Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Путинска Русия е заплаха не само за България, но и за цяла Европа




Кремъл харчи стотици милиони, за да спечели общественото мнение в ЕС

Русия представлява заплаха не само за Балканите, но и за цяла Европа. А колкото до България - там Кремъл отдавна вече оказва масивен натиск. Тази своя позиция изразява в интервю за Дойче веле германският разследващ журналист Юрген Рот.

Той аргументира тезите си с факта, че според него, политиката на Кремъл е станала съвършено непредвидима, доминирана от лъжи (например във връзка с окупацията на Крим или присъствието на руски войници в Източна Украйна), а Владимир Путин постъпва непредсказуемо във всяко отношение. Новите му имперски амбиции, които се разпалват от съветници с авторитарно-националистически възгледи, също говорят за това, че вече никой не може да се доверява на думите на руския президент. От тази гледна точка Русия вече е опасност не само за балканските страни, но и за цяла Европа.

... Руската пропаганда е насочена към онези граждани на Европа, които са привърженици на авторитарния национализъм. Колкото и да е странно, тези хора се подвизават както на крайно дясната политическа сцена, така и в лявата периферия. В този смисъл няма да сбъркаме, ако признаем, че в момента Европа сякаш е някаква политическа лудница. В твърде много глави здраво се е загнездила ирационалността в комбинация с вируса на идеологическото заслепение. Тези хора наистина вярват, че западните медии се командват от Вашингтон и/или ЦРУ, че им се налага някакъв антируски курс.

Навремето националсоциалистите създадоха образ на врага в лицето на „еврейско-болшевишко-плутократичния световен заговор”. По същия модел днес се налага образът на някакво "световно правителство”, направлявано от Вашингтон, което се опитвало да заграби цялата власт и на което можел да се противопостави единствено непреклонният Путин. За съжаление критичното и диференцирано мислене в момента сякаш не е на мода”, коментира немският журналист.

Според него в България към всичко това се добавя и още едно утежняващо обстоятелство: медийната свобода не е на особено високо равнище, тъй че информационната война, която води Кремъл, попада на особено благодатна почва.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Анонимен каза...

Путинска Русия е заплаха не само за Европа, а за целия свят, макар че нейните амбиции наистина са насочени главно към Европа. Само че за да бъде хегемонията й пълна, тя трябва да се разправи най-вече с Америка. Без Америка Европа би станала лесна плячка на Русия. Всъщност Русия и Китай вече са си поделили света след мечтаната окончателна победа: Русия получава Европа, Аляска, части от Канада и може би Близкия Изток, Китай взема Съединените щати, остатъчна Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия, за Латинска Америка не съм сигурен.

Анонимен каза...

Латинска Америка е за рептилите, истинските господари на цялата конспирация. За техните съдружници Сивите остава Луната. Само Македония ще е независима, понеже е на 70 000 години.
~ Развеселен

Анонимен каза...

За човека от улицата това може и да звучи весело, несериозно, утопично и дори безумно, но има достатъчно индикации, че стратезите в Кремъл се стремят към нещо подобно, а дали и как могат да го постигнат, е вече друг въпрос. Факт е, че западните демокрации не бяха в състояние да победят една сравнително малка хитлерова Германия, какво остана да се противопоставят на обединената мощ на Русия и Китай. Така че няма принципни пречеки пред една евентуална световна хегемония на Русия и Китай, особено ако Западът продължава да спи и да не забелязва явните приготовления в това отношение, вкл. военни, на Москва и Пекин.

Анонимен каза...

А за Македония ще добавя – ке додадам дека не е на 70 000, туку на седумдесет и седум иляди години, а првиот човек е бил македонец – хаха.

Bacho Кольо каза...

"Русия представлява заплаха не само за България, но и за цяла Европа"

Вижте сега какво е това - манипулация от най-долнопробен, грънчаровски вид.
Мисълта се разделя на две части: "Русия представлява заплаха не само за България ..." т.е. приема се за доказано, че Русия е заплаха за България и се добавя вече и новото "...но и за цяла Европа" . С една дума още не е доказано, че представлява опосност за Европа, но това, че Русия е опастност за България, не подлежи на съмнение.
Ето ви друга мисъл, използваща същата конструкция:

"Грънчаров е не само нагъл лъжец, но и доказан фашизоид"

Какво ще рече това? Грънчаров е лъжец /вие всички много добре го знаете. Всеки който е чел неговите антрефилета го е хващал десетократно да се оплита в лъжи!/ но , сега ще ви кажа нещо, което може би не знаете, той е и фашизоид.
Как е? Хареса ли ви? За Грънчаров - по грънчаровски!

Ангел Грънчаров каза...

Колю, не се напрегай прекалено да мислиш, че ще ти се скъса некоя жила в единствената клетка на главния ти мозък! :-)