Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 3 юли 2015 г.

Бунтове на "възмутени родители и ученици" бяха организирани и срещу "неконвенционалния учител" Т.Теодосиев: обезличаващата система личности не търпи



Приятели ми казаха нещо невероятно: имало протести на родители срещу начина на преподаване, на изпитване и пр. на известния учител по физика Теодосий Теодосиев от Казанлък, не преподавал бил по учебника, бил нарушавал програмите, бил еди-какъв си като личност, абе дума по дума обвиненията срещу него отговаряли на историята, която се разигра преди година и нещо срещу мен самия, която завърши с моето уволнение от работа. Та тия приятели ми дадоха следните линкове, да прочета, да се запозная с историята на колегата Теодосиев, с когото, впрочем, се познавам лично, срещал съм го в с. Оряховица, в Института за образование на проф. М.Балкански; имало също и разказ за тази същата история и в предаването на Милен Цветков:




Прочетете тези неща по многозначителната история, заслужава си. Разбира се, има предложения учителят Т.Теодосиев да бъде... уволнен, ето как са се изразили въпросните другари: "А ПМГ да се лишат от неговия авторитет и да си вземат конвенционален преподавател е едно от предложенията за решаване на проблема". Много е възможно директорът на това училище също да се окаже тъй "авангардно мислещ", че да посмее уволни г-н Теодосиев - както световно известната вече директорка на ПГЕЕ-Пловдив уволни моя скромна милост. Но тия истории са изключително показателни, ето, повтарят се дума по дума, напълно. Показват, че такива като г-н Теодосиев системата не търпи. Системата на безличността, обезличаващата система не търпи личности. Съвсем нормално е това, което се случва. Но проблемът не е Т.Теодосиев, а системата, която не търпи такива като него. Историята на Т.Теодосиев съвпада с моята и по един друг пункт, изобщо не е чудно това, ето как го е изразила в коментарите една дама, Маринова се казва:

За съжаление Тео стана жертва на една добре обмислена атака срещу него. Защото Тео не е изгоден нито на директора (който според мнозина е корумпиран), нито на учителите (които завиждат), нито на родителите на посредствените ученици. Тео не е изгоден и на Общината вече след като проведе открития си урок пред децата защо сградата на МГ Казанлък очевидно ще падне за всеобща изненада на общинарите, строителите и директора на МГ-то. Не знам как не уби някого тази сграда, но определено жертва вече има и тя се нарича Тео. Замислете се - защо след толкова години преподаване тъкмо сега се намериха да протестират недоволни родители?

Че тия родители и ученици са били подкокоросани да протестират от дирекцията е напълно резонно, щото системата точно по този начин си отмъщава на учителите, които са личности, при това талантливи. Интересно е, че моя сблъсък с директорката на ПГЕЕ-Пловдив също започна заради оценки на ученици-активисти, приближени на директорката, които не посещаваха моите часове, пък след това се оплакаха на директорката, че били имали "недостойни оценки". Историята на Т.Теодосиев и моята съвпада и по този пункт. Съвсем естествено е това.

Аз много обичам да чета коментарите по разните любопитни истории, те много казват. Ето извадка от най-показателните коментари:

Белослав Белчев каза: Посегнаха и на Тео. България е страната, в която Бай Ганьо убива Алеко. Страната на войнстващата простотия. Днес посегнаха и на човека, който им каза, че е „смъртно опасно да си прост “. Последният, известен на мен, който стърчи в пустинята наречена българско образование. Стърчането, както знаете, у нас също е смъртно опасно.

Да, Тео пише двойки. Двойки не само по по физика, но и двойки по морал. Те са за онези, които искат да минат по втория начин.

Само той ни остана да ни навира истината в очите. Не я искаме.

Малки хора с мазни ръчички, чието житейско дело е ограничено до създаване на себеподобни, изпълзяха от виртуалния свят на улицата. Мръсотията събира около себе си още мръсотия.

Тео, те са много, а ти си един, но в природата има съвършено равновесие. Колкото повече са те, толкова ти си по-голям.

Тео отдавна принадлежи на света. Светла частица от него е в хилядите умове, които е създал, които днес творят и създават бъдещето.

Да, Тео пречи. На онези, които искат шестиченца по втория начин, на онези, които пишат шестиченца по втория начин, а и на онези с овехтелите учебни програми и правилници, които оставят след себе си разрушени гимназии.

По делата им ще ги познаете.

Белослав Белчев

А ето и един коментар, в който Теодосий Теодосиев е оцапан порядъчно, както подобава, по нашенския обичай (оставям оригиналната пунктуация на пишещата):

Kalina Karamfilova каза: Мъж за пример?? Мъж на годината? Това съвсем нямаше да е "титлата" му ако всички знаеха каква помия ръси в часовете си. Никой не отрича успехите му... думите, които са излизали от неговата уста обаче не подхождат на човек на неговата възраст. ГРОЗНО Е! Срамно е! Навирал бил истината в очите на хората... най-вероятно е така. Но истината може и да се "навира" по един по един начин, който е подходящ за институцията, наречена училище.

Какво значат толкова много успехи, когато заставаш пред учениците и им казваш, че са като циганите, че ще станат лекари убийци и, че за нищо не стават. Някой ако се вдъхновяват от това, евала... Или може би някой биха се вдъхновили от един своеобразен урок по сексуално образование в час по физика... СРАМ И ПОЗОР е да се опитваш да си оригинален и забавен на тази възраст и по този начин пред бъдещето на България. Можеш да си оригинален и вдъхновяваш учениците и без да се правиш на КЛОУН.

В момента не говорим за учениците. Те може да са всякакви, но това не променя абсурдния начин на преподаване на въпросния учител... Тъжно е, че виждам толкова неинформирани хора, които коментират само въз основа на репортажи и напарфюмирани думи. Защото г-н Теодосиев съвсем не звучи толкова интелигентно и авторитетно, когато казва поредната си вече напълно изтъркана сексуална шегичка...

НИЕ, УЧЕНИЦИТЕ, ЗНАЕМ ИСТИНАТА... Дано повече хора я разберат и за в бъдеще по полека със прибързаните заключения и надутите титли...

Това пише въпросната другарка. Напълно в реда не нещата, съответно личността в нашенските условия следва да бъде порядъчно оплюта и в личностно отношение. Спирам дотук. В коментарите има още много поучителни изказвания, които много говорят и показват. Ето едни думи, пак взети от коментарите, които са подходящи за финал:

Luben Staikov каза: Момичета, един съвет от човек, на когото Тео е преподавал. Учете не за оценките, а за да знаете и ще имате много повече от 2 или 3!

А за "морала" имате главици на раменете. Вземете каквото смятате за полезно (има много мъдрост в думите му - според мен), а другите неща ги оборете/игнорирайте - ако можете.

Има учители, които ви учат на някой предмет, а има и такива, които ви учат на живот!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

а може би се бъркате. От това, което чета става дума за деспотичен човек, който стъпква учениците си. А от интервютата - че е противник на либералната демокрация...

Ангел Грънчаров каза...

Кой това?