Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 март 2016 г.

Открит съм за всякакво сътрудничество в нелеката ни, но много нужна работа като учители по философия и гражданско образование



Получих следното писмо от преподавателка по философските предмети в едно училище, на което отговорих веднага, ето и двете писма, публикувам ги тук защото същите въпроси могат да представляват интерес и за други хора, намиращи се в подобна ситуация:

Здравейте, г-н Грънчаров,

Аз съм учителка по философските предмети в СОУ в гр. ... (Скривам града понеже не съм искал съгласие за публикуване на писмото - та затова запазвам пълна анонимност на събеседника си, бел. моя, А.Г.) Попаднах на Вашия блог търсейки материали за взаимоотношенията учител-ученик. Допаднаха ми разсъжденията и ме заинтригуваха учебните помагала, които сте написал. Бихте ли ми дали повече информация за тях? Имам страхотна потребност от такива материали за часовете. Трябва да уточня, че съм историк по специалност и срещам затруднения естествено. Часовете ми са разговори, дискусии, провокиране на мислене и "пре-по-даване". Няма как! Борбата ми е със самите ученици, за които е странно и необичайно. Та бихте ли ми помогнали, но все пак ме интересуват и цените поради обективни причини.

Поздрави! П.С.

Здравейте, госпожо С.,

Всички написани от мен учебни помагала по философските предмети са напълно достъпни онлайн ето тук. Разбира се, мога да Ви доставя и хартиените варианти (при Ваше желание и поръчка) и ще Ви направя 50% отстъпка от цената, за мен важното е да Ви помогнат (печалба не ме интересува, поне да си върна производствените разходи по отпечатването им). Книгите ми по проблемите на образованието, преподаването и пр. също са достъпни онлайн на този същия адрес, а като хартиени издания ги издавах в съвсем малки тиражи, което оскъпи издаването им, но и за тях ще Ви направя голяма отстъпка в цената (ако желаете да си ги набавите). По предмета "Свят и личност" имам полезно според мен помагало, което е издадено в популярната библиотека към списание HUMANUS, книжките от нея за ползване онлайн можете да ги намерите на ето този адрес. Става дума за ето това помагало, издадено в малки книжки, в три части: Личностно развитие и гражданско съзнание (част I, част II, част III).

Та с каквото мога да съм Ви полезен, ще се радвам да мога да Ви помогна. Зная, че проблемът при прилагане на нови, съвременни образователни технологии е свързан и с учениците, но въпреки всички трудности с тях е по-лесно човек да се разбере, докато по моите наблюдения да се разбере човек с директорите (инспекторите) е значително по-трудно. Но всичко ново и истинско у нас може да се наложи само чрез нелека борба.

Ще се радвам да си сътрудничим, да си помагаме като работим в тази посока. Примерно, в младежкото списание за съвременно образование HUMANUS, за което стана дума, може да сътрудничат и Ваши ученици (със свои текстове), и Вие самата със свои текстове. Списание ИДЕИ, което издавам с помощта на неколцина приятели вече осма година, също е достъпно, много неща от него могат да се ползват в обучението по философия и гражданско образование. Неговият блог е ето тук и всичките му книжки са достъпни онлайн. (Тук мога да Ви доставя в хартиен вариант голяма част от книжките на съвсем символични цени от 1-2 лева, а пък на библиотеката на училището Ви (ако имате такава) съм готов да ги и подаря, важното за мен е да стигнат до учениците - пък и да не седят безполезни по складовете (разпространителите на списания и книги отказват да го разпространяват, щото било непазарно, непечалившо, това, че е с образователен характер тях изобщо не ги трогва, те мислят само за пустата парица!). Проблеми колкото щеш, но такъв, дето се казва, е животът.

Ще се радвам ако съм Ви бил полезен с тези мои разяснения. Пишете пак, аз съм открит за всякакво сътрудничество в нелеката ни, но много нужна работа.

С поздрав: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: