Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 16 септември 2014 г.

САЩ и Великобритания дават най-престижното университетско образование в света




Четири британски университета се нареждат в Топ 5 на най-авторитетните университети в света. Световният лидер обаче остава американският MIT (Massachusetts Institute of Technology), показва публикуваната днес класация на университетите за 2014 г., съобщи британският в. "Guardian".

За поредна година MIT е №1 с максималния брой точки - 100. На второ място с равен брой точки (99.4) са британските University of Cambridge и Imperial College London. И двете институции отбелязват подобрение спрямо миналата година. През 2013 г. университетът в Кеймбридж е №3 в света, а Кралският колеж - №4.

Тази година те изместват миналогодишния подгласник на MIT - Harvard University (САЩ), който тази година е на 4-о място в общата класация, която включва общо 200 университета. Петото място тази година заемат британските University of Oxford и UCL (University College London) с равен брой точки - 99.2

Останалите университети в тазгодишния Топ 10 са американски - Stanford University запазва седмата си позиция, следван от California Institute of Technology (Caltech), който миналата година заемаше 10-ата позиция заедно с Princeton University, който пък тази година е 9-и. На 10-о място е Yale University, който през 2013-а беше №8.

Най-много - 51 - от университетите в Топ 200 са от САЩ, на второ място е Великобритания с 29, на трето - Германия с 13. Градът с най-много университети в Топ 100 е Лондон - 5.

Единственият български университет в класацията - Софийският - е далеч след първите 200. Той е на 678 място и преди него са висши училища от Азербайджан, Казахстан, Ливан, Оман, Иран, Беларус, Венецуела, Пакистан.

ЗАБЕЛЕЖКА: В класацията има само един руски университет, Московският, носещ името на Ломоносов. Бел. моя, А.Г.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Светът е пълен с какви ли не класации, вкл. като тази на университетите, но всички те трябва да се приемат с известни резерви, още повече че QS e базирана в Лондон и поради това вероятно е предвзета в полза на англосаксонския свят. Иначе не оспорвам високото качество на англосаксонските университети, макар че имам много забележки по англосаксонската образователна система.

В анкета в англосаксонския свят например за най-велик и влиятелен философ е обявен Дейвид Хюм. В континентална Европа обаче класацията би била съвсем друга.

Агенциите за кредитен рейтинг пък, които са американски, дават на Америка рейтинг ААА, макар че американските финанси са в състоянието на гръцките.

Ман обаче ме интересува много повече философската страна на въпроса: защо е тази страст у хората да класират, да се конкурират, да се сравняват и полезна ли е тя в крайна сметка? И ако в определени области са възможни обективни измервания, какво да кажем за конкурси за пианисти, цигулари, оперни певци, балетисти и т.н.? Защо обаче се реагира толкова остро, когато се запита кой е най-големият пианист или писател или певец или художник на 20-ти век например? Тогава изведнъж се оказва, че не можело да се каже, защото имало мнозина и всеки бил велик по своему.

Bacho Кольо каза...

Грънчаров, къде го Жданов?