Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 септември 2015 г.

А у нас нима не е същото, нима ние почитаме най-талантливите си личности, нима не прогонихме извън страната всичко що е кадърно?



А?????????

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

14 коментара:

Анонимен каза...

Едно си баба знае, едно ди баба бае. Факт е, че през повечето епохи и в повечето места мнозина от талантливите личности невинаги са получавали признанието, което са заслужавали и това започва още в древна Гърция, където мнозина по-видни или влиятелни граждани са били почти задължително остракирани. Има обаче и случаи, когато са викани обратно, за да спасяват изпадналата в криза Атина.

Комунизмът обаче е съвсем ново качество, защото с неговото установяване старите „буржоазни“ елити наистина са прогонвани, елиминирани и ликвидирани целенасочено, вкл. физически в размери, невиждани в историята. Това важи и за България, като обаче не бива да забравяме, че българският комунизъм не е самороден, а внесен и наложен отвън. Също така не бива да се изпуска от внимание, че комунистите са първо комунисти и после всичко друго. За тях нациите и националността са второстепенни.

Анонимен каза...

Кои са "убили Пушкин"? М?

Анонимен каза...

Руснаците са го убили...

Ангел Грънчаров каза...

Коя е тази "баба", което едни си знае и едно си бае бе, таваришч? :-)

Анонимен каза...

Ами някои хора неуморно опяват положението в България, където според тях не се ценяла личността и таланта и така до втръсване.

Между другото картината горе е по-диференцирана. Пушкин и Лермонтов наистина с убити, но в резултат на дуели, не защото Русия qua Русия ги е «убила». Достоевски е пратен в каторгата, но като съвсем млад човек, преди да стане прочут. За смъртта на Чайковски има много спекулации. Толстой е доживял до дълбока старост в имението си и сам става причина за смъртта си, когато накрая напуска семейството си и хваща пневмония на една жп спирка. След 1917 положението наистина е различно и голям брой представители на руския елит наистина са прогонени, респ. напускат страната. Това е съзнателна политика на болшевиките, които обаче са интернационалисти и слабо се интерсуват от своята и на жертвите си етническа принадлежност. Неслучайно всички комунисти навсякъде по света се държат еднaкво нихилистично.

Само че аналогично постъпват и нацистите в Германия след 1933 със старата германска буржоазна интелигенция, която също е принудена да бяга. Англичаните пък осъждат на затвор един творец като Оскар Уайлд. Философът Бертран Ръсел също е осъждан на затвор заради възгледите си, които били «пацифистки». Французите пък гилотинират хиляди достойни французи по време на революцията, вкл. великия химик Лавоазие (Съдията на революционния трибунал: „Републиката не се нуждае нито от учени, нито от химици.“) и поета Андре Шение (има и такава опера). Италианската инквизиция екзекутира мислители като Джордано Бруно и преследва Галилей. Православието въобще не познава институция като католическата инквизиция и т.н. Така че няма тук никакви «товарищи», аз просто призовавам да се погледне отвъд ръба на собствената чиния.

Ангел Грънчаров каза...

Е, и? Какво искахте да кажете? :-) Нима твърдите, че в Русия и на Запад еднакво ценят талантливите личности? Я помислете малко... ако обичате! :-)

Анонимен каза...

Пушкин е умрял заради собствената си глупост.

Ангел Грънчаров каза...

Пушкин, по Вашему, таваришч, е един глупак, тъй ли? :-) Ето кое е убило тия личности: това, че са били принудени да живеят сред дебили като Вас...

Анонимен каза...

Аз исках да кажа, че картината е по-диференцирана, а не черно-бяла, а и че понятието „Запад“ е доста разтегливо, но явно тук спокойна и премерена дискусия и културен обмен на мнения и аргументи са невъзможни. Нещата както обикновено се свеждат до „дебили“, „КГБ“ и т.н.

Имало е и има големи разлики между „западните“ страни. Разбира се, че Русия по-дълго остава авторитарна, деспотична, репресивна и тиранична от някои „западни“ страни, но е важно да правим разлика между стара царска Русия преди 1917 и следреволюционна Русия, респ. СССР и РФ след 1917. Каквато и да е била стара Русия, тя по никакъв начин не може да се мери по репресивност с Русия след болшевишката революция, която е съвсем ново качество.

Колкото до това дали Пушкин е бил глупак (постът и твърдението на са от мен!) – за това може да се спори. Кодексът на честта тогава е бил друг и Пушкин може би не е имал избор, освен да се дуелира. Само че загубата за руската е световната литература е бил колосален. Или да вземем Яворов, който завършва живота си на същата възраст като Пушкин, но чрез самоубийство. Глупак ли е бил? Драмата на Яворов няма никакви обществени причини, тя се корени изцяло в личния му живот. Нещо повече: фактически няма български литератор след 1878, към когото съдбата и българското общество да са били толкова благосклонни като към Яворов. Той е имал цялото признание, уважение и почит, на които е можел да се надява. Ако беше живял по-дълго, вероятно щеше да изведе българската литература до шеметни висини, но съдбата бе пожелала другояче. Следователно глупак ли е бил Яворов?

Ангел Грънчаров каза...

Тук спокойна дискусия е възможна, само не е възможно да бъде допусната спокойна кагебистка пропаганда и агитация, това тук е невъзможното.

За Яворов не сте запознат с историята му в детайли. Спрямо него общността е постъпила жестоко. Той не се е самоубил ей-така, за едното нищо, не е вярно, че причината един поет от неговия мащаб да се самоубие са "изключително лични". Толкова несправедливост е почувствал той, толкова подигравки и злобни подмятания, че в един момент е трябвало да решава дали да не се отърве от всичко това чрез самоубийство. Знаем какво е избрал...

Анонимен каза...

Позволете ми да съм отлично запознат в биографията на Яворов. Първият опит за самоубийство на Яворов е бил продиктуван от чисто лични мотиви, а вторият и окончателен е най-вече резултат от първия.

А колкото до кагебистката пропаганда – ами за Вас кой знае защо всички алтернативни мнения са пропаганда на КГБ. Много удобна позиция, така не е необходимо да се вниква в аргументите на опонента.

Анонимен каза...

Човек, който приема да се стреля на дуел, проявява висша степен на глупост. Пушкин не е изключение. Умрял е от собствената си неразумност. Ко да прайш...

Ангел Грънчаров каза...

Да се явиш на дуел за да защитиш честта си не е нито глупост, нито проява на малодушие. Напротив, признак за високо съзнание за достойнство - и за голям личностен потенциал е. Признак е за смелост. Но за да разбереш и оцениш тези неща сам трябва да си личност с достойнство.

Ангел Грънчаров каза...

Към анонимника, който се изказва за Яворов. Вие може много добре да сте започнат с фактите около живота и смъртта на Яворов, но това съвсем не означава, че ги разбирате. Вашето тълкувание няма нищо общо с постигането на верния им смисъл, нещо повече, издава подценяване на личността на великия ни поет. За да оцени човек по достойнство една личност сам трябва да е личност.

Не всичко, което е алтернативно на моето мнение, е пропаганда на КГБ. Може да е израз просто на глупост. Или на неразбиране. Но специално Вие се опитвате от много време да ми пробутвате прокиснали идеологически кагебистки манджи-чорбалъци, имащи такъв отвратителен издайнически вкус и мирис, че човек трябва да е пълен дебил, за да ги вкуси или помирише без да повърне...