Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 28 септември 2015 г.

Котешки тревоги в нощта на "кървавата Луна"


Нашето коте тази нощ е твърде неспокойно, държи се много необичайно: по никое време през нощта започна да мяука така настойчиво и неотстъпчиво, че ми се наложи да стана да видя какво има, дали няма някакъв проблем. Не, всичко е както трябва да бъде, котката има достъп до терасата, където й е тоалетната, има си и храна, какво ли й е, какво става в малката й котешка душа, та ме гледа така уплашено? В един момент се сещам: ами дали не е заради "кървавата Луна", те, котките, имат някаква дълбока връзка с разните там мистични неща, може би тази е причината? Чудна работа, но е факт, че котето ме гледа уплашено и ми се умилква в краката този път сякаш още по-гальовно, все едно е уплашено от нещо. И от какво ли толкова се плаши това обезумяло коте в тъмната, непрогледна, мрачна и влажна есенна нощ?

Оставям я, часът е 2 и нещо, пак лягам да спя - не, котето пак продължава да си мяука в коридора и то така, че няма намерение да спре - никога досега не е правило такова нещо. Ходи из целия апартамент, на моменти почва щуро да бяга, опитвайки се да се катери по стените, ала не се успокоява и не се успокоява. И така до 4 часа заради котето не мигнахме. По едно време се наложи да му отворя вратата на спалнята, котето се успокои едва когато се излегна в краката ми; но пък тогава аз вече трябваше да ставам (пътувам около 2 часа и половина, работя извън Пловдив, също така и ходя пеша в ранната утрин от спирка до спирка и пр.).

Като станах, котето също стана и излезе на терасата - забелязвам, че най-съсредоточено гледа нагоре, по посока към Луната, която, разбира се, не се вижда заради облаците. Значи тази е причината, котенце, да ни будиш през нощта? И какво ли чувства малкото ти котешко сърце та е така неспокойно?


Довечера ще видим дали през нощта котето ще започне да се държи отново нормално. Ха да видим дали този ден днес ще бъде обикновен - или ще го запомним с нещо крайно необичайно и ужасно, както предричат разните там медийни весталки.

Желая ви все пак да е хубав денят! И седмицата ви да е плодотворна и успешна! Дано грешат тия, които ни вещаят какви ли не ужасии заради "кървавата Луна", но знае ли се, може пък да има нещо...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

7 коментара:

Анонимен каза...

Никога не съм имала коте и за това написаното е много интересно за мен. За сензитивността на котките и връзката им с природните явления само бях чела.

Радостина-Смарагда Георгиева

Ангел Грънчаров каза...

Котешка му работа! :-) Но явно животните усещат природата и нейните ритми значително по-добре от нас. И това е естествено, те са изцяло природни същества, докато ние сме се откъснали много от природата. По тази причина трябва много да се вглеждаме в поведението на животните, те могат много неща да ни кажат - що се отнася до ставащото в природата...

Анонимен каза...

Грънчо, ти остави котките и другите глупости ами кажи знаеш ли нещо за срещата на министъра с директорите на професионалните гимназии в Пловдив? На тази среща твоята любимка Анастасова сигурно е седяла на най-предно място и е гледала министъра право в очите. Вървят разни слухове за тази тайна среща, примерно този, че скоро ще се прави голяма реорганизация на професионалните училища, ще бъдат сливани и не знам си какво, от което следва, че директорите ще си загубят постовете, независимо от това кой колко влюбено гледа министъра в очите. Анастасова значи е пътничка. И други въпроси са обсъждали, ти се поинтересувай, недей спа. Нали министърът ти беше обещал като дойде в Пловдив да ти даде интервю? Какво стана, май те излъга? Пиши за това, остави котките и Луната

А.Атанасов

Анонимен каза...

Вярно е, Анастасова ще бъде уволнена скоро. Тя е филоложка и не може да бъде директор на професионално училище. Ще има сериозна реформа. Тя отдавна си търси директорско място в друго училище. Има връзки и ще се уреди. Грънчаров, но и ти трябва да се разделиш с тета. Философия там няма да се учи след реформата. За която ти толкова дитирамби написа.

deltarossi каза...

Възможно е и да се е разгонила - по-добре от хапчетата действат инжекциите. Хапчетата разболяват. Някаква инжекция за 6 месеца примерно осигурява спокойствие. Или за година, зависи. После - пак инжекция и т.н. ВНе съм имала женски котки, само мъжки.

Ангел Грънчаров каза...

И нашата котка е мъжка.

Ангел Грънчаров каза...

Нищо не знам за срещата на министъра с директорите на професионални гимназии. А иначе е вярно, министърът не удържа думата си да даде интервю за моето предаване. Негова си работа. Не мога да разбера защо толкова го е страх. А се пъчи че бил реформатор... няма реформатори със заешки сърца. :-)