Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 октомври 2014 г.

А бе, хора, Б.Борисов да не взе да го избива на национал-комунизъм от путински тип?



Това също не е зле да се види, другарят Путин също често позира на мотоциклет:



Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

8 коментара:

Анонимен каза...

Мога само да повторя, че обсесивно се фиксирате върху отделните личности в посткомунистическата политика, което напомня мита за пещерата на Платон. В действителност всички тези „политици“ са само сенки и марионетки и не са интересни, докато истинските управници се крият. За съжаление политическите анализатори не полагат никакви усилия да разкрият тези скрити управници и механизмите, които използват, за да вземат и прокарват решенията си. Докато това не стане, посткомунистическите стратези ще продължат да си разиграват коня, сервирайки на шашнатите избиратели все нови „партии“ и „политици“.

Анонимен каза...

Например бившият украински президент Леонид Кравчук, стар номенклатурчик, познаващ добре СССР и КПСС отвътре, преди време направи по украинската телевизия следните показателни разкрития:

„Ситуацията в Русия е такава, че не един или двама души управляват страната. Путин и Медведев не определят съдбата на Русия и света. Друга група определя политиката. Тя стои една степен над Путин и Медведев. Техните имена още не се знаят, но това в факт. Поради това няма значение дали Путин ще кандидатства за още един мандат или ще се оттегли. Ако образите на Путин и Медведев се снемат от Руския орел, Русия пак ще продължи да следва същата политика.“

Можем да приемем, че същото, разбира се, в умален мащаб, важи и за България, като българското секретно Политбюро работи под «общото методологическо ръководство» на руското Политбюро, също както преди 1989.

Само че на подобни мои постове обикновено няма реакция. Хората явно се задоволяват с прости, повърхностни обяснения. Не така обаче функцонира посткомунистическата политика. Аз например горя от желание да разбера кои са тези скрити «стратези», но на повечето хората това явно им е безразлично, респ. те дори не стигат до идеята, че зад публичната политика може да има и нещо друго.

Ангел Грънчаров каза...

Моя милост не споделя конспиративистката "мъдрост"...

Ангел Грънчаров каза...

Понеже тя нищичко, абсолютно нищичко не променя в ситуацията на упражняването на властта: дали Путин или някакъв си неизвестен ни и тайнствен субект Х държи реалната власт в ръцете си, това изобщо няма никакво значение, това нищичко не променя; важен е характера на тази власт и начина на нейната употреба. Вие подменяте същинския проблем с конспиративистки псевдопроблем...

Анонимен каза...

Напротив, това представлява не само умозрителен, чисто „научен“ интерес, а има важни практически, прагматични последици. Така например западните анализатори в момента са се впуснали да правят психологически портрети на Путин, надявайки се по този начин да успеят да предвидят следващите му ходове. Ако обаче не той, а скрита група „стратези“ определят руската политика, това са напразни усилия, понеже тя не се диктува от неговите нагласи, вкусове и предпочитания. Също така Западът сега налага санкции на лица, които си мисли, че представляват „обкръжението“ на Путин, разчитайки, че в един момент те ще се обърнат против него и той ще бъде принуден или да смекчи курса си, или да се оттегли. Но ако Путин е само инструмент на руския управленски кръг, подобни напъни няма да имат никакъв ефект. И това са само два примера.

А иначе какво конспиративистко има в твърденията ми? Вие сериозно ли вярвате, че България се управлява от Министерския съвет? Та нали всички наляво и надясно тръбят, че в България има „олигархическа система“! А какво значи „олигарси“? Това значи, че страната не с управлява от официалните институции, които са само фасада, а от „група (влиятелни) хора“. Само че тези „олигарси“ при цялата разнопосочност на интересите (неслучайно любимото им занимание е да се разстрелват взаимно) трябва да имат някакъв механизъм за постигане на консенсус по най-важните решения, напр. кой ще е премиер или президент. Или Вие сериозно вярвате, че състава на бъдещото правителство се решава на „преговорите“ между партиите в момента? Впрочем елементи на олигархия присъстват във всяка политическа система, ако засилим краските, можем да кажем, че и демокрацията е форма на организиране на олигархията. Днес например мнозина сериозни анализатори са на мнение, че американският президент до голяма степен е подвластен на олигархията от Уолстрийт и в това има голяма доза истина. Дори властта на Сталин не е била неограничена и той все пак е трябвало да се съобразява донякъде с интересите на влиятелните номенклатурчици-олигарси.

Преди 1989 системата беше по-прозрачна, а именно знаеше се, че управляват Генералният секретар, Политбюро и ЦК на БКП, а МС е само изпълнителен орган, а НС украса. Днес положението е аналогично, само дето не знаем кой влиза в Политбюро.

Ангел Грънчаров каза...

Конспиративистът, разбира се, няма как да осъзнае или пък да признае конспиративизма си - щото той е част от него, от неговата същина, начин на мислене и пр. По същия начин слепият по рождение, предполагам, няма как да има представа за това що е светлина. Ето че конспиративизмът ви заведе до "логичния" кагебистки извод: че комунизмът бил много по-демократичен и "прозрачен" от капитализма и пр. Че всички са маскари и пр. Сам не се усещате как прокарвате угодните на КГБ тези, което говори за сериозен дефект на мисленето. Щото КГБ служи на лъжата и на мрака. Затова.

Анонимен каза...

Глупости, никога не съм стигал до подобни абсурдни заключения. Дори най-несъвършената и лоша демокрация е за предпочитане пред комунистическия режим или някакъв друг вид диктатура, но трябва да признаем, че идеални и съвършени общества няма. Вие обаче имате склонността да си затварят очите пред този факт и да идеализирате демокрацията.

Интересно ми е как обяснявате, че независимо от всички избори в България, които при това с изключение на 1994 винаги завършваха с разгром на БСП, реформите в България не напредват, нещо повече: особено след 2001 олигархичната система се утвърждава с пълна сила. Обяснението е едно: независимо от формалния изборен резултат управлява една и съща посткомунистическа олигархия и това го знаят вече дори малките деца, но явно не и Ангел Грънчаров. За това прозрение не са нужни някакви особени интелектуални усилия. Единственото, което трябва да се доуточни, е какви са формалните механизми, чрез които действа олигархията, но в това няма нищо конспиративистко.

Да, правителствата на Филип Димитров и Иван Костов представляват известно изключение, но в тези случаи обяснението според мен е, че „стратезите“, които не са богове или свръхчовеци, поизпуснаха контрол.

Впрочем и сега, когато БСП спечели само 15%, и то с купените гласове, а реално едва ли повече от 10%, не се забелязва никакво безпокойство у посткомунистическата мафия, която така или иначе има червен генезис. „Десните антикомунисти“ от ГЕРБ дори водят преговори с БСП за евентуална коалиция! Това може ли да ми обясните какво значи, но моля без „конспиративизъм“?

Какво угодно на КГБ има в това, че разобличавам неговите методи, само Вие си знаете.

Ангел Грънчаров каза...

Вижте какво, аз за разлика от Вас не желая да управлява комунистическата мафия-олигархия, но Вие така усърдно пропагандирате този възглед, че това не оставя никакво съмнение в пристрастието Ви да се случи точно така. Също така бих Ви посъветвал да не говорите от мое име, какво зная аз, какво мисля и пр. ще го кажа аз самият, не Вие, също така и не малките деца, с които взехте да ме сравнявате, което ясно показва, че спрямо моите позиции изпитвате доста силен, ала все още тих бяс.