Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 19 декември 2015 г.

Станахме, подобно на Русия, мафиотска паразитна държава, в която всичко зависи от волята на един-единствен човек



"Ведомости": България е страна на мафията, "ВЕДОМОСТИ", КЛУБ Z, Автор: МАРИЯ СНЕГОВАЯ

Приватизирана форма на паразитна държава, която зависи от волята на един човек

България е сред страните, които се определят като държава на мафията. Това е нов тип авторитарни режими, който е особено характерен за бившите комунистически страни в Източна Европа.

Феноменът на държава на мафията в политическата наука не е нов. Той е изучен от Мозес Наим. Според него благодарение на новите технологии през последните две десетилетия криминалните групи са излезли извън границите на своите традиционни дейности и са започнали активно да проникват в политическите структури на страни като България, Гвинея-Бисау, Черна гора, Бирма и Венецуела. Националните интереси на тази страни в крайна сметка се оказаха напълно преплетени с интересите на организираната престъпност.

Унгарският политолог Балинт Мадяр написа цяла книга за основните черти на управляващия елит на държавата на мафията. Според него отличителната й черта е семейният характер на системообразуващите компании. Мафията предпочита да организира своя бизнес на семеен принцип, защото кръвните връзки осигуряват лоялност и доверие в рамките на системата. Бизнесът се развива както от членовете на „семейството“, така и от представители на политическия елит, приети в „семейството“ благодарение на съществуващата система от връзки. Най-често подобни компании се срещат в строителния бизнес. Те процъфтяват за сметка на изгодни държавни поръчки и държавни капиталовложения, отбелязва политологът.

За държавата на мафията са характерни още паралелната концентрация на политическа власт и основните икономически активи в ръцете на едни и същи лица. В държавата на мафията частните интереси подменят интересите на обществото не от време на време, а постоянно и систематично.

Практически няма област в тази държава, която да не е подчинена на укрепването на властта и обогатяването. Държавата на мафията е приватизирана форма на паразитната държава. За повишаването на благоденствието на определена политическа и финансова група системата активно се бори с независимото натрупване на финансови ресурси, национализира ги, но в полза на отделни индивиди, а не на страната като цяло.

В държавата на мафията ролята на политическите институции се обезценява, техните функции се подменят от волевите решения на държавния глава, който е в ролята на фактическия собственик на държавата. Правото по закон се подменя от „закона на властимащия“.

----

Мария Снеговая е докторант по политология в Колумбийския университет. Анализа й, публикуван във „Ведомости“, препечатваме от БГНЕС. Вж оригиналът на горната статия: Закон правящего вместо права закона, Политолог Мария Снеговая об особенностях мафиозных государств

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Властная элита состоит из людей, которые обладают организационными способностями, способностями организовать массы людей и направить их на выполнение конкретной задачи. А организация, которая в процессе развития материализовалась в институте бюрократии и вертикали власти, есть ЕДИНСТВЕННЫЙ реальный общественным инструмент управления обществом. Недаром постоянно несутся призывы объединиться, чтобы победить и фашио, символизировала силу через единство. Как только самым доходным делом стал грабеж себе подобных(когда человек, в силу своей природы, стал фонтаном богатства, превышавшим его прожиточный уровень) мобильные и оседлые бандиты стали организаторами групп насилия, чтобы паразитировать на ближних(и дальних). И у них была лишь одна беда - конкуренция других таких же бандитов(князей, царей и королей с императорами), которые, как обычные солнцевские, не только защищали крышуюмую территорию, но и стремились прихватить, при случае, чужую. Царь Дадон из сказки Пушкина, со своим золотым петушком, вечно кричащем об опасности со всех сторон, тому лучший образ. А криминалитет, это та же властная элита, которая не пробилась наверх, но осталась паразитировать и верховодить в тех сферах жизни, до которых не могла дотянуться официальная власть. По сути, социально близкие, как открыто объявил усатый палач дядя Коба. И с ними и боролась и сотрудничала верховная власть во все времена. Даже при относительно развитом капитализме Штатов 60-тых годов 20-го века мафия, контролировавшая профсоюзы, по просьбе его отца, помогала избранию Кеннеди. Что уж говорить о наших оседлых, наладивших взаимовыгодное сотрудничество еще с Питера. Единственный способ, который нашло общество, чтобы контролировать этих "организаторов" старо, как мир - разделяй и властвуй. Отсюда и разделение властей и конкуренция спецслужб и армия, вне политики и гражданские министры и независимый суд и так далее подлинному списку. Когда посадить даже заведомо виновного гангстера, а-ля Капоне, крайне сложно именно потому, чтобы нельзя было пачками сажать невиновных(как в мафиозных государствах, например у нас). И оседлые бандиты, вынужденные применять продразверстки, в силу постоянных войн друг с другом, так демотивировали этим эффективный труд, что последние 3 тыс. лет, до времени нового исторического роста, ВВП на душу практически НЕ РОС. И если бы не эти орлы с мечами и пушками, возможно люди сейчас уже летали бы на уик энд на Альфу Центавра :-) Только когда в Славную Революцию в Англии им начали связывать шалавливые ручонки разделением властей, начался новый экономический рост, который и создал современную цивилизацию.

ФИГОРЬЬЬ