Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 декември 2015 г.

Великолепен е главният храм на България "Св. Св. Кирил и Методий", нали?



Храм "Свети Свети Кирил и Методий" звучи чудесно, нека да почнем да го наричаме така - и в един момент това превъзходно сполучливо име ще се утвърди по един съвсем естествен начин! А другото име пак по същия начин ще бъде забравено завинаги!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

11 коментара:

Анонимен каза...

Това всъщност не е ли "Ал. Невски"? Май е точно то.

Ангел Грънчаров каза...

Вече не се нарича така. Щото така го наричат само чуждопоклонниците, рубладжиите и националните предатели. Ний си го наричаме вече "Св.Св. Кирил и Методий"...

Анонимен каза...

Няма да стане, Ангеле. Дори референдум да има, знаеш какъв ще бъде резултата. Тоя храм е построен и като паметен знак за едно важно за България събитие. Може някои да съжаляват, че примерно султанът не е проявил мъдрост и любов към България и не ни е подарил независимост в етническите ни граници и като добавка не ни е ощастливи с най-демократична, либерална и демократична конституция. А също така, да ни е компенсирал за пропуснати ползи за нас през 5 - те века османска администрация у нас. Може да съжаляваме, че толкова преждевременно и неправилно възстановихме държавността си. Много по - добре щеше да бъде ако това беше извършено днес, по един безспорно демократичен начин от НАТО и ако като добавка получехме конституция по най-добрите стандарти, а също така поне 30 г. попечителство за да не извратим добрите демократични принципи и практика по балкански маниер а в добавка нямаше да е лошо да получим и един мини план Маршал. Но всичко това няма как да стане, Ангеле. Не можем и не трябва да вървим по стъпките на древните египтяни, които разрушиха столицата и изчегъркаха името и образа на фараона еретик Ехнатон. Ако искаме да имаме храм "Кирил и Методий", по-добра да си построим нов, а не да вършим варварство и грях с преименувания и фалшификации на историята, дори да не ни харесва тя понякога

Тодор Марков

Ангел Грънчаров каза...

Твърде странно изказване правиш, което показва, че робуваш на някои догми, това е непростимо за мислещия човек. Апропо, нищо греховно няма в преименуването на Храма щото въпросният "Невски" е "светец"-менте, провъзгласяването му за светец е грях и злоупотреба, а се оказа, че той дори не е бил християнин. Да не говорим за това да е имало нещо праведно в живота му. Тъй че е същинска излагация за нас, българите, че името му носи главният храм на България. Все едно главният храм на Русия, примерно, да носи името на... "Свети Волен Сидеров", нещо такова, правя тая аналогия, белким ме разбереш...

Анонимен каза...

Аз те разбирам, но смятам подобни акции за глупави. Също като преименуванията след 9 септември на гр. Фердинанд на Михайловград (бивша Култова, сега Монтана). Може личността на Ал. Невски да не е безспорна, сигурно има по-добра варианти. По скоро това не е целта, а някакъв опит да се води психо - идеологическа война срещу руското влияние у нас на ниво масово съзнание, което е свързано с конюнктурни геополитически фактори. Не е удобно да имаш за съюзник страна, която поради известни причини възприема военно - стратегическия ти противник като по-бързо, отколкото теб. Това би се отразило на мотивацията на населението и армията при евентуален военен конфликт. Затова се правят тия неща и то за предпочитане от българска страна, защото ако директно го правят американски журналисти с спец още по психологическа война, това няма да се възприеме добре. Просто сега у нас е правилно руснаците да се сатанизират, така както преди ги обявяваха за най - великите и безкритично им подлизурстваха. Руснаците също водят пропаганда и война, но като ги гледам как успяха да загубят най-близката им Украйна, явно не им се удава. Ако всичко това продължи със същия темп още 15-20 г. предполагам, че за положително изказване на тема "Русия" ще почнат да те удрят с камъни по главата... Ангеле, мисля че в тия пропагандистки войни трябва да има все пак мярка, стига се до абсурди и до дехуманизация на другата страна. Нито руснаците нито американците са идиоти. Има от двете страни едни наистина идиоти, олигарси и спекулантите, които заради интересите си рискуват да подпалят наистина война. А пропагандата учи войниците от двете страни, че другите не са хора и не е грях да ги убиваме. Хибридните войни се водят отдавна и от двете страни, но това е друга тема, включително за мястото и ролята на 5-те колони от двете страни на фронта


Тодор Марков

Редактора на смартфона ми променя думи както му дойде...

Ангел Грънчаров каза...

Това твоето не е обективизъм, Тодоре, а липса на ценности (дезориентация, плод на ценностен нихилизъм), имам предвид поставянето на американците и руснаците на една плоскост. Разликата между тях е огромна и принципна. Путин е диктатор, опасност за цялото човечество (какъвто беше Хитлер, какъвто беше Сталин), това скоро ще се разбере и от "обективисти" като теб. Американците спасиха човечеството от комунистическата експанзия и затова заслужават поне нашата благодарност. Те се доказаха като крепители на свободата. Путинистите са нейни врагове. Ако свободата за теб нищо не значи проблемът си е само твой.

Анонимен каза...

Грънчаров, що триеш коментари, бре? :-) Посочих ти твоята неграмотност, а ти толкова се изплаши, че фана голямата гума и почна да триеш трескаво. Даже в своята доброжелателност ти предложих да ти давам частни уроци по правопис и пунктуация, а ти, вместо да се разсипеш от благодарности към мен, подви опашка и се скри вдън земя. Много смела постъпка, бравос!

Ангел Грънчаров каза...

Драга анонимна другарко, на "бре" ще говориш на баща си и на мъжа си, не на мен. Какво ще правя решавам аз, моля да не се изживяваш като моя началничка, това е мой блог. Ще се държиш тук възпитано, като гостенка, и няма да нахалстваш. Второ, не можеш да ми даваш никакви уроци за нищо по причина на това, че освен че си крайно невъзпитана си също така и прекалено неграмотна и проста. Личи си че имаш неприкрит комплекс около правописа и явно си обзета от доста съмнения относно образоваността си. Тъй че не ми се перчи, ами си гледай собствените нужди от образование и ограмотяване.

Анонимен каза...

Уверявам ви, че няма да ви взема скъпо за уроците по правопис. Знам, че вие сте циция и не давате пари за нищо, което не е свързано с нарцисизма ви, дори когато издържането на нещастното ви семейство е под въпрос, но помислете все пак за предложението ми!
Ако се научите да пишете грамотно, ще оставяте далеч по-добро впечатление и донякъде ще успеете да замаскирате пълната липса на съдържание в писаниците си.
Отново, трябва да ми благодарите горещо за това предложение, защото аз съм твърде благоразположен към вас, незнаещия.

Ангел Грънчаров каза...

Колко трогателна молба! Мила другарко, нима сте толкова закъсала за пари, че се скъсахте да ме кандърдисвате за клиент - и то в обучението по неща, в които сама очевидно не сте сведуща: гледам, че поставяте запетайките по принципа на бай Баню, да турим тук-там по некоя и друга запетайка - за да не ни мислят за хептен прости! Също така си личи, че писането Ви е наистина голям проблем, много страдате по причина на това, че аз умея да пиша, а Вие нямате такъв талант. Мога само да Ви съчувствам. Тия неща са Божия работа, другарко, тъй че напразно сте се отдала на злоба и завист, няма как да компенсирате некадърността си.

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, драга учителко по правопис: за Ваше сведение думичките "Ви", "Вие" и пр. се пишат с голяма буква, тия неща са елементарни, що се излагате че не ги знаете!? Срамота, че не знаете дори това!