Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 7 октомври 2017 г.

ЕС предлага да се съкратят пет пъти университетите у нас: „Времената се менят, но при вас няма промяна“




Шест препоръки получи България от специфичното партньорско изследване по европейската програма „Хоризонт 2020“, посветено на подобряването на модела на финансиране на научните изследвания на базата на постигнатите резултати. Те бяха представени от проф. Люк Соте от университета в Маастрихт, който е и съветник на еврокомисаря за науката, изследванията и иновациите Карлос Моедас. Основните препоръки са свързани с намаляване на броя на университетите в България, така че те да станат съизмерими с европейската практика, според която обикновено има един университет на 1 милион души от населението, както и с удвояване на държавното финансиране за научни изследвания и иновации.

Според препоръките тези две стъпки са единственият начин България да интегрира научноизследователската дейност и висшето образование в едни и същи институции и в същото време да бъдат получени реални високи резултати, които да бъдат усетени от обществото. Оценката се прави за втори път у нас, след като през 2015 година бяха получени първите препоръки за подобряване на научната и иновационна системи в страната.

Според предварителния доклад в България в момента има два основни проблема в сферата на финансирането на науката – силното фрагментиране на научните институции, както и много ниският процент от брутния вътрешен продукт, който се отделя от държавния бюджет за наука. Това на практика позволява в много научни институции да се разпределят ниски бюджети.

Екипът препоръчва в България да има максимум 10 университета, като осем от тях могат да бъдат създадени на базата на сега действащите висши училища. Четири от тях могат да се занимават не само с образователна, а и с научноизследователска дейност, а останалите да бъдат по-предприемачески настроени, както е в повечето европейски страни. Съгласно препоръките, БАН и Селскостопанска академия трябва да бъдат насърчени да създадат свои академични университети за даване на магистърски и докторски степени. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Хубави препоръки, но къде народните ни представители ще си получат професорски титли? Как "научните" ни работници ще си напуснат хранилките? Не забравяйте, че Владко Живков се пенсионира като старши научен сътрудник в институт на БАН! И изобщо за какви университети става въпрос? Единствения български университет, на кого се обръща някакво внимание - Софийският "Св. Климент Охридски", се класира на место след 1000 (!) в световната класация. Пред него, например, има повече от 8 университета в Турция. Само преди 20 години турци и гърци идваха у нас да учат медицина, но сега къде са? И защо? Защото се сблъскаха с изнудване по време на сесия. За какъв академизъм може да става въпрос, като виждаме на кого и как се дава почетно звание "Доктор хонорис кауза", как се пие от професори и доценти в Алма матер и т.н. и т.н. "Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?", а дочака да видиш каква разруха цари в милото ти отечество!

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Ами така е, като сте се развихрили като овчаро-козари да правите държава, а дори не знаете какво е това - време е да ви се напомни, че сте плод на руския натиск, колония от глупаци, така че слушкайте препоръките - че да не заиграе европейската тояга по глупавите ви задници както на Берлинския конгрес, ОК?... Капути смачкани... АIG, аз те крепя духовно в блатото, а?...