Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 21 септември 2017 г.

Не е важна толкова половата ни определеност, истински важното е да сме истински човеци, да сме истински силни личности!


Най-нашумелият статус сред някои жени напоследък е: "Да си истински мъж е трудно. Доста вече се отказаха." В отговор искам да кажа: "Да си дама също не е лесно, повечето дори не опитахте!" :-)

Tanya Lyapcheva

Кратък мой коментар: В остроумна форма е поставен отново вечният проблем за това какво означава да си истински мъж - и каква следва да бъде истинската жена. Писал съм по тези въпроси, но винаги може да се каже нещо повече. Ето в този момент се сещам за поне три изказвания на великата Маргарет Тачър, за която никой не се съмнява, че е истинска дама:

„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си.“

„Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена.“

„Едно от нещата, на които политиката ме научи е, че мъжете със сигурност не са здравомислещия пол.“ (Ето още едно, чудесно е: „Може петелът да кукурига, но кокошката е тази, която снася яйца.“)

И тия три изказвания поставят доста въпроси. Мъжът е мъж ако е силен, така ли? Малодушните не могат да бъдат мъже - нали така излиза? По тази причина толкова често срещаме "мъже", които са страхливци, т.е. не са никакви мъже. Жените са много упорити, това ли твърди желязната лейди? Да, ама тя специално е изключение сред жените, въпреки че аз лично се сещам за още две други знаменити и прочути с душевната си сила жени: Голда Меир и Индира Ганди. Или може би жените превъзхождат мъжете в практичността си? Едва ли.

Сред мъжете също има мнозина, които са твърде практични. Абе какво повече да говоря: жената е вечна загадка за мъжа, а мъжът, предполагам, е загадка за жените? Или те, жените, отдавна са разгадали същината на мъжете - и по тази причина така лесно ги манипулират, че ги въртят, дето се казва, на малкото пръстче? За жалост огромната част от мъжете са така слаби и така лесни за владеене, че наистина са жалка картинка: като погледне каква лесна плячка са за жените. Мъжът, за да е мъж, следва да е все пак нещо като "господар", а пък жената, ако иска да е жена, следва да се подчинява на истинския силния мъж, мога ли да кажа това в епохата на пълната еманципация - без да рискувам да ме нарекат дивак?!

Проблеми колкото щеш. Нямам време да философствам сега повече. Но друг пък и когато имам време - с удоволствие!


Хубав ден ви желая! Все пак правете нещичко да сте истински мъже, да се държите както подобава да се държи истинският мъж - ето това мога да си позволя да кажа на мъжете. Щото ако имаше повечко истински мъже в тази наша страна, мутрите, ченгетата и бандитите, дето ни въртят на малкото си пръстче, отдавна щяха да бъдат поставени на мястото им, нали така излиза?! Какво сме тогава ние, дето претендираме, че сме мъже: мъже ли сме или сме баби - щом допуснахме бандитите да ни се качат на главата?! Между другото и жените трябва да ни помогнат да свалим мафията от власт, да прогоним тази напаст от държавата си, макар политиката дали е женска работа, а, и за това не следва ли да се замислим?!

Има жени, които поставят в малкото си джобче в това отношение толкова много мъже, щото не са аполитични - какво излиза тогава? В съвременни условия се налага да осмислим по-внимателно тия неща, свързани с половете. Аз бих казал, че не е важна толкова половата ни определеност, истински важното е да сме истински човеци, да сме истински силни личности, ето това е истински важното според мен. А дали си мъж или жена вече е "недотам съществена подробност", така ли излиза?!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че е истинско безобразие това, че вие, пловдивчани, гледате безучастно и оставяте 84-годишната баба Марийка да продължава да спи шести месец на улицата, на голата земя! Това е страшен грях, за който ще си платите - ако не се вразумите час по-скоро! Помогнете, моля ви се, на тази стара жена, изпаднала в беда, направете нещичко да й съдействате да си намери подходяща квартира, направете това добро, моля ви се!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: