Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 30 януари 2015 г.

Предвид санкциите на "проклетия Запад" руснаците успяха да създадат първия чисто руски компютър



:-)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Не са така прости нещата. Русия, респ. СССР никога не са били водещи във високите технологии, но комунистическият режим имаше възможност да насочва концентрирано ресурси в избрани области и затова Съветският съюз имаше, а Русия има сега някои върхови технологии в космическата област и въоръжението например. Природните богатства са благо и проклятие едновременно. При 2% от световното население Русия притежава 25-30% от световните природни богатства, така че суровинният характер на руската икономика не е учудващ. Руснаците просто няма защо да се напрягат да създават технологии, защото могат да живеят и от продажбата на суровини. В подобно положение са и арабските нефтени държави.

Но нещата не са така прости, защото добивът на суровини все пак изисква разработването на технологии, така че руската икономика не е толкова примитивна, както някои си мислят. Въобще като цяло Русия, за разлика от Америка, все още има някаква икономика, докато Америка се е деиндустриализирала и е една куха шушулка, намираща се пред колапс. Опитите да се купи нещо в магазините Made in USA ще са напразни, защото няма такива стоки. От Америка излизат само шарени хартийки, наречени долари, т.е. инфлация. За сметка на това българите всеки ден потребяват руски стоки от рода на нефт и газ.

А санкциите срещу Русия са нож с две остриета, защото имат отрицателно обратно действие и срещу самия ЕС, който се намира на ръба на пропастта и само малко му трябва, за да падне в нея. Затова европейците трябва да са много внимателни с налагането на санкции. Русия може да издържи известно време на натиска, но за Европа това е много съмнително. При това Русия още не е задействала „главните сили“, т.е. засега се въздържа от въвеждането на мащабни санкции от своя страна спрямо Европа. Ако го направи, много бързо може да постави Европа на колене.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебисткий прогагандисткий идиот, изглежда не съзнаваш колко си смешен с тъпите си твърдения и коментари, което говори, че ограничеността ти е чрезмерна. Америка била нямала икономика (въпреки че нейната икономика е най-мощната в света!), а Русия била имала икономика, смешнико, спри с идиотщините си, че ще ни задавиш от смях! :-) Егати шегаджията!

Анонимен каза...

Кой знае защо за Ангел Грънчаров всички несъвпадащи с неговото мнение гледища и невписващи се в неговия светоглед анализи му се струват пропаганда на КГБ – защо именно на КГБ, а не на MI5 или на ДАНС или ЦРУ например, само той си знае.

Колкото до моите твърдения, те съвсем не са голословни и са предназначени за мислещите хора, а Вашите коментари само издават некомпетентност и неосведоменост. Америка има голям БВП, което значи, че има голямо потребление и това е неспорим факт, защото при 4% от световното население САЩ имат 18% от световния БВП и 40% (!!) от световното потребление. Дори само тези цифри показват, че в американската икономика има нещо дълбоко сбъркано и страната живее далеч над възможностите си. Ето защо каквото и да се говори за икономическата мощ на Америка, истината е, че въпреки формално високия БВП тя е неспасяемо задлъжняла и деиндустриялизирана, докато Русия, макар и с по-скромен БВП, е най-големият световен енергиен център и има много малък дълг към БВП. Америка има обаче нещо много важно: печатницата за долари и именно това й позволява да се държи над водата против всяка икономическа логика.

Впрочем Русия (и Китай) още не са задействали главните си икономически оръжия, това вероятно предстои и тогава ще се види колко струва в действителност американската икономика. Достатъчно е Русия и/или Китай да се откажат от долара във външната търговия, и Америка ще колабира.

Ангел Грънчаров каза...

С плоски и изтъркани кагебистки глупости мен не можете да ме впечатлите :-) КГБ от много години вещае "гибелта" на Америка, откак се помня слушам и чета тия кагебистки идиотщини, но ето, Америка не загива и продължава да просперира. Загина СССР :-) Загина и комунизма. Гробокопачите на Америка си изкопаха с лъжите си своя собствен гроб. И въпреки това не са поумнели. Ето, дарогой таваришч пропагандист-агитатор на комуно-кагелистката премъдрост, Вие лично не сте поумнял и още продължавате да проповядвате досущ същата комуно-кагебистка премъдрост, а именно, че САЩ щели "съвсем скоро" да загинат, а пък СССР, пардон, Русия щяла била "ей-сега" да победи и светът да почне да блаженства под руско-кагебисткото робство. :-) Спасението на света обаче се корени в този същия кагебистки олигофренизъм, продължавайте да проповядвате всичките тия идиотщини, много е радващо това, че още сте на нивото на идеологията на комунистите, каквато тя е била примерно през 30-те или 50-те години на ХХ век. Мисленето на Вашия идол Путин е на същото допотопно идеологическо ниво, сиреч, мисленето му също като Вашето е повредено в корена му...

Анонимен каза...

Аз се въздържам от оценъчни съждения и анализирам обективно. Не знам дали светът ще блаженства под хегемонията на Русия, но тя вероятно ще стане факт, също както колапсът на Америка, и то много по-скоро, отколкото си мислите. Светът се намира в преломен момент и геополитическите пластове се разместват неудържимо. Водете си дневник, защото живеете в драматични и интересни времена и един ден ще има какво да разказвате на поколенията. Впрочем аз този момент сега го предвиждах още преди 19 години и той настъпи.

Ангел Грънчаров каза...

Вие сте нещо като щатна кагебистка пророчица и ясновидка, така ли? :-) И затова знаете какво ще настъпи? :-) С духа на Ванга ли общувате? :-) Или с духа на другаря Ленин? :-)

Между другото аз и водя дневник, това е моят блог. Вие защо не си водите, защо се криете като страхлив и подъл мишок?