Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 10 февруари 2016 г.

Декларация против официалното издигане на кандидатура на таваришч Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН



До Правителствата на държавите постоянни членки на Съвета за сигурност при ООН чрез:

Посолство на Великобритания
Посолство на Франция
Посолство на Съединените американски щати
До Правителствата на бившите комунистически държави от Източна Европа, чрез посолствата им в София
До Съвета на външните министри на Европейския съюз

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Движение Обществен натиск относно официално издигнатата кандидатура на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН от българското Правителство

Тази кандидатура е неморална и оскърбителна за българския народ. В България съществува действащ Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, а г-жа Бокова ясно е заявявала, че не изпитва тревога или срам от делата на семейството си, привилегировано като част от висшата комунистическата номенклатура участвала в тоталитарното репресивно управление на България до 1990 г. Тя отказва да предложи на обществото и най-малък жест на съжаление и разграничение от този режим. Както е невъзможно наследник на висш нацистки служител да стане Генерален секретар на ООН, без първо да демонстрира дистанция от идеологията на Третия райх, така това трябва да се изисква и от наследниците на комунистическата върхушка в бившите тоталитарни държави от Източна Европа. Двата режима са еднакво човеконенавистни.

Международната поддръжка за кандидатурата на г-жа Бокова е също дълбоко смущаваща. В момент, когато води незаконна война на украинска територия и държи под окупация суверенни части от Украйна и Грузия, руският авторитарен режим на Владимир Путин (органично и персонално свързан със старите комунистически служби за сигурност в СССР) поддържа тази кандидатура.
Политическата подкрепа за кандидатурата в България демонстрира зависимостта и контактите на Ирина Бокова с кръгове на нереформирани комунисти-носталгици, с противозаконно действащото руско лоби в България и с мафиотизираните наследници на някогашната просъветска номенклатура в страната.

Това не е българска кандидатура, а кандидатура на престъпни кланове, исторически произлизащи от комунистическия режим и запазили разрушителна за българските интереси зависимост от сегашния режим в Москва.

За нашата нация е позор да бъде представлявана от личности като Ирина Бокова. Подкрепянето на тази кандидатурата не обединява, а разделя българските граждани. Тази кандидатура сама по себе си е тревожен знак за състоянието на демокрацията в България.

София, 10 февруари 2016 г.

Съпредседатели: Манол Глишев, Кирил Чуканов, Димитрин Вичев

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: