Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 2 септември 2014 г.

Ще удари ли "миролюбецът" Путин с атомни бомби непокорната Източна Европа?



Из: Войната в Европа не е истерия, автор: Ан Епълбаум, "Вашингтон пост"

... Неотдавна Владимир Жириновски – член на руския парламент и придворен шут, който понякога говори неща, които властта не може да изрече – заяви по телевизията, че Русия трябва да използва ядрено оръжие и да бомбардира Полша и балтийските държави – "държави-джуджета", за да покаже на Запада на кого в действителност принадлежи властта в Европа. "Нищо не заплашва Америка, тя е далеч. Но страните от Източна Европа трябва да се поставят под заплахата от пълно унищожение", заяви Жириновски. Владимир Путин е снизходителен към подобни коментари: изказванията на Жириновски не са официална политика, но пък така руският президент може да оказва натиск.

Един много по-сериозен човек, руският дисидент и анализатор Андрей Пионтковски неотдавна публикува статия, в която твърди, че нещата не опират само до заплахите на Жириновски, а Путин наистина обмисля възможността за ограничени ядрени удари – може би по отношение на една от балтийските столици или на полски град – за да докаже, че НАТО е напълно безсмислен алианс, доколкото не би се осмелил да нанесе ответен удар, за да не предизвика по-голяма катастрофа. Всъщност на военните учения през 2009 г. и 2013 г. руската армия открито "изпробваше" ядрена атака срещу Варшава.

Нима всичко това са само налудничави опасения? Може би. Може би Путин е прекалено слаб, за да извърши всичко това, може би това е тактиката му на сплашване, може би неговите олигарси ще го възпрат. Но "Майн Кампф" също е изглеждала като истерика на западните и немски съвременници през 1933 г. А заповедта на Сталин за повсеместно "ликвидиране" на цели класи и прослойки в Съветския съюз би ни се сторила още по-безумна, ако я бяхме чули днес.

КРАТЪК КОМЕНТАР: Опасността е реална, безумието на Путин е неоспорим фактор, който трябва да се има предвид...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

6 коментара:

Bacho Кольо каза...

Не.

Анонимен каза...

не се знае. Според мен Путин страда от патологично разстройство на личността и е много опасен.

Bacho Кольо каза...

И според мен Путин е много опасен, без да страда от патологично разстройство на личността.
Опасен е най-вече за фашизоидите-бандеровци, които мислеха да разръфат Украйна като псета.

Ангел Грънчаров каза...

Какви "бандеровци" бе, Колю?? И Путин според теб се бори за запазване целостта на Украйна? А кой му дава това право да се меси в чуждите работи, в работите на други страни? Прощавай, Колю, но май съвсем не си наред умствено (за друго да не говорим) щом като всичко го виждаш точно обратното на както е в действителност. Путинистката пропаганда е изпила на вас, комунисто-русофилите, и последните капчици здрав смисъл и разсъдък...

Анонимен каза...

Бачо Кольо, за голямо съжаление вие сте жертва на манипулативността на Путин. Като много психопати, той е харизматичен и убедителен, но това е повърхностно и фалшиво. Той е мегаломан, който силно надценява себе си и ролята на страната си и е лишен от емпатия към другите. Западняците наистина са мошеници и не са цвете за мирисане.
Но не са и луди.

Ангел Грънчаров каза...

Простете,другарю, но искам нещо да запитам: според Вас всички до един западняци ли са мошеници или само някои? Интересно ми е да разбера Вашето компетентно мнение... а има ли някои западняци, които да са "цветя за мирисане" или изобщо няма такива?