите) показва, че в характера Ви се о появила тенденция да почне да доминира женското в душата Ви; това също не е добре за един мъж, който иска да си остане такъв. Както и да е, ще се въздържа да Ви правя нова психологична консултация щото сега не е времето за това.

Та помислете и ми отговорете пак по същество, щото Ви е изневерила мисълта този път. Напрегнете се малко, може да схванете някой ден за какво Ни пиша. Успех!

С дълбоки почитания: Ангел Грънчаров

П.П. Обръщението "другарю", гледам, ви е много драго, Вие все така ли се обръщате към ближните си? Пробудете се: отдавна вече сме буржоазна, а не социалистическа страна? :-) Пък и не сме на партийно събрание на Вашата партия все пат, аз съм Ви "класов враг", каква е тая бъркотия в главата Ви?!

Анонимен каза...

Другарю Грънчаров,

не знам защо се опитвате да прехвърлите собствените си недостатъци върху другите хора?! :) Опитите ви да се правите на психолог, ех, дори и те не са успешни.
С малка философска култура щяхте да познавате колко важни и ценни са състоянията и емоциите (сверете си "Битие и време") за модерния начин на мислене. Но вие сте логик, нека да не забравяме (тук се смея силно и емоционално само като си представя даскал Грънчаров като логик :)))) ).
Останете здрав и наваксайте малко с модерната философия. Мисленето ви е някак пред-социалистическо. А честата ми употреба на "социализъм", "другарю" и т.н. е породена от самата ви личност,. от която тези неща лъхат като евтин парфюм :)


Поздрави, другарЮ :)

Докторант Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Наистина женските черти в характера Ви все по-застрашително се засилват. Това поражда опасността да загубите скоро мъжката определеност на душата си, за която доминиращата и водещата душевна сила е тъкмо умът (мисълта, съзнанието). Тогава в един момент ще осъзнаете, че имате женска душа в мъжко тяло. Знаете ли, от много време имам усещането, че Вие не сте този, за когото се представяте, че този, който ми пише под името "Николай Узунов", е, да допуснем, някое негово гадже от миналото, момиче, което, понеже му има за нещо зъб, иска да му отмъсти, да го компрометира, презднавяйки се вместо него. Аз сега не могат да питам истина ли е това, предлагам просто една хипотеза, моят опит и като човек, и като учен, и като практикуващ практически психолог и пр. ме води до допускането на една такава хипотеза, която в някакъв смисъл, предвид сложила се ситуация, именно излагацията, на която беше подложено името "Николай Узунов", е спасителна за имиджа на този човек, когото наистина не познавам. Но, повтарям, опита ми говори, че не може млад човек, мъж, да де държи по начина, по който се държи този, който използва името "Николай Узунов". Даже с оглед на това, което пиша сега, ме се ще ако някой от моите немалко колеги, познати и приятели от СУ прочете това (аз зная, че доста хора от СУ, от ФФ, четат моя блог) и в същото време познава реалното лице "Николай Узунов" да го попита за този казус, да му каже за случващото се, та ако някоя обидена дама иска да го злепостави, номерът й да бъде разобличен и прекратен.

Сериозно пиша това. Този път не се шегувам. Грозно е някой да се опитва по такъм начин да злепоставя един друг човек, една друга личност. Знаем колко откачалки има в интернет. А отмъщението на една жена, реални ми Узунов, спрямо един мъж, който по някакъв начин я е уязвил, може да бъде страшно... послушайте ме!

С поздрав: А.Г.

Анонимен каза...

Единият - Узунов - се втелява и заплашва да съди за ПЪЛНИ глупости, а другият - Грънчаров - е станал абсолютна марионетка на злобата и неконтролируемите си отрицателни.

Един дол дренки сте и много си подхождате. Нищо чудно, че тъй добре се разбирате. Огледални отражения един на друг сте.

Тотю

Анонимен каза...

Уважаеми другарю Грънчаров,

все повече се замислям, че този, на когото пиша всъщност не е обикновеният даскалчок от Пловдив, който притежава единствено качествата: дребнавост, злоба и ниска философска култура. Вече започвам да се притеснявам, че въпреки преминалия социализъм вие сте запазил начина си на мислене, манталитета си и всичко останало от времето преди 1989 г. (за което аз мога да знам само по текстове от книги, а сега вече и четейки писмата ви).
Усещам, че има нещо много, много гнило и дълбоко във вашата личност, някаква рана около темата "социализъм" и след като някой ви настъпи по нея, вие започвате да обвинявате другите във всевъзможни неща, започвате да им приписвате различни качества само и само да избягате от тази тема. Подозирам няколко неща:

1. Хипотеза едно е, че сте бил обикновен доносник на ДС и впоследствие започвате да развявате знамето на свободата, демокрацията и братството.

2. Хипотеза две е, че явно сте искал да бъдете доносник, но дори и другарите НЕ са ви взели насериозно. Това също е логично, защото вашата личност е някак неуспяла във всяко отношение и сигурно е жалко да не те искат дори и в Партията, а ти здраво да си се натискал. И оттам се е отприщила една злоба към социализма - нещастно съзнание сте обаче и в двата случая.


А на опитите ви да играете ролята на човек, разбиращ от психология, не мисля че дори си заслужава труда да отговарям. :) Прочетете повечко литература преди да правите конспирации, неосъществил се Другарю Грънчаров :)

Докторант Узунов

Ангел Грънчаров каза...

А възможно е, разбира се, причината за неадекватното Ви поведение да е съвсем прозаична: неудържима глупост, идеща от дълбините на съществото Ви по един трогателно непринуден начин :-) И това е възможно. Иначе сте феномен. Ето, пак завъртяхте все същата плоча. Поведението Ви е типично женско в най-лошия смисъл на тази дума. Хипотезата че зад името се крие същество от женски пол, което си отмъщава на реалния В.У. по някакви причини как я приемате? Опитайте се да се съсредоточите и да говорите за това, за което говорим, оставете грамофона и плочата временно да си почиват...

Ангел Грънчаров каза...

Банален станахте вече, нима не го чувствате?! А имате претенцията че сте бил "учен" и "философ", това, простете, изобщо не Ви личи, което засилва моите подозрения за някакъв фалшификат... държите се като ощипана по задните части девствена мома! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Тотю, не се обаждай, душо елементарна, нищичко не разбираш, той че си трай поне да не се излагаш... правя важно изследване, чукундур анонимен, и това ли не разбираш сякаш си теле?! Телетата много обичат чукундури, впрочем... :-)

Анонимен каза...

Не разбирам защо се гневите толкова, Грънчаров. Предприел сте психологическа проекция (знаете ли какво е това?) и не го осъзнавате. За тази истина би трябвало да сте ми благодарен, а не да ме наричате чукундур. Аз съм, така да се каже, ваш благодетел и закрилник. А и виждате ли аз как културно ви говоря?

А това, че с Узунов сте се подмокрили един за друг, е очевидно за всички.

Тотю

Анонимен каза...

Хахахаха, това го казвате Вие, другарю Грънчаров, който говори за нещо различно и не повтаря едно и също нещо. Бъркате се :)
Знаете ли, в началото поне имах малко по-високо мнение за Вас. Но се оказа, че начинът Ви на мислене е толкова остарял и мисленето Ви е така тесногръдо (изключвам факта, че си пролича как не познавате текстове на Хайдегер, Хегел и други философи).
Чудя се на мацината Ви читатели, че изобщо си губят времето с вас. Предполжението ми остава в сила: мога да Ви помогна да дойдете в София, ще бъдете най-интересният пациент не за една клиника за душевно болни. Там поне ще намерите слушатели, а няма всички да бъдат гадни (да припомним как мислят комунистите: ние сме добри, а всички останали са лоши. Да припомним как мисли Ангел Грънчаров: аз съм прав и моята позиция е тази "на свободата", а тази на другите не е. А другите, лошите са: директорката, която Ви уволни, университетските преподаватели, които разпространяват еди-каква си философия, докторант Узунов също е към лошите, мразещи "бедничкият" Ангел Грънчаров. Кажете ми после, че мисленето Ви не е типично за комунист, обявяващ различните от него за врагове?).
Все още се чудя защо има хора като мен, които Ви обръщат внимание. Да, на мен се чудя... бяхте забавен до едно време. Сега станахте банален. Дори мога да напиша отговора Ви до мен. Дотолкова вече няма какво да кажете/напишете/споделите.

Скука!

С уважение към светлата Ви (не)философска личност :)

Докторант Узунов

Ангел Грънчаров каза...

Тотю, бъди спокоен, не се "ядосвам", аз изследвам. Точка. Успокой се малко. Едва ли ще разбереш щото си босичък...

Анонимен каза...

Изследвате, да. Съдържанието на хладилника си.

Тотю.

Ангел Грънчаров каза...

ОК, пак, за сетен път, си изпяхте песничката, докторант Узунов, а сега опитайте да се успокоите, съберете си разсъдъка, оставате глупавите емоции настрана (казахме, че те са признак на женския характер, на характера с женска тенденция) и се опитайте да осъзнаете за какво разговаряме. Аз Ви зададох някои въпроси около Хусерл, за г-н Peter Prechtl Ви попитах, а Вие се излагате сега като... ощипана мома! :-)

Прочее, приказките Ви по тема за предполагаем някакъв мой "комунизъм" са крайно неубедителни, показват склонността Ви да фантазирате, да приемате страстно желаното за действително и пр. Вие сте седнал да давате оценки на моята личност, как съм бил "прост" и пр., а неприемането на другата, на различната личност е първият признак на комуноидност. Вие също така показахте природата си когато тръгнахте да хулите ранобудните студенти и подкрепихте "контрапротестиращите", сиреч, подкрепихте комунистите. Тъй че сега да говорите против "моя" комунизъм някак не Ви отива. Все пак Вие се обръщате към мен с тъй трогателното комунистическо обръщение "другарю" и по този начин баламски се издавате. Както и да е, това са глупости, аз Ви зададох някой въпроси около сп. ИДЕИ, потърсих становището Ви като експерт по Хусерл. Държите се крайно неадекватно, което именно засилва подозрението ми, че не разговарям с докторанта Узунов, а с някаква негова бивша приятелка, която му има зъб и се опитва да го дискредитира. Вие явно не знае кой е Хусерл и затова отбягвате така старателно въпроса ми. Излових Ви, мила госпожо, аз съм опитен човек, мен не можете да подведете! Докторант Узунов знае кой е Хусерл, знае и кой е Peter Prechtl. Ако беше той щеше да ми отговори. Глупаво щеше да съсипва имиджа си така баламски. Апропо, четох негова статия за Хусерл, по-скоро се опитах да я прочета, написана е в доцентски стил, само с оглед правенето на кариера, не струва като текст. Кажете му го това от мен. Нека повече а се старае. Аз мога да го науча как следва да пише оня, който иска текстовете му да имат отношение към живата философия!

Стига толкова за момента. Спрете грамофона, разбийте плочата, и почнете да разговаряте като нормален човек.

С поздрав: А.Г.

Анонимен каза...

Тези, които се карат, се обичат. Време е да си направите една романтична среща - Узунов и Грънчаров. Химията между вас е силна! То не е срамота, либерално общество сме...

Тотю

Ангел Грънчаров каза...

На Тотю пак му изби чивията. :-) Кой каквото му е в акъла, за това си приказва...

Анонимен каза...

Radka Hristova

Г-н Грънчаров, давате възможност и за "другата гледна точка", а това е респектиращо! :-)

Анонимен каза...

Veronika Aleksandrova:

Философите често минават за странни натури. А за тесногръдите индивиди са направо психично болни.

Ограничените хора не търпят умни и мислещи около себе си.

Ангел Грънчаров каза...

Да, страшно нещо е "тесногръдието", благодаря Ви, че ми припомнихте тази дума! :-)

Анонимен каза...

Грънчарски Светеца. Машаллах :D