Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 август 2015 г.

Интересен текст, поставящ много въпроси около загадката за произхода на българите



Вероятно ще бъдете доста изненадани да прочете това, но за някои историци у нас то е стара истина. Според тях българите не сме тюрко-азиатски народ, а сме част от пеласгите – старото население на Балканите, Апенините и Мала Азия още преди пристигането на елините, което население античните автори (предимно елини) наричали не пеласги, а с презрителното траки. Всъщност терминът "траки" не е етноним, а е общностно название, характеризиращо над 80 сродни племенни групи, с което общностно название гръцките пришълци са наричали автохтонните неелинизирани народи на Балканите в периода на еленизма. На гръцки нарицателното "траки" е добило значение на "необразовани", "диви", "варвари", "неелини". Та, според подкрепящите тази теория, колкото и еретично да звучи – така терминът "траки" е неприложим за историографията. Т.е. все едно да обявим, че в XV-XIX век на Балканите не е имало българи, а "гяури", само защото османските дефтери наричали поробеното население по този презрителен начин.

Та в този ред на мисли, ще ви разкажа за едно особено интересно място в съвременна Италия, което чисто и просто повече от 15 века носи името България. А именно Monte Bulgheria.


Става дума за малък планински масив с името България, който се намира в провинция Салерно, област Кампания, Южна Италия. Той се издига само на няколко километра от Средиземно море – между него и долината на река Mingardo Bussento, в Национален парк Cilento. Името Bulgheria, според самите италианци днес (виж Wikipedia, l'enciclopedia libera – италианският вариант на Уикипедия) идва от български заселници, които дошли по тези места преди 500 година след Христа. Забележете – два века преди познатото ни пристигане на Аспарух отсам Дунав... (Прочети ДО КРАЯ)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

4 коментара:

Анонимен каза...

Всички хора произхождат от Африка (миграцията се е състояла преди около 100 хиляди години). Ще рече, това е произходът и на българите.

Bacho Кольо каза...

Красив връх! Напомня ми за вр. Каменица в Пирин.

Анонимен каза...

Вярно, че прилича, Кольо. Но на мен ми напомя повече за Муратов!

Анонимен каза...

Историческата наука е установила, че в късната античност и ранното средновековие в Италия е имало българско заселване и може би дори българска държава. В Италия и днес е пълно с български топоними и лични български имена като Bulgari, Bulgarelli и т.н. Вижте например следните материали:

http://samoistina.com/alcek.htm
http://ide.li/article2229.html
http://bnt.bg/part-of-show/156874