Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 февруари 2015 г.

Борбата за справедливост продължава



Днес, 25 февруари излезе решението на Районен съд в Пловдив, XV състав по заведеното от мен съдебно дяло за отмяна на заповедта за уволнението ми по куриозния мотив "пълна некадърност", "изцяло негоден за системата", "не става за учител" и пр.; е, съдия Валентина Иванова е решила да отхвърли моя иск. Което означава, че дялото минава да се гледа на Окръжен съд, непременно ще бъде обжалвано това решение от моя милост. Всъщност от тази гледна точка не е интересно толкова решението на Районен съд, щото и в двата случая то пак щеше да замине да се гледа в Окръжен съд. Не съм чел обосновката на съдията, нямах време за това, тия дни, като получим препис от него, ще го изчета и ще го коментирам. В този смисъл е напълно прав анонимният коментиращ, който от два дни, даже още преди да излезе решението на Районен съд, ликуваше, че директорката на ПГЕЕ-Пловдив била спечелила дялото; ето днес какво е написал в тази връзка:

Грънчаров честито! Губиш делото, поздравления! Госпожа Анастасова бляскаво спечели и доказа пред съда твоята некадърност! Повече никога няма да бъдеш учител не само в тет Ленин, но и в никое друго училище! Справедливостта възтържествува! Смири се и иди си потърси работа в обществената чистота като метач на улиците!

Оригинално понятие за "справедливост" имат някои хора, спор в това няма. Както и да е. Факт е, че борбата за справедливост ще продължи, въпреки всичко. А ето сега и моят импровизиран коментар във видеоформат веднага след като научих за решението на съда:



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

20 коментара:

Анонимен каза...

Гражданското образование е образованието на живота - не можеш да го отделиш в предмет. То се усвоява от отношенията и практиките в институциите (вкл. училището) и обществото. При положение, че си в пирамидална бюрократична структура, която те учи на тоталитаризъм, какъв предмет за гражданско общество ще ти преподават?! Поредната бутафория.

Gayane Minassian

Анонимен каза...

этого и следовало ожидать... когда по каким-то причинам нельзя сказать правду по сути - цепляются за формальные вещи... В этом случае никак нельзя пропустить срок (дату) подачи касационной жалобы в окружной суд. Однако, в конечном итоге никакая госпожа (да и какая она госпожа вообще?!) не будет иметь право на манипулирование истиной и ее общественное и судебное осрамление - возможно и в общеевропейском масштабе - не за горами... Пускай ждет и в этом ожидании боится своего позора...

Constantine Raida

Ангел Грънчаров каза...

Спасибо за отношение, дорогой друг Константин! У нас есть такая пословица (перевожу буквально): "Ворон ворону око не вадит", в смысле не будет вытаскивать его глаз. (Не знаю поняли ли меня из-за перевод?) Обидно то, что ответная сторона не постаралась дать каие-либо аргументы и доказательства, нет, я сегодня буду опубликовать их защитную речь, там ничего такого нет; и все таки судья присудила им дело. Конечно, мы будем жаловатся в Окружной суд. Потом, если понадобится, в Верховном. А в конечном счете - и в Европейский суд. Борьба за справедливость будет продолжатся до восцарения самой справедливости. Мой друг (он тоже философ) вчера вечером позвонил и предложил в создавшейся ситуации пожаловатсь в правозащитную организацию, в Болгарском хельзингском комитете. Будем боротся. Дело не в том, что меня таким образом лишили преподавательских прав. Дело в том, что это поругателство над законом...

Анонимен каза...

Ангеле, борбата продължава! Не може да ти отнемат правото да работиш по специалността си. Трябва ти квалифициран и опитен в такива дела адвокат

Тодор Марков

Ангел Грънчаров каза...

Адвокатът ми е много добър, много опитен и направи максималното - и дори свръх това. Тук проблемът не е в това, че другата страна е успяла да даде някакви свръхостроумни и силни доказателства, интересното е, че другата страна не се постара да даде каквито и да било доказателства! Или това, което те дадоха като "доказателства", бяха на нивото на махленски клюки. (Аз днес ще публикувам защитната им реч, като илюстрация, тя е шедьовър в това отношение!) Нали знаеш поговорката: "Не е важно да си намериш добър адвокат, важно е да си намериш познат съдия!", ето, тук явно се задейства този принцип. Жалкото е, че съдията не се постара да защити някак авторитета на институцията. Това е най-жалкото. Но тия неща изглежда у нас вече съвсем не важат даже и за съдиите. Както и да е. Ще обжалваме на по-високата инстанция, в Окръжния съд. Борбата продължава, нямам никакво намерение да я прекратявам - и съм изпълнен със силен борбен дух. Никакво малодушие не ми е присъщо в този момент! :-)

Анонимен каза...

Получи си заслуженото Грънчаров прояви капка достойнство и престани да плачкаш!!!!!!!!!! Ето и съдът доказа че си некадърен и че госпожа Анастасова е права помири се и се успокой, приеми това нещо като факт, като истина. Нали твърдиш, че уважаваш истината ето сега е моментът да го покажеш. Не се дръж като малко дете! Още по-дълбоко затъваш в субективизма си. Спри се! Не обжалвай. Иди си намери някаква работа да си изкараш старините. Няма недостоен или обиден труд. Защо се натискаш да се върнеш в нашето училище?! Не ставаш за учител ето доказа ти го съдът даже, примири се! Повече няма да бъдеш учител осъзнай това!!!!!

Госпожо Анастасова поздравления за Вашата победа, която е победа и за справедливостта! Вие сте героиня понесохте толкова много обиди държахте се достойно и ето сега постигнахте своето. Грънчаров повече няма да припари не само в нашето училище но и в никое друго. Заслугата е Ваша, поклон за стоицизма Ви! Нашият сплотен около Вас колектив, любима госпожо директор, Ви поздравява за заслужената победа!!!!!!!!

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, случилото се е неизбежен етап от Вашата борба. Това, което е решила съдията, се очакваше. Познавам съдия В.Иванова. Тя друго и не може да реши. В случая е в сила поговорката "Търколило се гърнето, намерило си похлупака" искам да кажа, че каквото е директорката Анастасова за образователната система, абсолютно същото е съдия Иванова за правосъдната. Както на Анастасова не и пука за авторитета на образователната институция, така и на съдия Иванова изобщо не и пука за авторитета на съда. Но на ниво Окръжен съд, вярвам, ще получите справедливост - понеже няма как да минат там наистина смехотворните "доказателства" на Анастасова. Както завинаги се опозори тази същата Анастасова, по същия начин се опозори и съдия Иванова като възприе тия нейни смешни "доказателства". Делото Ви се очертава да бъде знаково и за двете системи, и за образователната, и за съдебната. Вярвам в успеха Ви в крайна сметка! Кураж, прав сте и затова и правосъдието в крайна сметка ще застане на Ваша страна.....

Анонимен каза...

Мисля си да напиша едно предложение до проф. Иван Илчев, ректора на СУ (или пък до министъра на образованието и науката) на посочената г-жа съдия Валентина Иванова да даде право да раздава дипломи за философи по предложение на г-жа Стоянка Анастасова! :)))))

Анонимен каза...

Уважаема госпожо Анастасова и аз Ви поздравявам за победата Ви! Прекланям се пред Вашата твърдост в борбата с деградиралия Грънчаров, който застраши статуквото в нашия колектив! Но благодарение на Вас тази опасност е елиминирана. Завинаги! Поклон и почитания!

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, кураж! Знам, Вие сте умен човек и вероятно добре разбирате, че с тази "победа" Вашите врагове още повече затъват в тресавището на абсурда, в което имаха неблагоразумието да нагазят. Аз Ви съветвам да направите нужното да ЗАГУБИТЕ делото и на трите инстанции - та да можете след това да ги осъдите в Страсбург, в Европейски съд така, че да им държи влага докато са живи! :-) Убеден съм, че ще успеете! Бог си знае работата и ще видите, че всичко, което се случва, е за добро!

С уважение: Георги Михайлов, Ваш ученик от гимназията в Своге

Анонимен каза...

Грънчаров, защо не ми допускаш коментарите?

Анонимен каза...

каквото и да правиш, това дело няма как да го спечелиш!
Но с тези писанки ще бъдеш ми се струва осъден и от съдията, ако продължаваш да пишеш такива глупости.
Ти нямаш качества да бъдеш учител и трябва да приемеш този факт

Анонимен каза...

Този коментар по-горе го е написала самата другарка Анастасова, Ангеле :))) Благоволила е да се изкаже като истина от последна инстанция :))) Каква чест!!!!!!

Анонимен каза...

Здравей Ангеле,

Там по твоята любима Русия има една кукличка, наречена НЕВАЛЯЖКА. Колкото и да опитваш да я събориш тя все се изправя!
Мисля си, че това е символ на истинския борец. Не е важно че загубваш едно сражение, важното е да спечелиш войната!

Понеже гледах разходката ти в новия край на Главната и чух разсъжденията ти след като си разбрал за случилото се, ми се стори, че ти не вярваше, че може да съществува такава голяма несправедливост!

Френският посланик много "тактично" ги нарече "гнилите ябълки" на съда!

Сега на тебе ти се случи да гризнеш една от тях...

Бъди себе си и ще постигнеш справедливост, убеден съм в това, пожелавам ти го!

Анонимен каза...

Не съм Анастасова.Но с интерес следя това дело.Нямам нищо общо и с образованието.Не познавам нито Грънчаров нито директора, но съм сигурен, че справедливостта възтържествува.Ангеле, спри да ръсиш глупости.Ако прочетеш всичко,което си написал ще видиш, че си противоречиш.Казваш, че си бил много спокоен преди очаквания резултат от делто,т.е. когато си чакал решението-гледах материала,който си заснимал, а пък в писанията си пишеш, че си в напрегнато очакване за изхода от делото.Кое е вярно?В коментарите си пишеш, че разноските по делото не са малко , а във филмчето си говориш, че адвоката ти води делото безплатно.
Ет, виждаш ли как си противоречиш.не помниш какво си казал.Така говориш винаги и действаш.знаеп ли хората,който не помнят какво говорят и бръщолевят различни тези са ........

Ангел Грънчаров каза...

Мила другарко, лъжете - или сте се объркала нещо! Или така Ви се е сторило. Плащам си на адвокатите, бъдете спокойна, никъде не съм казвал, че безплатно ми водят делата. Не сте дочула, най-вероятно. Заблудила сте се. Или пък лъжете. Не е хубаво да се лъже. А че не сте била свързана с образованието - това също е лъжа, нали? :-) Ний познаваме тия неща. Те си личат. Те не могат да се скрият. Познавате ми, и то много добре - а особено много добре познавате любимата си г-жа Анастасова. Защо лъжете без смисъл? Не може да ме мразите така очебийно и да не ме познавате. Ний, другарко, сме напреднали в областта на психологията, тия приказки затова не ни ги приказвайте на нас. Няма как да ни излъжете, затуй е просто безсмислено и да опитвате да лъжете...

Нещо друго имате ли да кажете? А в правната сфера как сте, и с нея ли нямате нищо общо? :-) А как така компетентно отсъдихте, че аз лично НИКОГА съм бил НЯМАЛО да спечеля туй дяло? :-) Имате пророчески способности ли? :-) Ех, другарко, другарко... на кой свят живеете изобщо...

Апропо, на един въпрос бихте ли ми все пак отговорила: щом като нито ме знаете, нито знаете опонентката ми г-жа Анастасова защо толкова се вълнувате от този случай? Какво той Вас лично Ви касае!? Как изобщо попаднахте на него, бихте ли ни дала сведения по този въпрос, на мен лично ми е много интересно...

Хубав ден! И по-малко лъжете, разбрахме се вече, че да се опитва да се лъже психолог е безнадеждна идея - и безсмислена работа...

Анонимен каза...

Говореше, че каквото реши съда ще бъде прието. Говореше, че сега ще докаже несправедливостта през съда. Не стана и пак започна да плюе. Жалко е, че не иска да приеме, че е пълен неудачник и търси причините в другите.

Грънчаров, най-сетне те навряха на мястото ти. Не мога да повярвам колко щастлив ме направи ...

Ангел Грънчаров каза...

На щастливата лъжлива другарка, дето ликува от това, че съм бил, видите, "наврян на мястото ми" все пак се чувствам длъжен да кажа следното:

Мила, но така покъртително немислеща другарке, да, чрез съда ще бъде постигната справедливостта. Ще бъде защитена правдата. А съдът, мила другарке, се състои от няколко инстанции. Ще дадем право да се произнесат по интересния казус и по-висшите инстанции на българския съд. Това погрешно и необосновано решение на първата инстанция, разбира се, ще бъде отменено от по-висшите инстанции. Ние продължаваме да вярваме в българския съд. Също така вярваме и в Европейския съд. Ако се наложи ще се отнесем и до него. Тъй че ликуването ти, драга другарке, е твърде преждевременно. :-)

Впрочем, кой е спечелил на първа инстанция няма никакво значение, щото и в двата случая решението му щеше да бъда оспорено пред Окръжен съд. Тъй че в момента казусът просто се пренася на полето на Окръжен съд. Районният съд в лицето на съдия В.Иванова допусна неблагоразумието да отсъди в полза на нарушилата закона и правото страна. Защо го е сторила е неин проблем. Вече четох решението на съдията. Звучи крайно неубедително. Липсват аргументи в защита на тезата, в полза на която е отсъдено. Ти ядни ще публикувам този документ и всеки ще може да отсъди сам. Толкова. Имаме пълното право да оспорим това погрешно и невярно решение и ще се възползваме от правото си. За какво ликувате в такъв случай, мила и така очарователно немислеща другарке? :-)

Апропо, Вие се представяте за мъж, пишете за себе си в мъжки род. Но сте забравила, че ний сме психолози и разбираме, че такова очарователно слабоумие не е възможно да е присъщо на един мъж. Мъжете може да са всякакви, но имат и някои предимства. В умствено отношение най-вече. Е, има и умни жени, но говорим за принципа. Женското качество е чувствителността, в това отношение дамите са много по-добри от мъжете. Е, вие, другарко, се издадохте с това, че първо почнахте да ликувате, а едва сега разбирате, че е трябвало поне малко да се замислите. И така именно се издадохте, че сте дама. В което няма нищо лошо де. Но, повтарям, не е хубаво да се лъже. Тъпо е... истината винаги е за предпочитане...

Анонимен каза...

В обобщение на горното следва и правният извод, че Заповед № ****/19.05.2014г. на директора на работодателя “ПГЕЕ” –Пловдив от формална страна не страда от пороци, които да обосновават и да водят до нейната незаконосъобразност, преодоляна е и закрилата по чл.333, а1,т.4 КТ, като е искано и получено разрешение от Инспекцията по труда, и ответникът законосъобразно е упражнил правото си на уволнение, на посоченото в основание чл. 328, ал. 1, т. 5 КТ– "липса на качества на работника за ефективно изпълнение на работата", като се установи обективно на ищеца да липсват качества, което дава основание да се приеме, че уволнението на ищеца е законно и не подлежи на отмяна. При което искът по чл.344, ал.1 т.1 КТ е неоснователен и като такъв ще се отхвърли.
По делото са събрани и други доказателства и в частност показания на свидетели на ищеца, които с оглед горния извод не е необходимо подробно да се обсъждат, тъй като не само не биха допринесли за друг изход от делото.

Анонимен каза...

Р Е Ш Е Н И Е № 639

Гр. Пловдив, 23.02.2015 година