Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 2 септември 2014 г.

Страшната война, която ще бъде последна за Русия




Аркадий Бабченко, руски журналист

Мисля, че в момента сме свидетели на най-страшната за Русия война за ХХ и ХХІ век. Не като брой загинали, а заради това, което се случва с обществото. Досега нито една нация в нито една война не е стигала дотам за пари да се отказваш от името на загиналия си мъж. Заради компенсация или апартамент да свалиш името на мъжа си от неговия гроб. Да се откажеш от името на убития баща на твоите деца. Да представяш убития за жив. Да се съгласиш уж несъществуващите тела да бъдат заровени в безименни гробове в уж несъществува война в уж несъществуваща страна.

Как може да си десантчик, който ежедневно минава на плаца край плакатите “чест, смелост, доблест”, а след това да се подчиниш на дребния обезумял кагебист и по негова заповед да отидеш да умираш, ДОБРОВОЛНО отказвайки се от своето име, заличавайки спомена за себе си – аз това не го разбирам?!

В Чечения ние правехме опознавателните жетони от стоманени лъжици, защото ако изгориш в бетеера, служебният жетон се разтопява – и това беше главният призив в тази война: да бъдеш разпознат. Да имаш възможността да бъдеш погребан. Да имаш право на собственото си име, ако си загубил правото си на живот. И нашите командири ни помагаха в това.
Посланието на тази война е да бъдеш неразпознат. Да умреш без собствено име.

Аз не разбирам как може да изкупуваш собствените си загинали граждани, които ти си изпратил на война.

Аз не разбирам как може да продадеш загиналия си мъж, син, брат за едната компенсация.

Аз не разбирам това.

Това е наистина страшно.

Твърдя, че това ще бъде последната война за Русия, не заради недостиг на сили или слаба икономика. Това ще бъде последната война за Русия, защото процесът на разпад на етноса е почти завършен. Няма никакви общности, които могат да кажат за всеки свой член: “ние”.

Тази територия е населена с отделни групички от агресивни озлобени хора, случайно обединени от външни обстоятелства, които ненавиждат всички други, които не влизат в тяхната глутница – и никаква нация вече не съществува.

Мисля, че когато потомците ще изучават това време, в което сега с вас живеем, няма да могат да го опишат. Защото за да разбереш какво е “путинизъм”, трябва да живееш в него.

Даже нашите най-близки съседи не рабират това. Украинците ми пишат: “Русия, събуди се!”. Та ние не спим, мамка му…

Когато се опитват да убият човек, за да не им пречи да ровят безименните номерирани трупове от необявената война със замазаните номера на колите и свалените пагони под табелки с номера… Аз не знам, какво още да си говорим.

Преведе: Daniela Gortcheva

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

7 коментара:

Анонимен каза...

Да, ужасно е, но това са авторитарните режими. Още повече в Русия, където отделния човек винаги е значил толкова малко. Жуков е заповядвал "Не жалете войниците! Жените по селата ще ни народят още."

Анонимен каза...

Аз когато предупреждавах, че Русия (и Китай) няма да се спрат пред нищо, че Украйна е само началото, че предстои Трета световна война, която вече може и да е започнала, бях обявяван за „Хлопаща дъска“. Сега обаче виждаме съвсем друга картина.

Bacho Кольо каза...

Последната за Русия война беше през август 2008. Ако тя наистина се окаже ПЕОСЛЕДНА, аз убеденият русофил бих бил щастлив.
Само че едва ли ще я оставите на мира. Силна е независима Русия ви е като трън в задника.

Ангел Грънчаров каза...

А тази сегашната война, която Русия води срещу Украйна, е... "следпоследна", така ли, умни и правоверни ми русофиле? :-) Интереса на България не те вълнува, важното е Русия да е доволна, така ли, друзья национални предатели?

Анонимен каза...

Един от най-дълбоките анализатори на комунизма още през 1993 (!!) насред еуфорията от „падането“ на комунизма пише следните пророчески думи:

„Неразкрити като истинските наследници на комунизма, каквито са, съветските стратези остават на кормилото и продължават да омагьосват Запада да ги поддържа. Всъщност от сегашната система не е реалистично да се очаква дългосрочно нещо добро. Когато икономическата й ситуация се подобри, може да се очаква, че Русия ще се върне към враждебността си към Запада: западната вяра в рухването на комунизма ще се окаже илюзия.

Аз продължавам да съм убеден, че сегашните възгледи на западните политици и медии за развитието в Русия са погрешни и свръхоптимистични. Историята е демонстрирала способността на комунизма да заблуждава своите собствени граждани и своите опоненти. Октомврийската революция обеща на руснаците хляб, мир и свобода, а впоследствие уби 20 милиона от тях. „Партньорството” на Съветския съюз със западните съюзници срещу нацистите, вместо да доведе и до сътрудничество след победата, беше използвано, за да улесни съветското превземане на Източна Европа. Последва още една вълна от убийства и репресии. Същите процеси съпровождаха налагането на комунизма в Китай. Във всеки един от тези случаи надеждите и очакванията на Запада бяха попарени. Бруталността на комунизма се оказа крайно неприятна изненада.

Експериментите с фалшива демокрация от страна на т. нар. бивши комунисти представляват критичен тест за западните разузнавателни служби. Ако не успеят да ги оценят правилно, както и техните възможни последици, техните грешки е напълно възможно да доведат до кръвопролитие в Съединените щати и Западна Европа.

Ако още веднъж се оказа прав, а конвенционалната мъдрост погрешна, последиците наистина ще са сериозни. Mоето политическо е следното: игнорирайте руските и китайските стратегически планове на собствен риск.“

Анонимен каза...

Четиво за наивници . Не могат да се обясняват с идеологически заклинания случващото се в съвремения глобализиран свят. САЩ имат най-мощната военна промишленост. Но продуктие на тази промишленост трябва да се харчат някъде. Да сте обърнали внимание на изказването на Порошенко, че страната трябва да започне да се превъоръжава? Като първоначално с 2-3 милиарда долара. Пари Украйна няма. Заемът, който ще и се даде няма да бъде за развитие конкурентноспособността на украинската икономика, а ще е във вид на въоръжение и то от САЩ. За това ще бъдат направени две стъпки. На срещата на върха на НАТО ще се вземе решение за предоставене на въоръжение на Украйна. След това Сенатът на САЩ ше промени закона си за да има възможност да продава на Украйна. За целта обаче трябва Русия да се обяви за световна заплаха, Путин да се демонизира на мах. за да може и украинската Рада и американския Сенат да имат "основание" да изпълнят двете стъпки посочени по-горе.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, това ли са най-новите опорни точки на пропагандата на другаря Путин? Гледам, че много усърдно ги повтаряш - или направо ги копираш и пействаш? Колко ти плащат другарите за тая работа, кажи де, не се срамувай, признай си?! Та значи така, излиза, виновни за руската агресия в Украйна са... САЩ, нали така излиза? Бравос, а ти нас за телета ли ни имаш?!