Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 25 октомври 2014 г.

Поклон пред Иван Щерев, Бог да го прости: отиде си един достоен човек, българин, демократ!



"Гадове! На 90 години на улицата ме изкараха. Вместо да си гледам старините, аз крещя на улицата с младите "Оставка!" Дойдох си тук, защото мислех, че нещата са се променили, но не, същите комунисти ни управляват. Много е тъжно това, но до последния си миг ще викам срещу комунизма!"

Мислех да пиша за моите здравословни проблеми, когато научих, че вчера си е отишъл бай Иван. И нещо ме загложди, загорча, защото в Пловдив си отиде един от най-истинските антикомунисти, които познавах през живота си. А днес бившия „син” кмет на града Спас Гърневски чел хумористични стихчета пред Общинския съвет??! Най-весели били „сините” кметове, воглаве с Иван Тотев (Маминия). Българска, нашенска, пловдивска съдба… Гадна и мръсна.

Иван Щерев се ражда през размирната 1923 г и още като ученик става член на младежката ратническа организация и нейния ученически клон А-5, а после преминава в Българските национални легиони с водач Иван Дочев. След кратко обучение е определен за Пловдив като член на нейното крайно крило и получава нелегалното име Янко. Става водач на бойна група. Следват доста разправи с ремсовите групи в града, арестуван е през 1943 и 1944 г., а след 9.09.1944 г. е въдворен в лагера Богданов дол, Пернишко. Следва бягство и нелегален живот, отново залавяне и доживотна присъда, която изтърпява в Сливенския централен затвор. При преместване на политическите затворници в Плевен трима успяват да избягат. Сред тях е и бай Иван. По случайност успяват да преминат границата и в края на 1949 г. попадат в емигрантски лагер в Турция, след това бай Иван емигрира в Австралия, после се отзовава в Нова Зеландия, където изкарва цели 53 години, води дълги години живот на български антикомунист, емигрант и въжделеещ за съдбата на Родината си: „Все си мечтаех, че ще се организираме и нахлуем в България, ще поведем отново въоръжена борба срещу БКП…”Завръща се за кратко в началото на 90-те, а за постоянно остава в България през 2004 год. и става един от най-дейните членове на Съюза на репресираните. Прочети ДО КРАЯ >>>)

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Пловдивчани запомниха този възрастен човек щото често, почти всеки ден в продължение на година го виждаха Главната улица, със своята подвижна усилвателна уредба, с микрофона, с масата, на която събираше подписи против мафията и правителството на Орешарски, с плакатите, лозунгите, които носеше, а на демонстрациите вървеше най-отпред. Научих, че е починал, Бог да го прости: отиде си един достоен човек, българин, демократ!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: