Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 5 февруари 2016 г.

Четохте ли вече "Робство за начинаещи" на М.Димитров? Ако не сте, ето, прочетете го: за да сте по-наясно с "робското" у самите себе си!



Робство за начинаещи, от Мартин Димитров

50 ясни отговора на 50 важни въпроса за ония 500 години

Патриотизмът винаги ни удря по кокалчетата, но зад него е добре да стои поне малко реална информираност. Мартин Димитров предлага урок по история за начинаещи - и дори не свика референдум по случая.

Въпрос 1: Как България пада под османска власт?

Практически пада без битка. Много от болярите се споразумяват с Империята и управляваните от тях области минават под османска власт. (Прочети ДО КРАЯ)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

24 коментара:

Анонимен каза...

Авторите на такива статии, да не дава Бог да ги четат децата ни, са ги наричали еничари и все още се наричат така, Те могат единствено да спомогнат за това по-бързо да се унищожи българският дух, изопачавайки историята ни. Те я четат така, както дяволът чете евангелието. Най-тъжното е че, по този начин те, а и хората, които им вярват, се гаврят с паметта на Левски, Волов, Раковски, Бенковски, Ботев, мъчениците от Батак и Перущица и милионите българи, избити през тези черни 500 години. Ако ние не пазим чиста нашата велика история от мръсните ръце на тези, които се опитват да се правят на господари на света и тези които им пригласят, то нищо добро не очаква България.

Милен Иванов, български патриот

Ангел Грънчаров каза...

Защо да не четат децата ни такива статии? Нима децата ни трябва да бъдат лъгани за нашето минало според Вас? Нима от тях истината за нашето минало трябва да бъде крита? Нима не разбирате, че с тия колосални лъжи за собственото минало (митът за "турското робство" и за "освобождението" ни от "братята-руснаци", които, апропо, са по-големи роби от нас и до днес!) не може да се живее?

Анонимен каза...

Срамно е българин да твърди, че не е било робство - нека отворим на пройзволна страница Под игото, Записките на З. Стоянов и прочетем ... Децата ни трябва да помнят това и да се гордеят с величието на българския дух, съхранил ни като народ 500 години.

Милен Иванов

Ангел Грънчаров каза...

Говорите пълни глупости! Българският дух е велик тъкмо защото не сме били роби! Ако бяхме роби щяхме да сме пълни малодушници. Прочее, Вие лично очевидно сте роб... щом така Ви харесва, бъдете си. Роб сте на немисленето си...

Анонимен каза...

Това е безумен текст, който би бил оспорен и оборен точка по точка от всеки сериозен историк. По-интересно е друго: каква дълбока травма е оставило турското робство в българската психика, че вече близо 140 години не стихват споровете за него. За разлика от него византийското робство например въобще не се споменава и обсъжда, както и почти няма дискусии върху реалната средновековната българска история, произхода на българите и т.н. Всички български дебати се въртят около Турция и Русия.

Ангел Грънчаров каза...

Какво е "безумното" в този текст? :-) Бихте ли дал пример? Или "безумното" е това, че не съвпада с русофилската митология? :-)

Анонимен каза...

Моите исторически интереси са насочени повече към античността, а при старата българска история най-вече към падането на България под Византийска власт, но без да съм историк-медиевист мога да посоча много несъстоятелни моменти в текста, които нямат никакво отношение към любимите на българите русофилство и русофобия, само че това би изисквало пространно изложение. Дразнещи са също така неадекватните паралели със съвременността уж за онагелдяване. Има обаче и някои верни неща. Въобще това е една смесица от истини, полуистини и лъжи.

Още първото твърдение например не отговаря на историческата истина, понеже България не пада нито под византийска, нито под турска власт „без битка“. Това е едно старо твърдение на иначе големия историк Петър Мутафчиев например, което може да се смята за опровергано. Османците по онова време са били много силни, а балканските народи – както впрочем и цяла западна Европа – разпокъсани И ДЕЦИМИРАНИ ОТ ЕПИДЕМИИ. Неслучайни турците два пъти стигат до Виена!

Твърдението „ние по принцип не сме добре организирани“ е абсурдно, понеже отличителен белег на българите и именно тяхната организираност и държавотворчество.

Сравненията на БМБ с Кантакузин, с Пеевски, с Лукановата зима и пр. са абсурдни.

Не, гърците не се оправят открай време по-добре, понеже модерните гърци не са никакви гърци, а една славяноалбанотурска смес, т.е. нямат нищо общо с древните гърци, докато българите са си българи.

Българите като немюсюлмани не са имали ПРАВО да бъдат войници, това не е било привилегия, а ограничение и т.н. и т.н.

Иначе каквото и да се говори и пише е факт, че като цяло османската власт е била крайно негативна за повечето народи. Без нея България днес щеше да е 50-100 милионна държава и една от водещите в Европа.

Анонимен каза...

Извинете че започвам с обиди но веченемога да търпя глупостите на този дебел Грънчаров.След обстойно преглеждане на публикациите ви и то незаконно искам а защото на всякъде в нета е пълно с вашите глупости.Като започнем със Терористите Порошенко и Яценюк заедно със Цялата фашистка власт в Украйна , Които вие така умело изкарвате едва ли не богове и свършим със това ,как нашите деди са давали живота си за свобода ????
Интересно за кое робство се пее в целия българския фолклор ?!?!? И прочие ...
Но аз си мисля че някой ви площада пишете такива глупости ,иначе няма как да се издържате , Срам и позор сте за българския Род , силно се съмнявам да имате нещо общо с нас Българите . Интересно кой е този, който има интерес да се изтрие от историята убийствата ,зверствата,кланетата,разчекванията,и всички издевателства над Българския род от страна на Османската империя
Грънчаров - такива като теб знаеш какво са ги правили ?
Незабравяй че освобождението не бе чак толкова отдавна и ако не от учебниците ,то то някои хора имаме все още живи прадядовци и пра баби които все още помнят Сълзите и болката на своите родители за избитите им родители и близки . А това преди да го прочета от учебниците ми е разказване от тях със сълзи на очите !!!
Така че г-н Грънчаров Радвайте се на свободата си и се молете на Бог да не ви среща някой потомък на истински Българин някъде че тогава ще смениш религията набързо

Ангел Грънчаров каза...

Другари патриоти, по-полека с емоциите! Не е работата да се правим на бабаити, истината е важна. Само истината има значение. Бабаитски-патриотарските изхвърляния нямат стойността на "доказателства". Те не са никакви "доказателства". Те са просто израз на комплекси. Турците ни били виновни че сме изостанали, така ли? Оправданията и извиненията са признак за разпознаване на несвободните. Робът търси извинения и оправдания, свободният поема пълната отговорност.


Последният патриот с какво ме заплашва обаче? Другарю патриот, скажите смелее что мне искате да кажете? Не се плашете толкова. Кажете си цялата мъка. С убивание ли ме заплашвате?

Анонимен каза...

Мдам, имах абсолютно същия проблем с моето дете - разказвам му как пра-пра-дядо му е написал първия учебник по география в България, как е получил образованието си във Франция, и се е върнал да пише учебници в България, а детето пита - а те нали са били роби, с вериги ли са били?

Anna Andreeva

Unknown каза...

Въпросът който така нагло искате да изкривите е не как са искали да се чувстват Българите под ТУРСКО РОБСТВО А как са им отреждали да се чувстват, така че пропагандата за която ви плащат- няма как да стане
Говорим за две различни неща.
Живеем в свят където вече истината явно когато не е угодна за някой то трябва да се преиначава за да угодиш на вашите сили.
Знаеш ли че на 5октомври 2015 година в Нюйорк таймс публикуваха извадка на въоръжените конфликти на планетата за последните 70години
Резултатът 287 въоръжени конфликта със участие на армейски подразделения от които в 255 са участвали подразделения на военните части на САЩ.-ще оставя без коментар !!!
Г-н Грънчаров ако съм казал че необичам Турция това неозначава че съм обичал СССР но Съм Благодарен на Русия че ни освободи ,да точно така ОСВОБОДИ .
Няма доказателства за Обратното дори и във Турските фермани .
Това че някои българи са били продажници като вас и с цел лична облага са били готови и са продавали и майка си за да угодят на Султана за да имат собственост и да бъдат забележете не свободни а да имат права почти като турските - това неозначава че сме били свободен народ.
Да били сме свободни да избираш дали да имаш глава и да си с Османската Империя или да си против нея но БЕЗ ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ ГОЛЯМА СВОБОДА няма що !!!
ТАКА ЧЕ -ДАЛИ СА СЕ ЧУВСТВАЛИ РОБИ И ДАЛИ СА БИЛИ РОБИ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА.
ПРОЧЕТЕТЕ ТЪЛКОВНИЯ РЕЧНИК КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА РОБ
МОЖЕ ТОГАВА И ДА ВЛЕЗЕ НЕЩО В ГЛАВАТА ВИ
Няма нищо лошо в това да знаеш историята си такава каквато е
Лошото е че ако нея знаеш няма как да се учиш от грешките си,а тогава има опасност да ги повторим.
Да защитаваш националната си култура и да помниш подвизите на Българите дали Живота си за тази свобода която ти дава право сега да пишеш такива глупости и да имаш ГЛАВА все още на раменете си не е престъпление а Родолюбие и няма нищо лошо да си благодарен на някого за това че ти е помогнал да се освободиш от ТУРСКО РОБСТВО
Самият Ердоган каза публично пред медиите че в неговия кабинет на стената е окачена картата на Турция и Европа и там БЪЛГАРИЯ НЯМА
НЯМА
Няма я и в Книгата ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ която несъмнено несъм я писал аз , но там интересно защо ни няма.
Необичам Америка нито Русия нито някоя от Европейските страни Но ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ но съм и съм БЛАГОДАРЕН НА страните които ни помогнаха да сме това което сме.
И малко въпросчета
През всичките тези години на преход подпомагани и упътвани от САЩ и от Европа защо хората ни живеят по зле ?
Нали правим всичко което те искат ???
Нали им продадохме цялата си индустрия за да няма монопол ???
Къде остана Европейския РАЙ ???
Всичко е една лъжа
Нашата Държава макар и малка беше трън в задника на Европа
Убиха ли ни Селското стопанство
Взеха ли ни Руските пазари
Съсипаха ли Енергетиката ни
Унищожиха ли Социалната ни система
Унищожиха ли здравеопазването
Унищожиха ли образователната ни система
Кой РУСИЯ ЛИ НИ НАКАРА ВСИЧКО ТОВА ДА ГО НАПРАВИМ ИЛИ нашите благодетели Европа и САЩ
Нещо не се Връзва
Нашите Управляващи са ФЕНОМЕН Единственият парламент ОТСТОЯВАЩ ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НО НЕ И НА България .
Мога да ви давам факти и въпроси със дни но това събужда у мен погнуса и ако вие не ме разбирате то хората знаят за какво говоря.
Българите са ТРУДОЛЮБИВ и Миролюбив народ ,лошото е че тези качества са били и се използват не от когото трябва !!!
Имаме История и Деди с които да се гордеем дали сме много на света, интересно но през "*Турското Присъствие*"
нещо сме били в застой ???? Защо ли!???


Unknown каза...

Г-жа Анна Андреева
Явно от Татко си нищо не сте научили
Под думата отрова не се разбира само Циянкалий нали ?
Има и други отрови нали !?? Не е нужно дали със вериги за да си роб.
И това да го обяснявам на жена с родители учители е смешно !!!

Unknown каза...

Интересно защо не е получил образованието си тук.
Нали турската култура уж е допринесли за ограмотяването на нашите прародители ???
Нещо май 500години сме зациклили от така цъфналата Османска империя.

Ангел Грънчаров каза...

Другарю Valkov, страдате от доста глупави представи и страхове. Които точно отговарят на опорните точки за "правилно мислене" на Кремъл. Американците били не знам си какви, руснаците били много хубави. И ни били "освободили". Е, но и ни били поробили. Но обичате руските господари, мразите турските. Свободният човек не обича никакви господари. Америка вероятно е виновна за Вашето собствено малодушие. И за немисленето Ви е виновна пак Америка. :-) Както и да е. Куца Ви много "логиката". Не чувствате как обиждате предците си. Щото България и българите не са се затрили. Както се затриха при руското господство над България през последните 45 години комунизъм, да речем.

Unknown каза...

Явно вие живеете в някакъв ваш свят ,не виждам да съм писал това което вие казвате,явно обичате да пресъздавате нещата по свой начин.
Невиждам да съм казал че и мразя някого .
Ако ноебичаш шоколад неозначава че го мразиш.

Ангел Грънчаров каза...

Това е есенцията на изказването Ви. Махнах "камуфлажите" и остана това. Колкото и да сте изненадан, това намирам в думите Ви. Помислете малко и ако сте честен, ще следва да признаете, че този е основния смисъл в думите Ви...

Unknown каза...

Е явно сте далтонист и няма шанс да видите цветовете на дъгата .
Човек като вас би трябвало да разбира много добре думите ми а не да ги преиначава в себеугодни твърдения.
А относно другите държави няма причина да обичам нито една от тях в Първи клас се изучава какво е Обичам, Мразя ,необичам ,благодарност и прочие. Всяка от тези думи има различно значение и сама по себе си -изключва другата .
Това че необичам Америка назначава че я мразя. Или ако съм благодарен на Русия че ни е помогнала да се освободим от Турско Робство неозначава че я обичам или че я мразя !!!
Но знаете ли- мразя хора които преиначава думите ми !!!
Мразя хора които заради собствената си облага са готови да продадат родината си
Мразя хора които не ценят труда и живота на ближния си!!!
Мразя хора неблагодарници
Мразя хора живеещи на гърба на другите .
Знаете ли в криминологията има един единствен въпрос който е водещ за разкриването на едно престъпление
---КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ?---
-някой има интерес ние да подменяме своята история "Турция" сам знаеш защо
-някой има интерес ние да сме никой на балканите, примерно "Южен поток"
Точно там българските продажници и защитници избиха рибата като взеха да защитават интересите на Украйна - щото нея пък я боли оная работа за нас ???
И примери колкото искаш...
Знаеш ли ще ти кажа нещо което ми го каза мой познат - и той е мнооого прав:
--"Русия има необятни суровинни ресурси ,Европа има технологии и възможности.Ако тези два свята заработят заедно -това ще е нашият край.
Ние трябва да направим всичко възможно това да не се случи.
Там винаги трябва да се инвестира в конфликти за да може ние да сме добре. Докато Европа е в конфликт с Русия това е добре."
А сега ще ти обясня и какъв е контекста на проблема.
Българският народ е лоялен към Русия ,дали я обича или не е друг въпрос -но е лоялен.
Той никога нищо забрави своето освобождение от Турско робство.
Но има държави на които не им се нрави нашата благодарност и е много по угодно нашата историята лекичко да се попромени малко за да може нашите деца да забравят-а не трябва
Политиката е нещо което се планира и изгражда с години за да може плодовете да се берат след време!!!
Лошото е че ние ако не спрем този процес то след време нито нивата ще е наша,нито от плодовете ще ни дадат да опитаме , ние просто ще сме средство за постигане на целта си на на тези страни които така охотно угаждаме ,като изобщо незачитаме нашите български интереси.

И изобщо защо трябва да уча някого какво означава едикаквоси и едищоси ,като вие би трябвало да ги знаете много по добре от мен ?!

Unknown каза...

Е явно сте далтонист и няма шанс да видите цветовете на дъгата .
Човек като вас би трябвало да разбира много добре думите ми а не да ги преиначава в себеугодни твърдения.
А относно другите държави няма причина да обичам нито една от тях в Първи клас се изучава какво е Обичам, Мразя ,необичам ,благодарност и прочие. Всяка от тези думи има различно значение и сама по себе си -изключва другата .
Това че необичам Америка назначава че я мразя. Или ако съм благодарен на Русия че ни е помогнала да се освободим от Турско Робство неозначава че я обичам или че я мразя !!!
Но знаете ли- мразя хора които преиначава думите ми !!!
Мразя хора които заради собствената си облага са готови да продадат родината си
Мразя хора които не ценят труда и живота на ближния си!!!
Мразя хора неблагодарници
Мразя хора живеещи на гърба на другите .
Знаете ли в криминологията има един единствен въпрос който е водещ за разкриването на едно престъпление
---КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ?---
-някой има интерес ние да подменяме своята история "Турция" сам знаеш защо
-някой има интерес ние да сме никой на балканите, примерно "Южен поток"
Точно там българските продажници и защитници избиха рибата като взеха да защитават интересите на Украйна - щото нея пък я боли оная работа за нас ???
И примери колкото искаш...
Знаеш ли ще ти кажа нещо което ми го каза мой познат - и той е мнооого прав:
--"Русия има необятни суровинни ресурси ,Европа има технологии и възможности.Ако тези два свята заработят заедно -това ще е нашият край.
Ние трябва да направим всичко възможно това да не се случи.
Там винаги трябва да се инвестира в конфликти за да може ние да сме добре. Докато Европа е в конфликт с Русия това е добре."
А сега ще ти обясня и какъв е контекста на проблема.
Българският народ е лоялен към Русия ,дали я обича или не е друг въпрос -но е лоялен.
Той никога нищо забрави своето освобождение от Турско робство.
Но има държави на които не им се нрави нашата благодарност и е много по угодно нашата историята лекичко да се попромени малко за да може нашите деца да забравят-а не трябва
Политиката е нещо което се планира и изгражда с години за да може плодовете да се берат след време!!!
Лошото е че ние ако не спрем този процес то след време нито нивата ще е наша,нито от плодовете ще ни дадат да опитаме , ние просто ще сме средство за постигане на целта си на на тези страни които така охотно угаждаме ,като изобщо незачитаме нашите български интереси.

И изобщо защо трябва да уча някого какво означава едикаквоси и едищоси ,като вие би трябвало да ги знаете много по добре от мен ?!

Unknown каза...

А човекът който цитирах е моя братовчедка живееща в щатите и работеща в белия дом като някаква си ...без значение е. Но е самата истина

Ангел Грънчаров каза...

Пишете пълни глупости, издаващи обременеността Ви. Издаващи комуноидността Ви. Очевидно сте скаран с мисленето, да не говорим за това, че нямате ценности. Поради което не се усещате как си противоречите.

Ако Русия ви е "освободила", т.е. ви е поднесла свободата на тепсия, това твърдение означава само, че Вие лично не разбирате що е свобода. Щото вашите "освободители", руснаците, са значително по-големи роби от вас самите, "освобождаваните". В Русия свободата е нещо съвсем непонятно. Там има государь, на който всички се кланят. Ето, вие искате ний, българите, вечно да се кланяме на своя государь-"освободител", а по тозци начин се издавате, че съвсем не вдявате що е това свобода. Свободата за Вас лично е непонятна загадка.

Естествено, че ще ме мразите: щото Ви казвам истини, които не можете да проумеете. Значи аз за Вас съм "враг", така ли? И следва да бъда убит. Това пак е робска психология. Този, който не мисли като Вас, не Ви е враг, той просто мисли по друг начин. Какво има да го мразите? Нека да си мисли както иска. Не, за Вас той е "предател", а е "предател" щото не мисли като Вас. Т.е. той е Ваш враг, щото мисли. Да, щото МИСЛИ. Мислещите за такива като Вас са Ваши врагове. Врагове на вашето немислене.

Украинците, дето се борят за свободата си от руския империалист, за такива като вас също са Ваши врагове. Обичащите свободата са ваши врагове. Мразещите като вас свободата са ваши приятели. Руснаците силно мразят свободата - и изобщо не я разбират и я ценят. Затова те за такива като вас са ваши приятели. Американците силно обичат свободата и са готови да направят всичко за нея. Е, значи те тогава са ваши врагове. Америка е "коренът на злото" за такива като вас. Щото американците, за ваш кошмар, са най-силната опора на свободата в целия свят. Докато Америка е силна, свободата на човечеството ще бъде гарантирана. Вашата мечта е Америка да загине, та несвободата да завладее цялото земно кълбо. Всички да са роби на руския ботуш тогава. Нали за това си мичтаете? Нали познах съкровената Ви мечта?

Не е нужно да се напъвате да шикалкавите. Не стават нещата с лъжи и увъртания. Вие на язовир Копринка ходите ли? Там, гдето се събират предателите на България. Слугите на руските империалисти се събират там.

Никой не ще да ви ограбва, таваришч. Никой не ламти за робската ви душа. Страдате от параноя. Полята ви никой няма да ограби. Лъжат ви, а вие им вярвате. Руската пропаганда ви лъже. И подклажда глупавите ви страхове. Поддавате им се защото сте скаран с мисленето. Казвайки ви това, ви правя услуга. Замислете се малко и ще разберете... пък ме смятайте колкото си искате за омразен враг... :-)

Unknown каза...

Ех колко съм добър ....ама как само се разкрийте а !?
Що неотидете в Америка да защитавате тях а ние да си защитаваме България от такива като вас
" Докато Америка е силна, свободата на човечеството ще бъде гарантирана"
Ти добре ли си !!!
Боже слез на земята и си събери версиите !!!
Абе вие сте патологично случай
" Докато Америка е силна, свободата на човечеството ще бъде гарантирана"
Ха
Е приключвам с вас , незаслужавате изобщо моето ,а и ничие внимание.

Ангел Грънчаров каза...

Другарю, а Вас лично кой Ви упълномощи да говорите от името на всички? :-)

Постойте, таваришч, нима си мислите, че с бягство ще можете да спасите своята "велика" комунодна правда? :-)

Радвам се обаче, че Ви намерих слабото място! Като чухте думата "Америка" и избягахте сякаш сте плъх, който е съзрял сянката на орела...

Unknown каза...

Ще взема да ви копирам нашия спор и да ви пусна тук там в медийното пространство ,за да се разбере кой сте вие и кои интереси защитавате. Даже може да публикувам вашия и моя адрес , за да може хората които желаят да ви изпратят лично на вас и мен своите похвали

Ангел Грънчаров каза...

Да, можете дори и донос-жалба до КГБ да напишете и изпратите. Нема никакъв проблем. За заслугите може и пенсия на "активен борец против фашизма и капитализма" да Ви дадат... :-)