Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 17 септември 2014 г.

Дирята на моя земен ден безбройни векове не ще погубят...



Ще зеленее с плод богат земята,
на нова шир човекът и стадата
ще се заселят в радостен живот
край хълма, изграден от смел народ.
Тук вътре райски кът ще се разстила
и нека вън реват вълните с бяс,
щом в дигата се впият - този час
ще ги възпре могъщо дружна сила!
На този идеал се вричам аз.
На мъдростта последните предели
постигнах днес: живот и свобода
добива само този, който смело
ги завоюва всеки ден в борба!
Тъй мъж, дете и старец ще творят -
в борба и труд - в полето неизбродно.
Аз искам те край мен да загъмжат -
народ свободен на земя свободна.
И на мига тогава вдъхновен
извикал бих: "Постой! Ти тъй си хубав!"
Тъй дирята на моя земен ден
безбройни векове не ще погубят.
В предчувствие на този блян велик
аз преживявам днес върховния си миг!

Фауст, Гьоте

Ангелите издигат безсмъртната душа на Фауст до най-високите предели на мирозданието и възвестяват:

Духът възвишен е спасен
от силите на злото.
Човекът, вечно устремен,
избавяме в живота.
Ако божествена любов
го осени отгоре,
ще го посрещнем с богослов
в небесните простори.

Фауст, Гьоте

Цитатите взаимствах от ГЬОТЕВАТА ТРАГЕДИЯ "ФАУСТ", Венцеслав Константинов

ПОСЛЕПИС: За днес си изнесох своя "урок", нищо че съм уволнен, аз пак, ако забелязвате, всеки ден си изнасям своите уроци, именно тук, в блога, "на Агората", на този съвременен "площад", тази модерна улица, каквато е интернет - и по този начин си изпълнявам мисията и на учител, и на философ. Много е трудно, бих казал невъзможно да затвориш устата на един философ и репресивно да го "натикаш в миша дупка", това би могло да се постигне от зложелателите само в един случай - ако го убият. Слава Богу, сега времената са други и все пак тия зложелатели и мъчители не могат да убиват току-така, те сега могат само да уволняват и да тормозят хората; е, в крайна сметка пак убиват, но по по-префинен начин. Както и да е, та ето, моето училище (временно) е моят блог, блогът ми е нещо като моя аудитория, като моя "класна стая", а "ученици", тъй да се рече, са всички хора, които влизат в този блог и го четат, това са хора от цял свят, дневно по около 1000 човека влизат тук. Ето че наистина е много трудно да ми бъде затворена устата, да бъда накаран и принуден да млъкна завинаги. Даже ще си позволя да кажа нещо, което ще бъде вечният кошмар на тия, които се опитаха да ми затворят устата с репресии и уволнение: даже и да умра (всички ще умрем, няма как да е иначе) моят глас пак ще се чува, пак няма да бъде заглушен, тогава пък гласът ми ще звучи от книгите ми, от списание ИДЕИ, ето, оттук, от блога, доколкото блогът известно време все пак ще остане и след мен, някоя и друга година. А пък аз съм дал инструкция на мои хора като умра да вземат файла на целия блог и да го запазят, ако се наложи, отвреме-навреме да го възсъздават пак, той че няма страшно, взети са мерки гласът ми да не изчезне безследно, а да остане завинаги. Това ако не е същински кошмар за тия, които се опитват да ми затворят устата, сполай му кажи! Хубав ден на всички! Не приемайте толкова сърдечно това, което пиша, не страдайте толкова заради една или друга казана от мен дума; на моменти се шегувам, блъфирам, правя си каквото искам, щото съм свободен човек и е глупаво по тази причина да страдате; такива сме ний, свободните хора: ний сме кошмарът на несвободните, сиреч, на ограничените и скучни комуноиди, тъй да се рече... :-)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: