Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 9 февруари 2016 г.

Най-бедни сме защото преходът у нас беше ръководен от Държавна сигурност и нейната ненаситна мафия




... Въз основа на тези данни могат да се правят и сравнения:

Сравнение на 2015 с 1995: общо цените са нараснали 65 пъти. Цените на хранителните стоки са нараснали 55 пъти. Заплатите са нараснали 115 пъти.

Сравнение на 2015 с 2000: общо цените са нараснали с 90 % (близо 2 пъти). Цените на хранителните стоки са нараснали с 81 % (близо 2 пъти). Заплатите са нараснали близо 4 пъти.

Сравнение на 2015 с 2005: общо цените са нараснали с 47 % (един път и половина). Цените на хранителните стоки са нараснали с 55 % (един път и половина). Заплатите са нараснали над два пъти и половина.

Сравнение на 2015 с 2010: общо цените са нараснали със 7 %. Цените на хранителните стоки са нараснали с 12 %. Заплатите са нараснали с 35 %, или с една трета.

Това са фактите, доколкото статистическите данни са способни да отразят факти. Тълкуванията са свобода и право на всеки, но все пак е добре те да се съобразяват с фактите.

Коментар на Владо Левчев: Чуваме от 25 години насам все същото: стигнахме дъното, никога не сме били по-зле от сега! Брей това дъно, 25 години си бием главата в него и то все по-надолу слиза! А ние още не сме се удавили някак...

Но който иска да се чувства на дъното, не можем да го убедим с факти, че не е точно така.

Разбира се, все още сме на дъното в ЕС. Но това е така не защото у нас няма развитие - има и то е очевидно - а защото другите бивши социалистически страни в Източна Европа, в които прехода не беше ръководен от Държавна сигурност и нейната ненаситна мафия, имат по-бързо развитие.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: