Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Гръцката формула за вечно блаженство и безкраен празник: яжте здраво и никога не си връщайте заемите на изедниците, дето са ви ги дали!




Ако Ципрас извади съседите от батака, без да вкара ЕС в него; ако Путин подкара онази песен на Висоцки - все не так, ребята; ако ИД вземе кредити от Израел, САЩ и Световната банка, за да финансира програмата си за разпространяване на разума и знанието по света, а после чинно си ги върне...

Още утре ще развея червено знаме пред банката, дето ми даде пари за апартамента, а жената и децата ще пратя да веят пред другите ми кредитори. Нереалистично е някой да си помисли, че ще платя дълговете си към тях по няколко причини:

1. Те са лихвари-изедници, подмамиха ме да взема пари, без и дума да обелят за някакво си връщане.

2. А сега искат да връщам.

3. Аз нямам никакви пари, защото съм беден.

4. Парите, които нямам, искам да си ги харча от мъка по кръчмите, а не с тях да пълня гушите на гадните капиталисти.

5. Всеки има право на щастие, а според мен човек е по-щастлив, когато не си плаща дълговете, отколкото когато си ги плаща.

А ако някой се чуди как ще се отнесат самите кредитори към мен, какво ще последва от развяването на червени знамена и издигането на човеколюбиви лозунги – лесно е:

1. Те са разумни и ще искат да преговарят.

2. И аз съм разумен, затова ще искам да ми платят, за да преговарям.

3. Но аз съм много по-разумен - ще преговарям да ми опростят изцяло дълговете, а ако те искат да преговарят само за частично опрощаване, няма да преговарям.

4. Обаче и като не преговарям, пак ще искам да ми платят, защото с ината си не ми дават възможност да преговарям.

5. А накрая ще ги накарам да се червят пред лявата и прогресивна общественост, защото аз съм горд демократ, а те са жалки глобалисти и диктатори.

Както се сещате, цялата тази смела и новаторска идея ми хрумна от нещо съвършено просто – изявлението пред ВВС Евклидес Цакалотос, говорител на управляващата в Гърция партия СЕРИЗА, в което той каза: „Нереалистично е да се очаква, че Гърция ще изплати изцяло своите дългове”.

Това поражда много въпроси. Чудя се например дали и доколко е било реалистично Гърция тогава, когато е получавала кредитите, да очаква, че изобщо ще ги получи, ако и в онзи момент е било чак толкова нереалистично да се очаква, че ще си ги плати изцяло. Или ако гърците още тогава са го казали пред кредиторите ясно.

Чудя се също какво ще се случи, ако кредиторите, както е нормално да се очаква, сега кажат – ами ние вече преговаряхме, постигнахме споразумения максимално изгодни за вас, не за нас, имаме подписани договори, така че повече отстъпки няма.

Тогава Гърция, начело с партията, която си избра, ще има само две опции – да завърти печатницата за пари и да се докара до просешка тояга за броени месеци или да похлопа на кремълските порти.

Да, руснаците сега също са в тежка криза, която ще става още по-тежка. Но кинти за да пазарят такъв изгоден лапнишаран, който може най-после да им осигури отдавна бленуваното трайно военно присъствие в Средиземно море, те винаги ще намерят. Ако трябва, Путин ще бръкне в личните сметки на някои назначени руски милиардери и пак ще даде, колко му е. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

8 коментара:

Анонимен каза...

"Не е луд този, който яде зелника, а който му го дава"
А сега и да си го плащал, нали?
Теодоро Зоис бил много хитър и сега няма кой да ни намери и за нас зелник! Облизвайте се и мечтайте за светло бъдеще, нали сме най-умната нация в света!

Анонимен каза...

Аз не познавам случай, в който изпаднала в криза държава да е била спасена от лява партия. Някой може ли да ме опровергае?

Rumen Staykov

Анонимен каза...

Гърция е особено драстичен случай, но трябва да признаем, че повечето стари демокрации начело със Съединените щати са в същото положение – и те живеят на кредит над възможностите си и всяко дете знае, че тези кредити никога няма да бъдат върнати, защото те имат това качество, че растат по-бързо, отколкото плащанията по тях.

Противно на това Русия има много нисък дълг към БВП, само 13%, и макар и не идеална, но една икономика, която е далеч от разпад, докато англосаксонските страни са се деиндустриализирали и непродуктивният финансов сектор играе непропорционално голяма роля в икономиката им. Запитайте се дали е възможно една страна да функционира само на базата на хамбургери и холивудски филми като Америка. Отговорът е очевидно не. За сметка на това Русия произвежда и изнася газ, нефт, суровини, дърво, селскостопанска продукция, турбини и машини за ВЕЦ, атомни реактори, тръбопороводи, оръжие и т.н. Америка обаче експортира шарени хартийки, т.е. долари, т.е. инфлация. Така че басните за примитивността на руската икономика са до голяма степен преувеличени, още повече че в момента няма страна на света без икономически проблеми.

Мисля, че от прагматична гледна точка правилно действат онези страни, които вече се преориентират към Русия, която заедно с Китай ще е новият световен хегемон след залеза на САЩ.

Анонимен каза...

какви рубли бре? Целият резерв на Путин е колкото дългът на Елада. Нали не си представяте, че Мамаша ще си даде паричките, за да могат маляките да пият студено узо?

Ангел Грънчаров каза...

По-горният анонимен другар има добрината отново да ни развие смехотворната гледна точка на КГБ към разглеждания проблем...

Анонимен каза...

Гръцкия фарс Сириза е просто блъф с кредиторите - национална стратегия!

Опитват се да си намалят задълженията. Колкото и да изклинчат, все е кяр. За Гърция, Сириза е просто политически консуматив.

Казано иначе - Намалете ни дълга и ограниченията или се самоубиваме! А вие после си търсете парите от умрял.

Julian Markov

Анонимен каза...

Поредният неадекватен пост на Ангел Грънчаров, който или не може, или не иска да разбере сериозните коментари, респ. съвсем ненужно ги политизира, като навсякъде му се привиждат КГБ, конспирации и подобни. Интересно защо все КГБ му е в главата, на мен би ми било интересно да чуя и гледната точка на ЦРУ или на Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó Guójiā Ānquánbù (китайските служби) или на индонезийските служби например по въпроса. Каква е тази фиксация върху КГБ?

Ангел Грънчаров каза...

Другарю кагебистки агитатор-пропагандист, не се напъвай да се правиш на умен или на хитър, не се получава, не ти е по силите... издишаш отвсякъде, трябва да ти отнемат службата поради крещяща некадърност. Апропо, с конспирации ний не се занимаваме, те са твоя привилегия.... правиш най-смехотворните нескопосани канспирации от рода на тази, че САЩ, видите ли, "съвсем скоро" щели били да загинат, а пък Русия щяла била да стане световен хегемон :-) Не чувстваш ли колко си глупав?! :-)