Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 октомври 2014 г.

За първото излъчване на предаването "НА АГОРАТА с философа Ангел Грънчаров"



Публикувам своето писмо до Евгений Тодоров, ръководител на Пловдивска обществена телевизия - във връзка със започващото от този четвъртък предаване със заглавие НА АГОРАТА с философа Ангел Грънчаров:

Здравей, Евгений,

Аз си мисля за темата на първия випуск на предаването. Понеже е едно начало, начало на нещо, което е ново по замисъла си, ми се вижда за подходящо да разкажа накратко как аз разбирам идеята си за такова предаване (щото на "агората" или на "площада", на "улицата", както сега го наричаме в наше време все по-силно започва да се чува гласът, въпреки че днешните "народни събрания" обикновено се ограждат от улицата с железни огради и с кордони от полиция), пък после да разговарям с граждани, обаждащи се по телефона, те да кажат те мнението и възприятието си, да дадат свои предложения за теми на предаването, какво именно искат да видят, какви теми ги вълнуват и пр.

Ако желаеш може, понеже съм новак във воденето на телевизионно предаване, ти да ми бъдеш първият събеседник, един вид партньор, събеседник в разговора, да обсъждаме двамата идеята за едно такова предаване, малко да си сменим ролите - в сравнение с както е било досега (аз съм бил гост, а ти - водещ); също ми е интересно да разбера как ти ще възприемеш и коментираш моите намерения. Утре, в понеделник, имам разговор и с един интересен млад човек, бивш мой ученик, завършил право, ако той се съгласи да участва, може и него да включим.


А иначе аз смятам да подготвя списък с теми и проблеми, които ми се ще да бъдат обсъждани в предаването "НА АГОРАТА...", да се види профила и акцентите. Един вид искам да поставям по-сериозни ("философски", сиреч най-важни, същински и същностно човешки) проблеми, примерно нравствени, психологически, духовни, културни и пр., които обикновено в медиите се отбягват - или пък се разглеждат крайно повърхностно. Това е в общи линии, ще гледам утре вечерта да съм готов да ти пратя подробностите - и да имаме яснота какво точно ще бъде представено в първото излъчване на предаването в четвъртък.

Хубава вечер!

С поздрав: Ангел Г.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ето линк за директно онлайн гледане на ПО-тв - в случай че не сте от Пловдив или доставчикът ви не предлага тази телевизия в списъка от доставяни канали. На сайта на телевизията също има плейърче за онлайн-гледане на ПО-тв.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Успех!

Анонимен каза...

Кръстете предаването така: НА АГОРАТА с грандомана Ангел Грънчаров :)))))))

Анонимен каза...

Ами ще съжалява Е.Тодоров за това, че е поканил Ангел Грънчаров в телевизията си ама проблемът си е изцяло негов - вкара си таралеж в гащите.....