Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 29 юни 2015 г.

Правете си живота разнолик и богат на изживявания - тогава именно ще живеете пълноценно!



От доста време в блога не пиша почти никакви коментари, а само откликвам на някакви публикации по сайтовете; зарязал съм, поради липса на време и на настроение и своя дневник, в който описвам преживелиците си. Забелязал съм, че когато не напиша свой текст, посещаемостта в блога ми рязко спада, пък дори и политическите и другите, примерно духовни или свързани с образованието въпроси, по които съм откликнал, да имат голям обществен отзвук. Явно много хора са привикнали да четат моите, така да се рече, "животоописания", изглежда и с това ще се запомни този блог: за мен преживелиците на една личност в нашето толкова болно време също са нещо значимо, щото в тях именно може да се открият ония истини, които са ни жизнено, дори съдбовно необходими. С човека, с индивида, с личността започва и свършва всичко в този наш живот - от това свое убеждение няма да отстъпя.

Аз не обичам общите теоретизирания за "живота и човека" изобщо, за мен значение и смисъл имат само непосредствено преживените и конкретни, личностно оцветени събития на всекидневния живот, благодарение на които се проявява, просветва истински значимото за нас, човеците. В това, което вълнува един отделно взет човек, наш съвременник, се пречупва всичко онова, което по някакъв начин има значение за всички нас, един вид е обществено или граждански значимо. Понеже у нас сме склонни да игнорираме личността и личностното (абе недей така, тия неща са лични, отбягвай ги, нали така ни казват; примерно казваме, че дадени конфликти били имали "личностен характер" и затова не били съдържали "обществен смисъл": глупости, таваришчи, та нали личността е носителят на общественото, социалното!) и по тази причина боравим главно с общи приказки и с абстракции (ний големи теоретици се извъдихме!), по тази причина сме се заплели в неразрешими антиномии и проблеми. Индивидът, личността е онова, което най-вече има значение, всичко в този наш живот се прави от живи хора, от хора с ново съзнание, в това число и сериозните, същностните промени в големия, в общностния живот. Понеже не сме привикнали да ценим личностите и личностното, понеже не ги разбираме, по тази причина и не можем да оценим кой е автентична личност, кой има автентично личностно отношение; ето на това основание у нас за свои "водачи" и "лидери" си избираме крещящи по личностната си несъстоятелност безличия! Безличното общество, обществото, което не умее да цени личността и личностното, ще бъде олицетворявано от безличности, от безличия, от мижитурки; толкова е естествено това! (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

10 коментара:

Анонимен каза...

Никога ние от сплотения колектив на тета не сме казали да мреш но ти ще трябва да се мъчиш за да си платиш за грешките и за греховете. И за да разбереш, че не си толкова важен и специален за какъвто се мислиш. Когато се засрамиш и покаеш и поискаш прошка от госпожа Анастасова тя тогава ще реши дали да ти прости.

Анонимен каза...

Тежък момент, спор няма, г-н Грънчаров.
Няма ли все пак възможност, докато излезе решението на Върховния съд, да се прехранвате с друга работа - само временно? Например в магазин, или пък пазач. Хиляди хора така си изкарват прехраната цял живот, не сте ли склонен и вие за няколко месеца само? Чак толкова ли е под достойнството ви такъв вид труд? :(

Анонимен каза...

Една от причините да ида в Русия е, че там ще чувам собствения си старобългарски език, ОК?...
Тва малко ли е за теб, ф и лософе древногръцкий ебанний богомилский?...
------------

“Да не са пoсмели крила черни да летят над родината... И враг да се мòта из просторните ни поля”...

Ще има бой по каската на маймуната, ще му вкараме куршум в главата и ще му направим могучий гроб...

Ей, ама ти си езиков инвалид наистина, нима не ги разбираш теа неща, a??

Баси и си бълхарско жалко селянче, отишло на индоктринация в Питер, ама не проработи никак, а?

Ми с простак бълхарин кво да очакваш, тва са предатели и страхливи и жалки робски твари, амин...


A. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Идете вие работете в магазин, другарко, или станете пазачка... за мен толкова не се грижете, гледайте себе си...

Анонимен каза...

Ако имате спестявания, можете просто да изчакате решението на съда, което най-вероятно ще е във ваша полза.
Споменавам работата като вариант, защото казвате, че сте останал без пари за препитание. Ако не искате хората да са загрижени, не споделяйте тегобите си на всеослушание.
И отново - толкова ли е под достойнството ви неучителският труд?

Ангел Грънчаров каза...

"Неучителски", пък и изобщо какъвто и да е труд за мен не е "под достойнството", работил съм какво ли не досега в живота си. Но Вас лично защо толкова живо Ви вълнува този въпрос, та ми го задавате така настойчиво? Може би сте готова да ми предложите някаква работа? Или просто така, задавате го само за да се погаврите малко с мен?

Анонимен каза...

Не. Просто споменавам, че имате и такъв - ВРЕМЕНЕН - начин за препитание. По-добре е човек да оцелее, отколкото да не оцелее. Какво толкова лошо казвам, защо реагирате така остро?

Ангел Грънчаров каза...

Философията на оцеляването ми е изцяло чужда. Аз съм друг човешки тип. Но това едва ли можете да го разберете. Не реагирам остро, реагирам подобаващо предвид това, че ми се подигравате. Вие този грозен нюанс, съдържащ се в думите Ви, не можете да го доловите - по упоменатите ценностни разминавания между нас. Повтарям, философията на оцеляването ми е изцяло чужда. Ако ми беше близка аз изобщо нямаше да бъда уволнен и щях спокойно да си вегетирам до пенсия - както правят повечето хора...

Анонимен каза...

Приемате за подигравка споменаването на временен неучителски труд. Не знам дали си давате сметка колко низко е това от ваша страна. И колко отвратително.
В такъв случай си плачкайте сам и не вийте на всеослушание, че са ви взели топлото, мързеливо местенце. И че сега се налага, видите ли, да ПОРАБОТИТЕ за прехраната си. За пръв път в живота си.
Така е, другарю. Свиквайте с живота.

Ангел Грънчаров каза...

Мила другарко, радващо е все пак че успях да Ви предизвикам да си покажете истинския нравствен облик, понеже се бяхте наметнала с овча кожа, правехте се на твърде хрисима и добричка, а ето сега си показахте истинското лице. За Ваша изненада ще кажа, че учителският труд е изключително тежък, един от най-сложните видове труд. Аз съм работил цели 32 години такъв тежък труд. Разбира се, има учители, които нищо друго не правят освен да се подмазват на директорите си, най-вероятно Вие сте от този тип учители, които просто не си изпълняват задачата, на тях именно е чужд смисъла, предназначението и същинската роля на учителя, това е основанието да се изкажете както се изказахте по-горе. Понеже явно никога нищо не сте работила, затова именно и за Вас учителската работа я свързвате с някакво "мързеливо местенце". Най-мързеливо по Вашата представа пък е местенцето, което се заема от директорите на училища, нали познах? Вие случайно да не би да заемате точно това тъй престижно местенце, което е престижно тъкмо защото е най-мързеливо. Явно никога нищо в живота си не сте и работила, а само сте вземала заплата, нали така, тъй мила и любезна другарко?