Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 29 юни 2017 г.

Как "народната власт" унищожи паметника на народа



През 1934 е открит в София Мемориалът на загиналите воини. През 1980 е съборен при строителството на комплекса НДК и на мястото му е изграден странният паметник "1300 години България", популярно известен като "Трикрил петохуй" (една от вариациите). Преди повече от половин година по инициатива на Пейо Колев се оформи петиция с искане да се възстанови Мемориалът на оригиналното му място. В края на 2014-а Столична община взе решение в полза на възстановяването.


Гражданската кампания и последвалото общинско решение предизвикаха ответна гневна реакция, която, опасявам се, единствено ще нараства. Вежди Рашидов, Светлин Русев, Валентин Старчев противопоставят "плочи" на "произведение на изкуството с жив автор" и твърдят, че става дума единствено за разрушаване на саморазрушилия се "петохуй". Нито гражданското искане на вече организацията на Пейо Колев, нито решението на Столична община твърди такова нещо - напротив, те казват "възстановяване на Мемориала и преместване" на останките на Старчевото творение. Но противниците с лека ръка могат да променят факти по една проста причина: разрушеният Мемориал изцяло отсъства от обществения спомен. Преди да е физически унищожен, е изваден от общественото съзнание. Ето защо ще се опитам да разкажа за този паметник. Снимковият материал, както и част от информацията, са основно взети от фейсбук групата "За възстановяване на паметника на загиналите от Първи и Шести пехотни полкове" - моля за извинение, че не споменавам оригинални източници и имена, но е много трудно да се проследят в динамична дискусионна среда. Тук единствено компилирам, моят принос е минимален.

През октомври 1934-а година е открит Мемориалът на загиналите през войните - три стени с имена. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: